Polonez Plus - ogrzewanie parownika

12 Gru 2006, 18:21

Witam wszystkich fachowców.Mam Poloneza Plusa i mam założony gaz.Mój problemik leży po stronie ogrzewania.Po pirwsze jest słabe,a po drugie z nawiewów na szybe z lewej strony leci ciepłe powietrze,a z prawej strony leci całkiem zimne.Jeżeli przełączy się na nawiew na kabinę,to z wszystkich wlotów leci chłodne(chłodniejsze niż z lewej stronyna szybę).Co może być przyczyną takiego ciekawego zjawiska?Dodam,że temperatura płynu jest ok.
Moje drugie pytanko dotyczy tego,jak powinien być podłączony parownik do przewodów ogrzewania?Ja mam zrobione tak,że przed nagrzewnicą są trójniki i płyn z silnika leci zarówno do nagrzewnicy jak i na parownik.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Gru 2006, 16:02

Parownik masz dobre podłączony - równolegle do nagrzewnicy (polonez ma zawor).Co do ogrzewania to słabnie ono przy zainstalowaniu inst. gaz. (ten zawór tez sie przyczynia do tego bo jest waskim gardlem wowczas i plyn bardziej idzie przez parownik) ale poza tym masz cos z klapkami sterujacymi nadmuchem powietrza lub zaszlamioną nagrzewnicę.Zobacz czy wezyki :wchodzacy i wychodzacy z nagrzewnicy sa podobnie gorace,jesli tak to szukaj w sterowaniu klapkami.
inic
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na dzieci na drodze wracające lub idące do szkoły!
    Skończyły się wakacje, a to oznacza, że z początkiem roku szkolnego (od 2 września w tym roku) na przejściach dla pieszych pojawiło się więcej dzieci. Są one szczególnie narażone na niebezpieczeństwo – rozkojarzone ...