Pomoc przy wyborze samochodu

28 Cze 2017, 10:36

Czołem, rodzice ostatnimi czasy zdecydowali się na zmianę samochodu, jednak mają dylemat i poprosili mnie, abym popytał w internecie, może coś istotnego umknęło moim rodzicom, a tego byśmy nie chcieli :) Zatem, jeżeli ktoś byłby na tyle dobry i doradził byłbym bardzo wdzięczny.
Rodzice zastanawiają się nad:
- Suzuki.Cross SX4 (silnik 1.0 lub 1.4, benzyna, wersja premium, cena 73900 zł)
- Mitsubishi ASX (silnik 1.6L, benzyna, wersja invite lub intense plus navi, cena 78990 lub 89990 zł)
- KIA Sportage (silnik 1.6GDI, benzyna, wersja S lub M, cena 75990 lub 82990 zł).
Dodam, że Mitsubishi ASX mogą rodzice kupić w cenie 68500 zł (wersja invite, samochód testowy, bodajże 500km na liczniku).
Ogólnie rodzice bardziej skłonni są ku zakupowi w salonie, jak już chcą kupić trochę lepszy samochód, to żeby był nowy, aczkolwiek nie wykluczają zakupu używanego (maksymalnie 5 letni). Rodzice chcieliby, żeby samochód po paru latach nie stracil bardzo na wartości, żeby można było go sprzedać za rozsądne pieniądze.
Ogólnie nie wiem co więcej napisać, najlepiej gdyby ktoś zadał pytania.
Dobrze by było, żeby koszty utrzymania nie były największe. Plus zależy rodzicom na tym, aby samochód był przestrzenny. Domyślam się, że samochody są jakościowo podobne, ale może któryś jest bardziej wadliwy albo cena jest za wysoka w porównaniu do jakości.
Wojtekxe
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 09 2015
Auto: Nie mam

28 Cze 2017, 15:14

Możecie jeszcze rozważyć Mazda CX-3 2.0 150KM 4x4, SkyMotion - cena katalogowa 85 400zł

Seat Ateca z lepszym silnikiem drogo.
Tucson drożej niż Kia Sportage.
maxatos
Początkujący

Prawo jazdy: 05 08 2006
Auto: Seat Arona
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

28 Cze 2017, 15:28

Po prostu rodzice mają dylemat, bo wymienione przeze mnie modele podobają się im tak samo i nie mogą się zdecydować. Bodajze sportage (nie jestem pewien) ma największe spalanie i rodzicom się najbardziej podobał, ale to spalanie ich odstrasza (wcześniej rodzice mieli spalanie 8l, potem przesiedli sie na 6l i bardzo się im ta zmiana spodobała :) i nie chcieliby wracać na 8l).
Jak wrócę do domu to zobaczymy mazde. Dziękuję bardzo za odpowiedź!
Wojtekxe
Nowicjusz

28 Cze 2017, 15:39

Czy rodzice zdają sobie sprawę, że SUV to:
-większe spalanie (kiepska aerodynamika, duże koła),
-niższy komfort (sztywne zawieszenie, które niweluje przechylanie wysokiego auta w zakrętach),
-wyższe koszty utrzymania (duże koła = drogie opony), auto jest cięższe itd.
-te SUVy które wymieniłeś są raczej ciasne w środku.

Ogólnie to za 70-80 tysięcy kupujesz auto segmentu B z większym prześwitem (to jedyne niezaprzeczalna zaleta). Nie ma żadnych racjonalnych argumentów za SUVem, to po prostu moda. Moim zdanie to niepotrzebne przepłacanie za auto.

Za 65 tysięcy masz przestronną i oszczędniejszą Elantrę:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

28 Cze 2017, 16:58

Wojtekxe napisał(a):- Suzuki.Cross SX4 (silnik 1.0 lub 1.4, benzyna, wersja premium, cena 73900 zł)
- Mitsubishi ASX (silnik 1.6L, benzyna, wersja invite lub intense plus navi, cena 78990 lub 89990 zł)

wg mnie te dwa modele to wyrzucenie kasy w błoto
1. to jakaś karykatura auta
2. to staroć w stosunku do konkurencji
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

28 Cze 2017, 17:52

Rodzice zdają sobie sprawę z większości tych rzeczy. Sedan zdecydowanie odpada, ten ma szczególnie brzydki wygląd, ani mnie ani rodziców nie interesują sedany.

Ta mazda ciekawie się przedstawia, jednak trochę droga jest, ale jutro z rodzicami odwiedzimy salon i zobaczymy jak się sprawa przedstawia.
Rodzice są nastawieni na tego typu samochód, zdajemy sobie sprawę że suvy to są tylko z nazwy, jednak podobają się im i myślę, że nie ma sensu wtrącać tutaj zupełnie innych samochodów.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi
Wojtekxe
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pracownik w samochodzie
    Eksperci szacują, że nawet 40% ofiar wypadków drogowych w Unii Europejskiej to osoby, które zginęły w zdarzeniach związanych z pracą(1). Na niebezpieczeństwo narażeni są nie tylko kierowcy zawodowi, lecz także ...

