Witam ponownie,
Po poprzednim temacie stwierdziłem, że uzbieram ciut więcej gotówki i zdecyduje się na wybór droższego samochodu.
- Kwota jaką dysponuję to niedużo ponad
9000zł bez opłat oraz ubezpieczenia.
- Roczny przebieg to około
5000-6000km- Stosunek miasto/trasa to jakoś
80/20% głównie krótkie dystanse dlatego wydaję mi się, że w grę wchodzi tylko benzyna a z biegiem czasu założenie samemu gazu.
- Rocznik około
97-00 a przebieg chyba nie jest do końca istotny bo i tak pewnie kręcony ;P
- Ogłoszenia niestety tylko z
Krakowa oraz na prawdę blisko poza. Nie do końca mam czym dalej jechać...
Wiem że w moim przypadku lepiej byłoby kupić małe auto ze skromnym silnikiem, ale po prostu podobają mi się większe samochody niż np Punto II. Wolę zużyć te kilka litrów więcej benzyny ale posiadać coś klasy C-D.
Kładę bardzo wielki nacisk na autko 4 drzwiowe.
Chciałbym pierw z Wami zawęzić krąg poszukiwania marki auta.
Typy które wybrałem:
-
Honda Civic VI - sedan silnik 1.4is 90KM - To wg. mnie najtańsze auto z tych które wybrałem. W grę wchodzi tylko Sedan a czytałem na jego temat że ponoć jest gorszy niż japoński hatchback ze względu na rudę oraz moc. Nie wiem ile w tym prawdy. Jeśli możecie to napiszcie mi coś na ten temat. Nie do końca jestem przekonany do tego auta bo wydaję mi się że pozostałe które wybrałem są po prostu lepsze
![Uśmiechnięty :)]()
-
Opel Astra II G - zauważyłem że często jest wymieniany tutaj i polecany do zagazowania, ale chyba ciężko znaleźć dosyć mocny silnik wersji v8
-
Mitsubishi Carisma II - silnik 1.8 116KM - Najpopularniejszy silnik z tego co wyczytałem i unikać silników GDI, bo to fajny silnik ale nie w ponad 10 letnim samochodzie.
-
Honda Accord VI 1.8 16V 136KM - wydaję mi się że to lepsza opcja niż powyższy Civic lecz boję się spalania, bo z moich typów to chyba Accord najwięcej pali.
-
Toyota Avensis I - 1.6 lub 1.8 110KM - nie ukrywam że to mój faworyt. Naczytałem się wiele pozytywnych opinii na jego temat i chciałbym jeszcze poradzić się Was
![Uśmiechnięty :)]()
dla niego mógłbym delikatnie podwyższyć kwotę bo z ogłoszeń jakie oglądałem to te Avensisy z silnikami 1.6-1.8 kosztują do max 10tys.
Brałem jeszcze pod uwagę Corolle e11 ale podoba mi się tylko wygląd po FL i ciężko taką znaleźć zwłaszcza 4 drzwiową.
Seata Cordobe ale sam nie wiem czy pchać się w niego
Citroena Xsare II.
Peugot 406 jednak chyba za duży.
To jest pierwsze auto które kupie więc wiem że na początku może być ciężko ale chciałbym jednak uderzać najbardziej w powyższe
pogrubione marki.
Jeśli macie jakieś propozycje lub całkiem inne typy to chętnie wysłucham. Chciałbym jak najwięcej waszych porad/opinii.
Ogłoszenia można by oglądać ale pierw zawężę krąg poszukiwanych..