Pomoc przy wyborze auta - porady (okolo 30 tys.)

04 Kwi 2013, 18:46

Czesc. Przepraszam za brak polskich znakow(system i klawiatura niemiecka). A wiec tak na wstepie. Jezdze samochodami rodzicow, gdyz mamy 2 i nie potrzebny byl mi wlasny, bo to tylko dodatkowe koszty, a rodzice maja te samochody tylko w godzinach pracy. Jednak przymierzam sie do kupna wlasnego, gdyz niebawem zapewne wyprowadzka, usamodzielnienie itp. Sami przechodziliscie przez to. Na poczatku jezdzilem i uczylem sie na rodzicach samochodach napraw, jakis wymian czy przegladow, bo taka wiedza procentuje w przyszlosci - im wiecej sami potrafimy zrobic tym mniej placimy za to innym. Niestety nie wiem do jakiej ceny mam mierzyc, gdyz bardziej kieruje sie wymaganiami wobec samochodu. Na "oko" chcialbym maksymalnie 30 tysiecy zlotych wydac, lecz pytanie czy tak da rade. Jesli bedzie musialo byc to cos drozszego, trudno. No i pytanie, ilu letni samochod oplaca sie kupowac, by on jeszcze ze 5-7 lat pojezdzil (tak, dbam o samochody i nie zdzieram ich). Dlatego mi zalezy na dlugim czasie uzytkowania, gdyz na poczatku z praca, a raczej "placa" jest slabo. Wiec potrzebuje wlasnie tych kilku lat, aby uzbierac z kolei na inny samochod. Oto wymagania, dzieki ktorych mam nadzieje pomoglibyscie mi dobrac swoj pierwszy samochod. W przypadku, gdyby np. jednego z tych wymagan samochod nie spelnial, co nie jest tragiczne. A np. za to mial cos innego, jestem przychylny naturalnie.

Glowne cechy:
-czy to audi, bmw, ford itp. nie gra wiekszej roli dla mnie, ma sie ladnie prezentowac
-4/5 drzwiowy
-sedan/hatchback
-paliwo benzyna lub diesel
-naped na przod, gdyz latwiej sie jezdzi nawet zima takim samochodem podobno...
-najlepiej kolory eleganckie(czarny,srebrny np.)
-skrzynia biegow manualna

Bezpieczenstwo:
-ABS
-ASR
-EDS
-ESP
-Autoalarm
-Ksenony lub Biksenony
-Centralny zamek
-Swiatla przeciwmgielne

Komfort:
• Elektryczne szyby
• Regulowana kierownica
• Regulacja wysokosci fotela
• Wspomaganie kierownicy
• Elektroniczny starter (opcjonalnie)
• Dzielone siedzenia (opcjonalnie)
• Kierownica wielofunkcyjna
• Klimatyzacja (najlepiej automatyczna)
• Podgrzewane fotele
• Poduszki powietrzne
• Radio + cd (mp3 opcjonalnie)
• Tempomat (opcjonalnie)
• Wspomaganie kierownicy
• Podgrzewane fotele
• Ogrzewanie postojowe

Co do reszty. Mieszkam w Niemczech i jezdze kilka razy do roku wlasnie Polska - Niemcy i Niemcy - Polska, ale nacodzien glownie po miescie sie poruszam. Dlatego chcialbym by samochod palil w miescie nie wiecej niz te +-10 litrow, zebym nie zbankrutowal nacodzien. Lubie jednak dynamiczne samochody, takze myslalem tak o mocy 150 KM+- naturalnie. Gdyz wiadomo, kazdy samochod jest mniej lub bardziej dynamiczny niekoniecznie w zaleznosci ze ma pare "KM" wiecej. Stad podalem na "oko". Jesli cos pominalem, czy pomillem przy tej objetosci posta prosze o zwrocenie uwagi :) gdyz kazdy ma prawo sie pomylic. Dlaczego az tyle wymagan? Bo rodzice dolaza mi 20 tys do samochodu. To chcialbym cos porzadnego, bo juz nigdy mi 20 tys do reki nie da :)
owocowy
Nowicjusz

Auto: Nie mam

05 Kwi 2013, 14:59

Wiem, ze dopiero dzien minal. Moze troche tych wymagan postawilem, ale no to nie samochod za 5 tys zl - stad ich tyle. Bylbym wdzieczny gdyby ktos paroma modelami wartymi uwagi zarzucil. Bo nie chcialbym kupic kota w worku. Ewentualnie jakies porady itp itd milo widziane.
owocowy
Nowicjusz

05 Kwi 2013, 15:05

Jaki samochód polecacie kupić Pssata z 2008 rok.1.9 105 KM , taki tylko z 2010 2.0.o mocy 110 lub 1.6 o 105 a może skode octawię 2009 lub 2010? doradżcie :D
karolina1
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 11 1995

05 Kwi 2013, 15:39

Bez obrazy, ale temat moglas zalozyc dla siebie, bo czekam tu na odpowiedz od wczoraj. A mi sie tu "wtrytalasz" :)
owocowy
Nowicjusz

05 Kwi 2013, 19:52

Widze, ze propozycji od groma, ze nie moge sie zdecydowac xD
owocowy
Nowicjusz

06 Kwi 2013, 13:18

popatrz też na volvo s40, za 30tyś. znajdziesz coś porządnego z rocznika 2006-2007, może nawet w DE kupisz coś polifcie. Wersja momentum ma wszystko yo co potrzebujesz. Weź silnik w benzynie.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Osoby z niepełnosprawnością na drodze
    Osoby z niepełnosprawnością posiadają w ruchu drogowym szczególne prawa, z czego wielu kierowców nie zdaje sobie sprawy. Chodzi nie tylko o specjalne miejsca parkingowe, lecz także o możliwość przekraczania ...
    Retro Motor Show 2022 - najpiękniejsza edycja
    Najpiękniejsza edycja Retro Motor Show za nami! Trzy wyjątkowe dni pod hasłem zabytkowej motoryzacji przyciągnęły na teren Międzynarodowych Targów Poznańskich 29.733 zwiedzających. Rekordowa ekspozycjaNajlepsi z najlepszychWytoczono ...