Samochód z dobrym przyśpieszeniem

07 Lip 2014, 13:37

Witam wszystkuch,

Zastanawiam się nad tematem przyspieszenia samochodu. Szukam samochodu, którym mógłbym sprawnie jeździć - czasem muszę jeździć po Warszawie i jest to dla mnie traumą, którą wolałbym sobie uławić autem z dobrym przyspieszeniem. Nie wiem tylko po czym poznać przyśpieszenie samochodu. Jest jakiś algorytm, który by pozwolił ocenić przyspieszenie samochodu na podstawie jego wagi i mocy/pojemności silnika? Co ewentualnie byście mogli mi polecić? Samochód może być maks do 25000, ale jak będzie kosztował dużo mniej to też nie problem dla mnie :-)
franek
Nowicjusz

Auto: Nie mam

07 Lip 2014, 13:41

Po prostu musisz pytać o dany model z silnikiem na forum, my postaramy się Ci pomóc. Jakie przyśpieszenie Cię interesuje? 8s do 100 km/h ?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Lip 2014, 13:44

Żaden algorytm tylko za kółko, stoper w rękę i mierzyć :D
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Lip 2014, 14:28

Trudno powiedzieć. Chodzi mi o to, żeby łatwo było wykonywać manewry - szczególnie ruszania i wyprzedzania. Nie zamierzam się z nikim ścigać.
franek
Nowicjusz

Auto: Nie mam

07 Lip 2014, 19:49

franek napisał(a):Nie zamierzam się z nikim ścigać.

A już myslałem że chcesz konkurować z tym "sławnym" piratem z BMW M3 :D
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

07 Lip 2014, 20:09

No to może po prostu Astra H 2.0T :?:
krikus napisał(a):A już myslałem że chcesz konkurować z tym "sławnym" piratem z BMW M3
Boguś to chyba kolega szybkiego :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda6 zdobywa prestiżową nagrodę - Red Dot Design
    Nowa Mazda6 została uhonorowana tegoroczną nagrodą "Red Dot", która jest wyrazem międzynarodowego uznania dla jej wyjątkowej stylizacji. Jest to kolejny sukces tego modelu oraz rewolucyjnego motywu projektowego "KODO: ...

07 Lip 2014, 21:03

Nie bardzo rozumiem autora i jego problem z przyspieszeniem i jednoczesną niechęcią do wyprzedzania. Ktoś tu jest nieszczery z założenia. :) Samo zadanie takiego pytania jest jakieś naiwne.
Jakimi autami jeździłeś do tej pory i ile czasu masz prawo jazdy kolego..? :roll:
Moim zdaniem powinieneś zadać szczerze pytanie co można kupić takiego za 20k ,żeby powycinać innych leszczy na parafii..! :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lip 2014, 01:13

Kup jakieś BMW z silnikiem PB R6 większym niż 2.0, powinieneś być zadowolony.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

08 Lip 2014, 23:11

Może autor nie potrafi tego doprecyzować, ale moim zdaniem szuka auta z dużą elastycznością.

Tak jak pisze kolega jiGsaw, BMW z silnikiem R6 spełni oczekiwania, tak jak każda V6, czy V8 :yes: :yes:
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1984

10 Lip 2014, 16:48

Ciekawa propozycja,jednak jeśli zobaczy części do tego modelu e36 to może zmieni zdanie:) Poza tym czy oprócz przyspieszenia zależy Ci na czymś konkretnym? Może napisz chociaż czy większość czasu spędzisz na trasie czy w mieście.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa