VW Bora 1.6 AKL - błąd czujnika G40 ,walnięty G29? możliwe?

22 Gru 2012, 14:52

VW Bora 1.6 AKL 101km

Witam miałem błąd czujnika Halla G40- brak sygnału więc po sprawdzeniu napięcia na kablach mechanik wymienił czujnik halla G40 -bosch wraz z kompletnym rozrządem , lecz nadal było coś nie tak brak mocy itd. wiec podłączyłem go na vaga i teraz jest błąd Czujnik Halla G40- niepoprawny sygnał - pojawia się caly czas na wolnych obrotach , a wiem że wcześniejszy czujnik G29 (prędkości obrotowej wału )był wymieniony na zamiennik za marne grosze , wiec wsadziłem spowrotem stary BOSCH - wiem ze cos było z nim nie tak , i ku mojemu zdziwieniu auto ożyło jednak teraz błąd Halla G40-niepoprawny sygnał - pojawia się od 3tyś obrotów.
Zamiennik G29 - Błąd pojawia się cały czas
Bosch walnięty G29- Błąd pojawia się od 3 tyś obrotów

Czy możliwe że pokazuje błąd G40 a naprawdę walnięty jest G29? Miał ktoś taki przypadek?

Dzięki i życzę Wesołych Świąt!
pona91
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 12 1991
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: VW Bora
Silnik: 1.6 SR
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

24 Gru 2012, 11:33

Wszystko zależy jak zaawansowany jest system ostrzegania,może tak być jak piszesz.Czasami zapala się na desce rozdzielczej w pewnych modelach aut np.lampka świec żarowych a uszkodzona jest żarówka hamulców tylnych.Gdyby do każdej potencjalnej awarii były osobne żaróweczki czy lampki,to brakłoby miejsca na przednią szybę w aucie.Dlatego posiadając auto z OBD warto dowiedzieć się jakie lampki odpowiadają za jakie awarie :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Gru 2012, 00:27

kolego wyraźnie napisałem że auto podłączyłem do VAG-COM co oznacza ze nie zwracałem uwagi na jakąkolwiek kontrolke na desce rozdzielczej....aczkolwiek na desce nic nie pokazało.
pona91
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 12 1991
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: VW Bora
Silnik: 1.6 SR
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2000

31 Gru 2012, 11:26

A w blokach pomiarowych jakie wartości z tych czujników masz??
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1998