Czesc. Przepraszam za brak polskich znakow(system i klawiatura niemiecka). A wiec tak na wstepie. Jezdze samochodami rodzicow, gdyz mamy 2 i nie potrzebny byl mi wlasny, bo to tylko dodatkowe koszty, a rodzice maja te samochody tylko w godzinach pracy. Jednak przymierzam sie do kupna wlasnego, gdyz niebawem zapewne wyprowadzka, usamodzielnienie itp. Sami przechodziliscie przez to. Na poczatku jezdzilem i uczylem sie na rodzicach samochodach napraw, jakis wymian czy przegladow, bo taka wiedza procentuje w przyszlosci - im wiecej sami potrafimy zrobic tym mniej placimy za to innym. Niestety nie wiem do jakiej ceny mam mierzyc, gdyz bardziej kieruje sie wymaganiami wobec samochodu. Na "oko" chcialbym maksymalnie 30 tysiecy zlotych wydac, lecz pytanie czy tak da rade. Jesli bedzie musialo byc to cos drozszego, trudno. No i pytanie, ilu letni samochod oplaca sie kupowac, by on jeszcze ze 5-7 lat pojezdzil (tak, dbam o samochody i nie zdzieram ich). Dlatego mi zalezy na dlugim czasie uzytkowania, gdyz na poczatku z praca, a raczej "placa" jest slabo. Wiec potrzebuje wlasnie tych kilku lat, aby uzbierac z kolei na inny samochod. Oto wymagania, dzieki ktorych mam nadzieje pomoglibyscie mi dobrac swoj pierwszy samochod. W przypadku, gdyby np. jednego z tych wymagan samochod nie spelnial, co nie jest tragiczne. A np. za to mial cos innego, jestem przychylny naturalnie.
Glowne cechy:-czy to audi, bmw, ford itp. nie gra wiekszej roli dla mnie, ma sie ladnie prezentowac
-4/5 drzwiowy
-sedan/hatchback
-paliwo benzyna lub diesel
-naped na przod, gdyz latwiej sie jezdzi nawet zima takim samochodem podobno...
-najlepiej kolory eleganckie(czarny,srebrny np.)
-skrzynia biegow manualna
Bezpieczenstwo:-ABS
-ASR
-EDS
-ESP
-Autoalarm
-Ksenony lub Biksenony
-Centralny zamek
-Swiatla przeciwmgielne
Komfort:
• Elektryczne szyby
• Regulowana kierownica
• Regulacja wysokosci fotela
• Wspomaganie kierownicy
• Elektroniczny starter (opcjonalnie)
• Dzielone siedzenia (opcjonalnie)
• Kierownica wielofunkcyjna
• Klimatyzacja (najlepiej automatyczna)
• Podgrzewane fotele
• Poduszki powietrzne
• Radio + cd (mp3 opcjonalnie)
• Tempomat (opcjonalnie)
• Wspomaganie kierownicy
• Podgrzewane fotele
• Ogrzewanie postojowe
Co do reszty. Mieszkam w Niemczech i jezdze kilka razy do roku wlasnie Polska - Niemcy i Niemcy - Polska, ale nacodzien glownie po miescie sie poruszam. Dlatego chcialbym by samochod palil w miescie nie wiecej niz te +-10 litrow, zebym nie zbankrutowal nacodzien. Lubie jednak dynamiczne samochody, takze myslalem tak o mocy 150 KM+- naturalnie. Gdyz wiadomo, kazdy samochod jest mniej lub bardziej dynamiczny niekoniecznie w zaleznosci ze ma pare "KM" wiecej. Stad podalem na "oko". Jesli cos pominalem, czy pomillem przy tej objetosci posta prosze o zwrocenie uwagi
![Uśmiechnięty :)]()
gdyz kazdy ma prawo sie pomylic. Dlaczego az tyle wymagan? Bo rodzice dolaza mi 20 tys do samochodu. To chcialbym cos porzadnego, bo juz nigdy mi 20 tys do reki nie da
![Uśmiechnięty :)]()