REKLAMA
Witam,
Zamierzam kupić swój pierwszy samochód w życiu, będzie to Honda Civic za 13000zł. Chodzę po internecie i głowa już mi pęka, tak więc proszę o pomoc. Sprawa wygląda tak: jutro chce kupić auto od handlarza, który sprowadza dla mnie auto z Belgii (auto jutro ma przyjechać z jakimiś innymi) i tutaj mam pytania:
1. rozumiem że to sprzedający ma obowiązek zapłaty akcyzy i recyklingu? czy on ma obowiązek przekazania mi dowodu że zapłacił za to? czy wystarczy kopia?
2. powiedział mi że akcyza + recykling to 1600zł, wyszło bardzo dużo względem wartości auta z umowy (a przecież to jest 3,1% + 500zł recykling)
3. czy dowód własności pojazdu, to wystarczy tylko faktura jaką dostanę od niego? czy oprócz tego musi być też umowa?
4. chce ode mnie prawie 500zł za tłumaczenia dokumentów, to moim zdaniem bardzo dużo, ale on uzasadania że to dowód, że przegląd, że tymczasowe ubezpieczenie, jakieś inne rzeczy... że lepiej żebym miał na przyszłość wszystkie dokumenty przetłumaczone, bo jak będę sprzedawał w przyszłości auto to coś tam... ale chyba mi wystarczy tylko dowód rejestracyjny przetłumaczony do zarejestrowania pojazdu?
5. czy jak będę miał przetłumaczone dokumenty, a auto jest na tymczasowych blachach i ma tymczasowe ubezpieczenie to czy mogę już jeździć (bez polskiego przeglądu, bez polskiego OC, bez rejestracji)?
6. o co pytać na przeglądzie sprawdzającym auto, będę robił go w ASO, a sprzedający powiedział żebym sam wybrał ASO to chyba ok z jego strony?
7. czy macie jakieś inne rady, wskazówki, itd... stresuję się strasznie aż burczy mi w brzuchu
Pozdrawiam i będę bardzo wdzięczny za pomoc,
Oliwier.