Samochód z dobrym przyśpieszeniem

07 Lip 2014, 13:37

Witam wszystkuch,

Zastanawiam się nad tematem przyspieszenia samochodu. Szukam samochodu, którym mógłbym sprawnie jeździć - czasem muszę jeździć po Warszawie i jest to dla mnie traumą, którą wolałbym sobie uławić autem z dobrym przyspieszeniem. Nie wiem tylko po czym poznać przyśpieszenie samochodu. Jest jakiś algorytm, który by pozwolił ocenić przyspieszenie samochodu na podstawie jego wagi i mocy/pojemności silnika? Co ewentualnie byście mogli mi polecić? Samochód może być maks do 25000, ale jak będzie kosztował dużo mniej to też nie problem dla mnie :-)
franek
Nowicjusz

Auto: Nie mam

07 Lip 2014, 13:41

Po prostu musisz pytać o dany model z silnikiem na forum, my postaramy się Ci pomóc. Jakie przyśpieszenie Cię interesuje? 8s do 100 km/h ?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Lip 2014, 13:44

Żaden algorytm tylko za kółko, stoper w rękę i mierzyć :D
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Lip 2014, 14:28

Trudno powiedzieć. Chodzi mi o to, żeby łatwo było wykonywać manewry - szczególnie ruszania i wyprzedzania. Nie zamierzam się z nikim ścigać.
franek
Nowicjusz

Auto: Nie mam

07 Lip 2014, 19:49

franek napisał(a):Nie zamierzam się z nikim ścigać.

A już myslałem że chcesz konkurować z tym "sławnym" piratem z BMW M3 :D
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

07 Lip 2014, 20:09

No to może po prostu Astra H 2.0T :?:
krikus napisał(a):A już myslałem że chcesz konkurować z tym "sławnym" piratem z BMW M3
Boguś to chyba kolega szybkiego :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota ProAce - nowy samochód dostawczy
    Toyota ProAce będzie odpowiedzią koncernu na rosnące zapotrzebowanie rynku europejskiego na lekkie pojazdy użytkowe średnich rozmiarów. Nowy model będzie dostępny z możliwością wyboru dwóch długości i dwóch ...

07 Lip 2014, 21:03

Nie bardzo rozumiem autora i jego problem z przyspieszeniem i jednoczesną niechęcią do wyprzedzania. Ktoś tu jest nieszczery z założenia. :) Samo zadanie takiego pytania jest jakieś naiwne.
Jakimi autami jeździłeś do tej pory i ile czasu masz prawo jazdy kolego..? :roll:
Moim zdaniem powinieneś zadać szczerze pytanie co można kupić takiego za 20k ,żeby powycinać innych leszczy na parafii..! :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lip 2014, 01:13

Kup jakieś BMW z silnikiem PB R6 większym niż 2.0, powinieneś być zadowolony.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

08 Lip 2014, 23:11

Może autor nie potrafi tego doprecyzować, ale moim zdaniem szuka auta z dużą elastycznością.

Tak jak pisze kolega jiGsaw, BMW z silnikiem R6 spełni oczekiwania, tak jak każda V6, czy V8 :yes: :yes:
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1984

10 Lip 2014, 16:48

Ciekawa propozycja,jednak jeśli zobaczy części do tego modelu e36 to może zmieni zdanie:) Poza tym czy oprócz przyspieszenia zależy Ci na czymś konkretnym? Może napisz chociaż czy większość czasu spędzisz na trasie czy w mieście.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa