Polonez Caro

13 Lis 2010, 11:10

Witam mam problem chciałem w polonezie caro 1.6 polepszyć żeby nie trzeba było aż tak ciągnąć ręcznego tylko aby podnosić normalnie.Morze mi ktoś napisać i pomóc jak uregulować hamulec ręczny?
Ostatnio edytowany przez Yety, 14 Lis 2010, 12:48, edytowano w sumie 1 raz
Yety
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

13 Lis 2010, 18:17

1. Klocki hamulcowe
2. Linka hamulca
3. Regulacja linki
Te trzy rzeczy mają wpływ na ilość ząbków przy której hamulec ręczny porządnie trzyma. Może wystarczy wyregulować tylko linkę. Regulacja jest pod samochodem na samej lince. Jak się pofatygujesz pod samochód i popatrzysz na nią, to będziesz widział. Jak się nie myle potrzebny jest klucz 13 i 17 albo dwie 13-tki. Z czasem linka też się naciąga i może okazać się, że regulacja jest już podkręcona do samego końca, a hamulec nadal słabo trzyma. Wówczas trzeba wymienić. Ewentualnie podkłada się podkładki bądz nakrętki na regulację linki, ale tą zabawę odradzam. Linka nie jest zbytnio droga a wymiana też nie nastarcza dużo roboty. Co do wymiany klocków, to chwila moment.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Lis 2010, 21:12

1. szczęki hamulcowe
2. zużyte bębny
3. sprawność samoregulatorów szczęk
4. poprawna regulacja linki ręcznego
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła AHS (2012)
    Opracowany przez japońską markę Lexus, system adaptacyjnych świateł drogowych AHS (Adaptive High-beam System) pozwala maksymalnie wykorzystać moc świateł drogowych, nie oślepiając innych użytkowników drogi. To rozwinięcie ...