28 Cze 2017, 18:18

Wojtekxe napisał(a):ten ma szczególnie brzydki wygląd, ani mnie ani rodziców nie interesują sedany

a SX4 ładny? :o Widzieliście go na żywo chociaż? Ja się ciągle zastanawiam jak to coś można kupić (widziałem na żywo przed i po lifcie)

A co powiesz jakby poczekać na nowe SUVy z Korei:
Hyundai Kona i Kia Stonic:
Pomoc przy wyborze samochodu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Cze 2017, 18:24

Wygląd kwestia gustu, ale wg mnie SX4 i ASX to średnio wyglądające SUVy.

Podtrzymuję opinię, że SUVy to przepłacanie za auto.
Spójrz na:

A taka Astra bije na głowę wszystkie SUVy w tej cenie:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

28 Cze 2017, 20:02

Oba z wyglądu przedstawiają się bardzo ładnie, z przewagą dla hyundaia. Tylko, ze ich nie ma jeszcze w sprzedaży, co też napisałeś, ceny nie znamy, a rodzice powinni się spieszyć, bo obecny samochód powoli się sypie i chcą go sprzedać póki jest coś wart.
Wojtekxe
Nowicjusz

28 Cze 2017, 20:05

W ciągu kilku miesięcy mają wejść do sprzedaży a ich cena będzie na pewno niższa od Tucsona i Sportage, bo są mniejsze.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Cze 2017, 20:41

Mazda CX-3 też dużym SUV-em nie jest ;) Biorąc pod uwagę masę samochodu to wersja 150KM to minimum. Masz jeszcze KIA Sportage, resztę podobnie jak koledzy bym odrzucił.

Natomiast w Hyundai możesz wywalczyć upust jeśli któryś z rodziców spełnia warunek, tu więcej info: http://www.hyundai.pl/Oferta/dla_firm/Grupy_zawodowe/

Myślę że Tucson ciekawszy od Sportage.
maxatos
Początkujący

Prawo jazdy: 05 08 2006
Auto: Seat Arona
Silnik: 1.0
Rok produkcji: 2017

28 Cze 2017, 22:01

No i właśnie tutaj jest problem, bo mazda w wersji 150KM delikatnie wykracza poza budżet.
Tata jest byłym policjantem, także byłaby szansa na upust, jednak rodzice są sceptycznie nastawieni; według nich jest to duży samochód i wersja z silnikiem 1.6 (tylko ta jest w naszym zasięgu) nie będzie wystarczająca. Ogólnie dzisiaj rodzice byli na jeździe testowej suzuki i mitsubishi, tacie bardzo spodobał się silnik suzuki (1.0 turbo).
Domyślam się, że po najtańszych wersjach nie ma co oczekiwać cudów od silnika, ale jak to wszystko się przedstawia? Bo nie ukrywam, że suzuki mi się tutaj najmniej podoba, szczególnie zaciekawił mnie tucson i mazda, modele nadchodzącego hyundaia i kia są również ciekawe, ale tak jak napisałem, raczej nie mamy czasu.

Pozdrawiam
Wojtekxe
Nowicjusz

28 Cze 2017, 22:14

Abstrahując już od tego, że SUV to taki średni wybór (nie zamierzam się kłócić, więc bez spiny proszę), to rodzice nie powinni brać pod uwagę rad ludzi z jakiegoś forum, bo kupują przecież nowe auto, które jest na gwarancji. Na temat awaryjności się nie wypowiemy, bo to w większości nowe modele. Na ich miejscu wybrałbym to, czym najlepiej mi się jeździ i co najbardziej leży mi z wyglądu.

Jest jeszcze Mokka X
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

28 Cze 2017, 22:39

Mokka X już rodzice patrzyli i odrzucili. Czyli tak jak myślałem, większych różnic nie ma i pozostaje tylko kwestia komu która marka bardziej leży i co bardziej się podoba?
Jeszcze gdyby ktoś mógł wypowiedzieć się w sprawie tych silników byłbym wdzięczny.
Wojtekxe
Nowicjusz

29 Cze 2017, 09:11

Wojtekxe napisał(a):Czyli tak jak myślałem, większych różnic nie ma i pozostaje tylko kwestia komu która marka bardziej leży i co bardziej się podoba?
tak właśnie kupuje się nowe auta.
Co chcesz wiedzieć o silnikach? Ciężko jest cokolwiek napisać coś o nowych konstrukcjach, bo po prostu jeszcze nie ma ich na rynku używanych, ich usterkowość jest zagadką. Można jedynie uogólnić, że im większa pojemność tym lepiej
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004