Polonez czy Nexia

28 Cze 2009, 22:15

to sprzedaj swojego merca, kup sobie poloneza i ciesz się wolnościa życia
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

28 Cze 2009, 22:41

Polonez, polonez i jeszcze raz polonez. Po 1 blacha w polonezie jest bardzo mocna. Po 2 autko nie spala zbyt dużo. Po 3 prosta budowa silnika. A co do Nexii to nie polecam, bo sąsiadka obok ma i wpakowała się kupując nexie w jedno wielkie bagno. Wszystko prawie się w niej psuje. Pierwsze co to układ hamulcowy. W ogóle to dużo do wymieniania. Nie mówię, że akurat Tobie się taka trafi. Ale z opinii ludzi co czytam fora nie są zbytnio zadowoleni z Nexii. Więc się zastanów :P Tu nie chodzi o to czy droższy dla szpanu. Ale o sam komfort jazdy i nie tylko :)
Jeśli umrę to z satysfakcją, że robiłem to co kochałem - Samochody.
sojer126
Nowicjusz

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

29 Cze 2009, 08:00

jakbym wiedzial wczesniej to byl do pochytania Polonez z gazem,95rok,w db stanie i poszedl za 500zl
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Cze 2009, 09:23

Nie spodziewałem się, że moj temat wywoła taką kontrowersję. Ale na przykładzie tego tematu widać, że w wyborze między polonezem a innym autem o podobnym koszcie zakupu, czasami wygrywa patriotyzm :P Ktoś powiedział, że aby BMW za 3 tyś nie sprawiało problemów i było dobrym bezawaryjnym autem trzeba w niego (zaraz po zakupie) włożyć drugie tyle, wiem to z przykładu mojego znajomego. I trzeba też wziąć pod uwagę, że te auta mają bardzo dużo elektroniki w sobie, która po tych dwudziestu kilku latach ma prawo zwyczajnie odmówić posłuszeństwa i dlatego co chwilę coś wymaga naprawy. Nie mówię, że polonezy są jakieś extra, bo w nich też czasami coś z tej dziedziny odmówi współpracy, ale w tym przypadku naprawa to kilkanaście minut przyjemnej pracy w garażu.
sebapolek
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

29 Cze 2009, 13:04

Mam podobne zdanie na ten temat, lecz mam pytanie, Czy sztywność nadwozia ma duży wpływ na samochód ? Bo wiem że Atu miały prawie 20% sztywniejsze nadwozie niż Caro..
Mateoo
Mateoo1
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

29 Cze 2009, 13:10

O właśnie może się ktoś orientuje ?
sebapolek
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spiesz się powoli - jedź płynnie
    Nawet trzech na czterech polskich kierowców przekracza dozwoloną prędkość w terenie zabudowanym. W ten sposób narażają na niebezpieczeństwo siebie i innych uczestników ruchu. Dlaczego w mieście lepiej ...

29 Cze 2009, 14:59

A wracając do poprzedniego tematu, to jeżeli chciałbyś jeździc tym poldkiem na gaz, majac go przez okolo 2 pierwszych lat, to czy opłacała by Ci sie instalacja gazowa ?
Mateoo
Mateoo1
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

29 Cze 2009, 15:11

Hehehe. Pozwól, że uchylę się od odpowiedzi :)
sebapolek
Początkujący

29 Cze 2009, 19:36

matttias1234 napisał(a):to sprzedaj swojego merca, kup sobie poloneza i ciesz się wolnościa życia
Mattias mój Mercedes jest nie do sprzedania ,to mój jedyny i najlepszy Przyjaciel,niezawodny!!!Do takich jazd moich teraz (120 km w każdy dzień od 3 miechów )lepszy byłby Poldek bo Merca mnie zwyczajnie szkoda! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Cze 2009, 10:00

Popatrzyłem sobie jeszcze trochę na ogłoszenia i za około 2500-3000 można kupić egzemplarze z 1992-1996 w nieskazitelnym stanie... Czy jednak polować na plusa ?
sebapolek
Początkujący

30 Cze 2009, 10:10

No raczej, ze na plusa. Najlepiej z rocznika 97-98. No i unikaj 1.6 bo za słabe i sporo pali. Najlepiej 1.4 lub 1.9D
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

30 Cze 2009, 10:23

diesle wogóle były w plusach ? Ale 1.6 gsi ponoc pali jeszcze w normie... a jak wybiorę 1.4 to koszty eksploatacyjne od razu idą w górę... ja wiem ze frajda z jazdy... ale to w przyszłości jak będzie kasa to będzie i frajda...
sebapolek
Początkujący

30 Cze 2009, 10:28

Racja, mój błąd diesli nie było;) 1.6 pali na pewno więcej od 1.4 i to już zależy od Ciebie co wybierzesz, natomiast wg mnie bez porównania oba motory ;)
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

30 Cze 2009, 10:34

Bez porównania jeśli chodzi o spalanie i osiągi... ale 1.6 to wytrzymalsza konstrukcja i z tego co wiem nie straszny jej gaz... a mając gaz to litr czy nawet półtora więcej jestem w stanie przeboleć.
sebapolek
Początkujący

30 Cze 2009, 11:27

Poloneza mozesz tez znalesc z silnikiem Rovera 1.4 103KM
przyklad dosc ciekawego poldka [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012