REKLAMA
Witam wszystkich,
Chciałem zadać trochę inne pytanie niż najczęstsze "co teraz kupie do 5tys.?" a mianowicie:
Posiadam prawo jazdy od niecałego roku (luty) i moja 'zabawa' z samochodami ograniczyła się póki co tylko do jazdy eLkową Yariską (-;
Studiowałem różne forum i tematy co do kupna aut oraz masę różnych ogłoszeń i chciałem zadać Wam pytanie i prosić o opinie co do takich aut:
Rover 200-214 - bardzo mnie interesuję ten samochód ze względu na:
- cena
- spalanie
- wygląd
Słyszałem/czytałem opinie co do napraw/kupna części i chciałem dowiedzieć się czy to prawda i czy rzeczywiście tak ciężko o nie również w dużym mieście (Kraków)
Tutaj również zwracam się o pomoc o inne auta w podobnym budżecie co do Rovera czyli około 5-6tys.
Sprawa u mnie wygląda tak że jestem w stanie przeznaczyć na auto z każdym miesiącem 1tysiąc złotych więcej. Teraz w Styczniu będę mieć odłożone na czysto około 5500zł. Liczę że na ubezpieczenie, które drogo mnie wyjdzie... + na start (naprawy) potrzebuje około 2tys. Czyli na Marzec jestem w stanie wydać na samo auto około 6000zł+ i mieć w kieszeni te 2tys.
Nie chcę jednak zbierać wiecznie ciągle dokładając i chciałem najpóźniej przed wakacjami znaleźć sobie coś
Szukam nie aż tak dużego auta (gabarytowo zbliżone pomiędzy Seata ibizy a kończąc na Lanosie). Poruszanie się będzie w 90% po mieście. Spalanie z którym się liczę nie będzie wielkim problemem bo używanie auta nie będzie aż tak częste stąd gaz nie jest wymogiem.
Silnik - ciężko mi ocenić ale wydaję mi się że tak pomiędzy 1.4 a 1.6 będzie najlepszym wyborem (?)
Bardziej zależy mi na aucie rzadziej się psującym a drożej niż często za "drobniaki" bo w sprawie naprawy jestem laikiem i nie chciałbym ciągle z byle bzdurą odwiedzać mechanika.
Auto będzie głównie wozić tylko mnie, bardzo sporadycznie więcej osób.
Bardzo podoba mi się Honda Civic VI ale wydaję mi się że nie zamknę się z nią do 7tys. choć może się mylę?
Astra 2 - wydaję mi się że to całkiem ok wybór
Mitsubishi Colt - lecz nie wiem czy inne auto czasem nie byłoby lepsze.
Seat Ibiza II FL - podobnie jak wyżej
Fiat Brava - tutaj uważam że stać mnie na coś lepszego...
Lanos, Astra 1, Fordy, Clio, - nie do końca do mnie docierają. Podobnie auta małe jak Matiz, Tico itp.
Golf 3 - myślę że to zły wybór na pierwsze auto z moją wiedzą (pewnie trafię wymęczony egzemplarz...), a czwórka chyba minimum 9tys. zł.
Dlatego szukam odpowiedniki co do Rovera, Civica VI tak żeby za kilka miesięcy być już zdecydowanym i mieć spore pojęcie na temat tego czego zacznę szukać.