Polonez problemy na benzynie

29 Gru 2012, 18:06

Witam
Posiadam następujący problem (polonez caro+ 1.6 benz.+gaz):
Samochód chodzi na gazie równo i bez problemów. Problem pojawia się w trakcie pracy na benzynie, silnik nie spala benzyny czuć opary, nie pracuje na wszystkich cylindrach . Gdy silnik przelaczy się na gaz problem znika. Dodam , że czasem silnik odparła i pracuje na benzynie normalnie i nie zapala się zolta kontrolka u w kształcie silnika. W samochodzie są sprawne świece a do benzyny dodawane już były preparaty czyszczace wtryskiwacze. :
Pozdrawiam, i proszę o pomoc. Z góry dzięki :)
nick94wwy
Nowicjusz

Auto: poldek

29 Gru 2012, 20:04

By uniknąć takich kłopotów trzeba czasami silnikowi dać po garach na benzynie,raczej jest problem z układem paliwowym(układ wtryskowy benzyny)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Gru 2012, 20:22

Jak już wcześniej wspomniałem czasami silnik pracuje normalnie, może problem tkwi gdzieś w elektronice?
nick94wwy
Nowicjusz

29 Gru 2012, 20:40

Fakt,nie doczytałem.Skoro tak,to niestety musisz podpiąć pod złącze diagnostyczne i zczytać kody błędów,naturalnie nie wtedy gdy silnik będzie chodził poprawnie,innej rady nie ma,przyczyn może być wiele.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

29 Gru 2012, 21:26

Może wie ktoś co jest potrzebne aby samemu to zrobić tzn. Podpiąć go pod komputer, jaki kabel potrzebny itd?
nick94wwy
Nowicjusz

29 Gru 2012, 23:50

Wpisz sobie---diagnostyka układu wtryskowego Polonez 1.6 GSi,FSO klub----
PhantomASA1
Forumowicz VIP

30 Gru 2012, 01:21

Ok, dzięki za pomoc :)
nick94wwy
Nowicjusz

30 Gru 2012, 15:50

Najważniejsze - jaki masz układ zasilania - jednopunkt czy wielopunkt? Od tego zalezy jakie masz gniazdo diagnostyczne oraz czy można samemu wymigać kod błędu.
Który rok Poloneza? Jest to GSi, MPi czy jeszcze inny?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Gru 2012, 19:47

Rocznik 96, wielo punktowy wtrysk czyli silnik gsi , udało mi się zczytać kody bledu przy pomocy spinacza ;) kod bledu nr 17 czyli niesprawny wtryskiwacz lub wtryskiwacze, w tym przypadku jest to prawdopodobnie zasniedziala wtyczki lub łączenie owinięte prowizorycznie izolacją i stąd może wynikać to że raz działa a raz nie, na razie nie miałem czasu się tym zająć ale jak to ogarne podziele się efektami :)
Pozdrawiam
nick94wwy
Nowicjusz