14 Cze 2015, 14:24
Witam
Od niedawna jestem w posiadaniu mercedesa b i po kilku wycieczkach pojawiły się problemy, których sam nie potrafię zakwalifikować.
1. Podczas jazdy z prędkością około 90 - 100 km/h słychać buczenie, czuć lekką wibrację na karoserii (lewarek nie drży). Tak, jakbym jechał na zbyt wysokim biegu (redukowanie nic nie zmienia). Jak odpuszczam gaz zjawiska nie ma, wykluczam więc niewyważone koła. Podejrzewam półoś, ale czy możliwe to jest, że objawy są w tak wąskim zakresie prędkości?
2.Jak silnik jest już troszkę rozgrzany, to podczas wrzucania jedynki słychać stuk. Jeśli wrzucam bieg powoli, czasem uda się efektu uniknąć. Wydaje mi się też, że wrzucanie dwójki i trójki też powoduje dźwięki, których się nie spodziewałem (do niedawna jeździłem ropniakiem i tam nie słyszałem żadnych odgłosów towarzyszących, ale być może zagłuszał to silnik). Czy ten typ tak ma, czy mam się szykować na jakieś naprawy? Dodam, że lewarek chodzi lekko, biegi wchodzą (tylko te dźwięki).
Czy te dwie rzeczy mogą być jakoś ze sobą związane? Dodam jeszcze, że mechanik stwierdził lekki luz na półosi z prawej strony, ale zapewniał też, że jest on tak mały, że nie ma mowy, żeby to była przyczyna. Samochód został niedawno sprowadzony i dokładnie sprawdzony (zawieszenie i inne sprawdzane przy okazji rzeczy). Na co zwrócić uwagę, gdzie ewentualnie w Gdańsku podjechać, żeby pomógł ktoś skutecznie? Wakacje za pasem...
Łukasz