Polonez kombi Spalona pompa paliwa...

19 Kwi 2007, 13:57

Witam!! Mama takie pytanko...spaliła mi sie pompa paliwa w samochodzie( polonez 1.6 GSI,pełna szpryca 99 rok) czy moge tak jeździdź(jeżdzę na gazie) czy cos może się stać? czy musze to wymienić?
ZZZ-zakuć ,zaturbić, zapi***alać
misiekemeryt160
Początkujący

Miejscowość: DZIAŁDOWO
  • 20 Kwi 2007, 07:56

nie raz się z tym spotykałem i ludziska jeździli na gazie ;) Pozdro
    mex500
    Początkujący

Miejscowość: Małopolska

20 Kwi 2007, 11:44

ja jeździłem bez pompy paliwa prawie dwa lata (isuzu trooper '89, 2.6i) i auto jeździ dalej (pompa już działa). Jednak dla żywotności silnika powinieneś pompę wymienić i odpalać na benzynie (zwłaszcza zimą!) i przełączać na LPG dopiero po nagrzaniu motoru...

A po wymianie pompy - pilnuj, żeby mieć jakieś 1/3 - 1/2 baku benzyny, bo jeżdżąc z oparami w baku załatwisz kolejne pompy bardzo szybko...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

21 Kwi 2007, 20:09

Odpalanie auta na gazie praktycznie nie zmienia zywotności silnika. Problem pojawia się w momencie gdy w baku braknie paliwa a pompkę mamy sprawną. Wtedy silniczek pompki nie ma chłodziwa (paliwo) i ulega zniszczeniu. Jeśli silniczek jest już uszkodzony to jedyny problem jaki możemy napotkać zapalając auto na gazie to brak odpowiedniej temperatury cieczy chłodzącej dla zapewnienia dostatecznego ogrzewania parownika. W praowniku gaz zmieniający stan ciekły na lotny pobiera energię z otoczenia, w tym wypadku z cieczy chłodzącej. Jeśli tej energi będzie za mało, parownik po prostu zamarznie i auto stanie :-)
    opteron
    Początkujący

Miejscowość: żywiec

21 Kwi 2007, 23:54

zatarła się bo skończyło się paliwo...na dniach bedzie następna pompka i teraz bedzie bardziej zadbana...ciekaw jestem jak tam wtryski...przed padnięciem chodziły 3 a ciekawe ile teraz.
    ZZZ-zakuć ,zaturbić, zapi***alać
    misiekemeryt160
    Początkujący

Miejscowość: DZIAŁDOWO
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...