Pomoc przy kupnie samochodu

07 Kwi 2011, 22:17

Cześć,

Chciałem się Was spytać co sądzicie o ofercie pomocy przy zakupie samochodu, którą znalazlem w internecie: http://www.autodoradztwo.pl/oferta.html ?

Zaznaczam, że mam już wybrany model samochodu, który chciałbym kupić (Seat Ibiza 1.9 TDI 101KM), jednak nie znam się za bardzo na samochodach. Niestety nie mam też nikogo w rodzinie/znajomych kto mógłby mi posłużyć "fachową" pomocą. Nie chciałbym też kupować samochodu w ciemno i ryzykować że trafię na jakiegoś "wyszykowanego" grata, na którym przez swoje niedoświadczenie się nie poznam.

I teraz pytanie: Czy uważacie, że taka oferta jest dobra dla takich osób jak ja? Czy może zwyczajny przegląd w ASO wystarczy (tzn. mechanik robiący przegląd wykryje potencjalne zagrożenia i da mi o tym znać) i nie warto płacić za wyżej podaną usługę?
jash
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

08 Kwi 2011, 10:51

radze samemu szukać samochodu, i wybrać najlepsze i pojechać do ASO, jakoś okręgowym stacją nie ufam, możliwe powiązania handlarz-diagnosta ;). Ostatnio co mi się przytrafiło przy oględzinach auta, pytam sie czy jest możliwość sprawdzenia w ASO, zaznaczyłem, że pokrywam koszty paliwa a koleś do mnie Panie po co zapłacisz pan majątek a powiedzą ci to samo co na stacji diagnostycznej. No to mu mówię klient wasz pan, on nic to ja podziękowałem za kupno samochodu. Najlepiej jakby mogli w ogóle nie rejestrować i ubezpieczać samochodów, wtedy nie ma możliwość jechać do serwisu itp.
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

08 Kwi 2011, 13:36

Ja tam bym nie bawił się w jakieś firmy tylko uderzył do ASO.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

08 Kwi 2011, 14:06

w moim bloku mieszkal kiedyś dziadek taki, miał ibize 1996 rocznik, pierwszy wlasciciel i jeździł tylko w lecie... to było auto
kamilderen
Nowicjusz

Miejscowość: mazowsze

08 Kwi 2011, 15:58

Weź go kanał. Ja ostatnio chciałem kupić Range Rovera. Po obejrzeniu samochodu pojechaliśmy do zaufanego mechanika, on wział go na kanał i wszystko wyszło . Silnik od góry wypucowany na maksa a na dole cały zarzygany olejem i jeszcze kapie. Musiałbym glowice wymieniac i wiele innych rzeczy.
Kuguar
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice Warszawy.

09 Kwi 2011, 11:55

Dzięki za opinie :).

Tylko, że na przykładzie który podał Kuguar - ja nawet nie wiem co to jest głowica w silniku :) - nie mam pojęcia czy to błacha/poważna usterka - tania/bardzo droga w naprawie. No i jak mechanik z ASO powie mi coś takiego to niewiele mi to da. Chyba, że to inaczej wygląda na takich przeglądach (np. mechanik powie mi jasno, że nie warto :P ) - Pytam bo po prostu nie mam żadnego doświadczenia w tych sprawach - na przeglądzie w ASO z samochodem do kupna też nigdy jeszcze nie byłem.
jash
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

09 Kwi 2011, 12:12

Naprawa głowicy jest bardzo kosztowna. I sądzę, ze jak się spytasz to facet ci po prostu powie czy warto czy nie
Kuguar
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice Warszawy.