Pomoc dla kompletnego laika potrzebna !

09 Kwi 2010, 19:59

Witam
Jestem nowy na forum i chciałbym zapytać Was znawców o kilka rzeczy.

Na wstępie powiem tak: Mój tata chce kupić auto jednak ani on ani ja nie znamy się na tym zbytnio :roll: . Wypatrzył Peugeota 207 na benzynę, 1.3 70 KM - czy to dobry samochód ? Wystarczy taki silnik na 3 osoby ? Samochód raczej na miasto.

Druga sprawa - tata chce kupić nowego z salonu z 2008/9 - Czy opłaca się kupować nowy samochód ? Tata upiera się przy sugerując się gwarancją i tym, że nie trzeba już nic do niego dokładać.

Trzecia sprawa - tata ma prawo jazdy ale ostatnio prowadził 10 lat temu - dodatkowo śmiem wątpić w jego zdolności i pamięć :sad:

Czwarta sprawa - co moglibyście polecić nowego ok. 40 tys ?

Z góry dziękuję za pomoc.
radryb
Nowicjusz

Miejscowość: K-ce

09 Kwi 2010, 21:32

Po pierwsze , drugie ......czwarte....... musicie mieć auto :?:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

09 Kwi 2010, 21:35

tata się uparł
radryb
Nowicjusz

Miejscowość: K-ce

10 Kwi 2010, 11:53

Nie wierzysz w tatę..?
spokojnie...Pojedzie powolutku i dojdzie do wprawy!!!
W końcu nie jest całkiem zielony!

Co do wyboru auta to się nie wypowiadam ale 207 to na pewno bym nie kupił ...i to jeszcze nowego bo szybko straci na wartości.
Co do zasady kupna starszego rocznika z salonu,to jest to najbardziej zasadne.Pod warunkiem,że auto będziecie trzymac dłużej niż 2-3 lata.Ma to sens gdyż przy wczesnej odsprzedaży,będziecie "w plecy" finansowo,bo jezdzic będziecie 2 lata a sprzedawac będziecie trzylatka...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

10 Kwi 2010, 11:57

a ja bronię 207 fakt nowe nie będzie się opłacało, ale mam w rodzinie od roku właśnie 207 jeździmy i bardzo sobie chwalimy, silnik 1.4 90 koni
sikor9050
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

10 Kwi 2010, 13:21

radryb napisał(a):Trzecia sprawa - tata ma prawo jazdy ale ostatnio prowadził 10 lat temu - dodatkowo śmiem wątpić w jego zdolności i pamięć :sad:

Sam miałem kiedyś taką sytuację. Zrobiłem prawo jazdy w wieku 18 lat a pierwszy samochód kupiłem w wieku 30. Proponuję przypomnieć sobie przepisy a następnie udać się do najbliższej szkoły jazdy, powiedzieć jaka jest sytuacja i zwyczajnie wykupić sobie kilka godzin jazd z instruktorem. Ja tak zrobiłem i zgodzili się bez problemu.

Nowy samochód opłaca się kupić tylko jeśli będziecie go używać przez długi okres czasu. Przemyślcie czy np. za 2 lata nie okaże się, że taki Peugeot 207 jest za mały i trzeba będzie go sprzedać. Głupio byłoby kupić samochód i za 2-3 lata sprzedać go ledwo po dotarciu silnika za połowę ceny początkowej.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

10 Kwi 2010, 13:34

Do miasta Peugeot 207 jak najbardziej, tylko polecałbym ci jednak z benzynowym silnikiem 1.4 lub 1.6 - nie będą palić znacznie więcej (a może nawet mniej gdyż 1.3 70KM trzeba będzie bardziej cisnąć przez co będzie się go trochę męczyć), a 70KM do 207-ki to tak na granicy minimum.

