Lanos problem po zmianie kół

22 Kwi 2007, 09:39

Witam,
Po krótce opiszę historię:
Latem zeszłego roku jeździłem na alumach 15 calowych z oponami 195x60. Następnie na zimę założyłem stalowe felgi z zimówkami (normalny rozmiar felgi 14 i guma 185/65. Aktualnie założyłem ponownie alumy, tyle że ze względu na zużycie opon zamieniłem tył z przodem. I co? I odnoszę wrażenie że auto jest jakby hamowane...jakby coś tarło i powstrzymywało przed jazdą. Do tego jest głośno. I nie mam pojęcia co to może być? Coś z piastami? Łożyska? W mechanice samochodowej nie jestem za dobry więc nie mam pojęcia o chodzi...:(
kissinger77
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
  • 22 Kwi 2007, 09:49

jakies dźwięki :?:
    ZZZ-zakuć ,zaturbić, zapi***alać
    misiekemeryt160
    Początkujący

Miejscowość: DZIAŁDOWO

22 Kwi 2007, 10:03

Jest to ciągły szum coraz głośniejszy im szybciej jadę. Jednak najbardziej słyszalny podczas wyhamowywania jak silnik schodzi z obrotów i nie zagłusza. Jest to po prostu coraz głośniejsze "buuuuu..." Czy może to być spowodowane tym, że opony przełożone na przód mają bieżnik w super stanie? I w ogóle jakby ciężej mi się ździebko skręca.
    kissinger77
    Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

22 Kwi 2007, 10:09

sprawdx stan łożysk i przedewszystkim kontrola zbierzności
    ZZZ-zakuć ,zaturbić, zapi***alać
    misiekemeryt160
    Początkujący

Miejscowość: DZIAŁDOWO

22 Kwi 2007, 18:10

Piszesz że przed założeniem zimówek było dobrze . No to załóż te alumy tak jak było w zeszłym roku . Jak będzie oki to czepiaj się opon , a jak dalej to samo buczenie to szukaj w łożyskach . A i sprawdż ciśnienie powietrza .
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Opony całoroczne – jakie mają wady i zalety?
      Opony całoroczne – do wszystkiego, czyli do niczego? Czy może jednak istnieją uniwersalne opony, na każde warunki drogowe? Kiedy decydujemy się na zakup nowego kompletu opon mamy dwie dostępne opcje – opony dedykowane ...