Pomoc przy zakupie auta rodzinnego do 40k

14 Mar 2018, 12:01

Witam,

Chciałem prosić o pomoc w zakupie samochodu, ponieważ jeśli chodzi o motoryzację to jestem kompletnie zielony.
Oczywiście przejrzałem wcześniej forum i znalazłem trochę odpowiedzi, ale zrodziły one więcej pytań niż dały odpowiedzi :)

W tym momencie jeżdżę renault megane II z silnikiem 1.5 diesel 85km z 2008 roku. Samochód sprawdza się świetnie - jest bardzo oszczędny, wygodny, bezawaryjny. Minusem jest to, że ma bardzo słaby silnik, jest niezbyt piękny, trochę mały, oraz że się pomału starzeje (chociaż tylko około 115k przebiegu).
W niedługim czasie chciałbym zmienić samochód na nowszy.

I dlatego proszę specjalistów o pomoc.

1. Po pierwsze czy benzyna czy diesel?
Rocznie jeżdżę około 15k kilometrów. Z jednej strony przbieg pewnie 50/50 trasa vs miasto, ale z drugiej strony 19/20 rozruchów silnika jest po mieście. Z żoną do pracy mamy około 4-5km. Zdaję sobie sprawę, że dla diesla to bardzo mało, z tym, że zastanawiam się czy i silnik benzynowy zdąży się rozgrzać. Dodatkowo jeździmy trochę po dużym mieście, oraz jak mówiłem w trasy średnio w roku pewnie raz na dwa tygodnie (a powiedzmy, że raz na 3 tygodnie cyklicznie).

Póki co chyba bardziej przemawia do mnie diesel, ale jeszcze bardzo się nie upieram :)

2. Po drugie chciałbym żeby:
- miał koniecznie skrzynię manualną
- silnik był ekonomiczny, ale w miarę dynamiczny. Ja bym chciał troszkę więcej mocy, ale chciałbym też, żeby żona w trasie nie bała się wyprzedzać.
- samochód miał duży bagażnik (minimum 450l, ale lepiej więcej)
- był ładny (najlepiej sedan/hatchback ale może być też ładne kombi), żona będzie akceptować ;)
- był wygodny i bezpieczny, fajne bajery będą dodatkową zaletą :) (super byłaby kamera cofania, podgrzewane lusterka i fotele, może fotele z masażem, bluetooth
- był w miarę młody rocznikowo, oraz miał nie za wysoki, udokumnetowany przebieg (naczytałem się tutaj że jestem Januszem - wybaczcie, ale myślę, że jest to sensowne, że jak dodam to co przejadę przez 5 lat (powiedzmy 75k) to nadal nie będzie jakiś olbrzymi przebieg, kiedy będę chciał go sprzedać. Wtedy przy porządnym użytkowaniu za kilka lat samochód nadal będzie w porządnym stanie.
- chciałbym żeby była jak najwyższa jakość (stan/rocznik) w stosunku do ceny.
- cena do około 40k

Na początku chodził mi po głowie Audi a4 b8. Poczytałem jednak tutaj trochę opinii i już raczej mi się odwidział ze względu na awaryjność i konieczność dopłacenia do znaczka.
Natomiast po przejrzeniu forum zaczął mi się bardzo podobać Citroen C5 III z silnikiem diesla 2.0 i 163 KM. Ma dużo bajerów i świetne opinie o bezawaryjności.Cena też jest całkiem przystępna. Ale może są inne warte przejrzenia samochody (jeśli tak to prosiłbym od razu o informację za jakim silnikiem warto się rozejrzeć oraz na co trzeba uważać/czego unikać). A jeśli ktoś podesłałby konkretny link to w ogóle byłbym zobowiązany :)

Mam jeszcze dwa pytania zielonego Janusza:
1. Jak sprawdzić czy przebieg podawany jest oryginalny? Rozumiem, że ASO, ale czy tam już będzie pewne (nawet pryz kupionej książce serwisowej)?
2. Co i w jaki sposób mogę sprawdzić po vinie? (rozumiem, że mogę podpytać w necie, albo w ASO o rozszyfrowanie vinu i znaleźć pełną specyfikację i wyposażenie, ale czy np. dowiem się czegoś o przebiegu, naprawach lub bezwypadkowości?

Pozdrawiam serdecznie,
Kuba
winniepooh
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renaule megane II
Silnik: 1.5 85km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

14 Mar 2018, 12:59

Popatrz na auta z Danii, darmowy poradnik jak je sprawdzic masz na stronce www.samochodyzdanii.pl, a mozna sporo prześwietlic.
tomekdk

21 Mar 2018, 00:59

Laguna III w kombi z benzyna 2.0. Jak znajdziesz bogaty egzemplarz to spełni praktycznie wszystkie wymagania.

Po VINie w ASO powinieneś móc sprawdzic w miarę historię auta.
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

09 Kwi 2018, 14:51

Dzięki za odpowiedź.

Czy jeszcze może ktoś się wypowie? Jakieś inne typy?

A jakieś porównanie/opinie C5 i Laguny?
I czy Waszym zdaniem koniecznie w moim przypadku jednak silnik benzynowy?
winniepooh
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renaule megane II
Silnik: 1.5 85km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

09 Kwi 2018, 15:05

winniepooh napisał(a):Zdaję sobie sprawę, że dla diesla to bardzo mało, z tym, że zastanawiam się czy i silnik benzynowy zdąży się rozgrzać.

Silnik benzynowy rozgrzewa się dużo szybciej od diesla (zwłaszcza od takiego małego jak 1.5). Przy takich krótkich odcinkach diesel raczej opada.

Patrz na silniki benzynowe w następujących autach:
Citroen C5 III 2.0
Honda Accord VII 2.0 (w tym budżecie możesz poszukać również Accorda VIII z początku produkcji)
Ford Mondeo Mk4 2.0, 2.3, 2.5T
Mazda 6 II 2.0 lub 2.5
Opel Insignia 1.8, 2.0T
Renault Laguna III 2.0, 2.0T

Co do sprawdzenia auta w ASO to u każdej marki jest inaczej. Zazwyczaj jest tak, że jeśli auto jest sprowadzone z zagranicy to w polskim salonie niewiele się dowiesz. Ponadto informacja może zostać udzielona właścicielowi auta. Po VINie w niektórych markach można rozkodować całe wyposażenie (np. tak jest w Mercedesie). Wtedy wiesz czy auto ma oryginalne wyposażenie czy nie było w nim nic kombinowane.

Ja preferuję auta z polskiego salonu, np. taka Mazda 6:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak bezpiecznie korzystać z pobocza?
    Pobocze zajmuje trzecią pozycję wśród miejsc, gdzie najczęściej dochodzi do wypadków drogowych(1). Choć przepisy jasno określają, kto i w jakiej sytuacji może poruszać się po poboczu oraz kiedy można zatrzymać ...