Jeśli się nie znacie, nie wiecie jakie realia panują w branży handlarzy aut używanych (na ogół komis zamiast sprowadzać auta w dobrym stanie za 35tys. i sprzedać za 40, woli sprowadzić jakiegoś skasowanego lub z opłakanym stanie za 25, odpicować małym kosztem tak żeby tylko wyglądał na sprawny i sprzedać za 40), to opcja z salonu i z gwarancją jest dobra. Za 40tys. auta nie sprowadzisz, sprowadzisz za maksymalnie 35tys. bo potem musisz mu wymienić sporo rzeczy dla pewności.

Jeśli miałbym szukać jakiejś alternatywy dla 207-ki to za 45tys. zł masz nową KIĘ Vengę, dosyć dużą jak na swój segment i cenę, 7-letnią gwarancją, z silnikiem 1.4 90KM i wyposażeniem "M" (niższa wersja "S" jest za 40tys., ale ma skandaliczne braki w wyposażeniu typu brak poduszek powietrznych z boku nawet jako opcji, klimy, radia mp3+złącze USB, sterowania radiem w kierownicy itp) lub ewentualnie Fiata Punto ale ma trochę za mały silnik bo 1.2 65KM, chociaż jeśli do miasta to od biedy przejdzie
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

10 Kwi 2010, 16:52

radryb napisał(a):Wypatrzył Peugeota 207 na benzynę, 1.3 70 KM - czy to dobry samochód ?

nie ma takiego silnika w Peugeocie 207.
Jest 1.4 - 75 KM
1.4 - 90 KM
1.4 - 95 KM
1.6 - 110 KM
1.6 - 120 KM

Jeżeli chodzi o silnik 1.4 75 KM, czyli najsłabszy silnik benzynowy, to moim zdaniem jest trochę za mało. Zależy od temperamentu kierowcy. Da się tym jeździć, ale ja polecałbym silnik 1.4 95 KM lub 90 KM. Ta moc do takiego autka jest już wystarczająca. Silnik da się przyjemnie rozbujać, a wyprzedzanie jest bezpieczniejsze.

Troche dziwne to auto, że chcesz kupować nowe z rocznika 08/09. Może to być auto do jazd testowych. Generalnie rocznikowo powinno być już sprzedane.

Jednak jako nowy amochód będzie Wam służył. Wg. mnie pojeździć 4-5 lat i sprzedać. Później moga pojawiać się awarie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Mar 2011, 10:37

Witam odświeżam temat aby nie zaśmiecać forum przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedniego tematu a w tym moge się wypowiedzieć więc zaczynam.

Nie miałem styczności z autem w ogóle nie wiem co i jak więc zacznę pytać Przepraszam z góry za uciążliwe pytania mam nadzieję że pomożenie :)

1. jaki rodzaj paliwa ?
2. jaki silnik wybrać ?
3. jaką markę wybrać ?
4. jaki jest koszt utrzymania samochodu ?
5. na co trzeba wydać mając już samochód ?
powiem tak mam 4 tys na samochód,będę robił prawko za jakiś miesiąc może dwa ale w tym czasie chciałbym się wielu rzeczy nauczyć i dowiedzieć

z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam Rider :smile:
Gość37438

17 Mar 2011, 10:52

1. Jak dużo będziesz jeździł?
2. Trasa czy miasto?
3. Jakie modele Ci się podobają?
4. Jaki rocznik, model i w jakim stanie wybierzesz?
5. W jakim stanie kupisz samochód?

Wg mnie podobnych tematów jest sporo, trzeba tylko wiedzieć czego się chce i czego się potrzebuje, a w kwocie, która dysponujesz raczej dużego wyboru nie ma.
kimkes
Początkujący

Miejscowość: skątowni
Auto: Vectra B 1.8 16V

17 Mar 2011, 11:02

-Jazda-Do pracy i z powrotem
Trasa Miasto-Trasa no kilka razy w Roku głownie święta ;) a tak to Miasto w 90%
Modele-audi,bmw,toyota,volkswagen
Jaki Rocznik-co do rocznika i stanu właśnie nie bardzo wiem
Stan-oby nie był walnięty :wink:
Gość37438

18 Mar 2011, 10:05

Kole4go kinkes dzieki za pomoc :) wybrałem juz :)
Gość37438