Witam,
Chciałem prosić o pomoc w zakupie samochodu, ponieważ jeśli chodzi o motoryzację to jestem kompletnie zielony.
Oczywiście przejrzałem wcześniej forum i znalazłem trochę odpowiedzi, ale zrodziły one więcej pytań niż dały odpowiedzi
W tym momencie jeżdżę renault megane II z silnikiem 1.5 diesel 85km z 2008 roku. Samochód sprawdza się świetnie - jest bardzo oszczędny, wygodny, bezawaryjny. Minusem jest to, że ma bardzo słaby silnik, jest niezbyt piękny, trochę mały, oraz że się pomału starzeje (chociaż tylko około 115k przebiegu).
W niedługim czasie chciałbym zmienić samochód na nowszy.
I dlatego proszę specjalistów o pomoc.
1. Po pierwsze czy benzyna czy diesel?
Rocznie jeżdżę około 15k kilometrów. Z jednej strony przbieg pewnie 50/50 trasa vs miasto, ale z drugiej strony 19/20 rozruchów silnika jest po mieście. Z żoną do pracy mamy około 4-5km. Zdaję sobie sprawę, że dla diesla to bardzo mało, z tym, że zastanawiam się czy i silnik benzynowy zdąży się rozgrzać. Dodatkowo jeździmy trochę po dużym mieście, oraz jak mówiłem w trasy średnio w roku pewnie raz na dwa tygodnie (a powiedzmy, że raz na 3 tygodnie cyklicznie).
Póki co chyba bardziej przemawia do mnie diesel, ale jeszcze bardzo się nie upieram
2. Po drugie chciałbym żeby:
- miał koniecznie skrzynię manualną
- silnik był ekonomiczny, ale w miarę dynamiczny. Ja bym chciał troszkę więcej mocy, ale chciałbym też, żeby żona w trasie nie bała się wyprzedzać.
- samochód miał duży bagażnik (minimum 450l, ale lepiej więcej)
- był ładny (najlepiej sedan/hatchback ale może być też ładne kombi), żona będzie akceptować
![Wink ;)]()
- był wygodny i bezpieczny, fajne bajery będą dodatkową zaletą
![Uśmiechnięty :)]()
(super byłaby kamera cofania, podgrzewane lusterka i fotele, może fotele z masażem, bluetooth
- był w miarę młody rocznikowo, oraz miał nie za wysoki, udokumnetowany przebieg (naczytałem się tutaj że jestem Januszem - wybaczcie, ale myślę, że jest to sensowne, że jak dodam to co przejadę przez 5 lat (powiedzmy 75k) to nadal nie będzie jakiś olbrzymi przebieg, kiedy będę chciał go sprzedać. Wtedy przy porządnym użytkowaniu za kilka lat samochód nadal będzie w porządnym stanie.
- chciałbym żeby była jak najwyższa jakość (stan/rocznik) w stosunku do ceny.
- cena do około 40k
Na początku chodził mi po głowie Audi a4 b8. Poczytałem jednak tutaj trochę opinii i już raczej mi się odwidział ze względu na awaryjność i konieczność dopłacenia do znaczka.
Natomiast po przejrzeniu forum zaczął mi się bardzo podobać Citroen C5 III z silnikiem diesla 2.0 i 163 KM. Ma dużo bajerów i świetne opinie o bezawaryjności.Cena też jest całkiem przystępna. Ale może są inne warte przejrzenia samochody (jeśli tak to prosiłbym od razu o informację za jakim silnikiem warto się rozejrzeć oraz na co trzeba uważać/czego unikać). A jeśli ktoś podesłałby konkretny link to w ogóle byłbym zobowiązany
Mam jeszcze dwa pytania zielonego Janusza:
1. Jak sprawdzić czy przebieg podawany jest oryginalny? Rozumiem, że ASO, ale czy tam już będzie pewne (nawet pryz kupionej książce serwisowej)?
2. Co i w jaki sposób mogę sprawdzić po vinie? (rozumiem, że mogę podpytać w necie, albo w ASO o rozszyfrowanie vinu i znaleźć pełną specyfikację i wyposażenie, ale czy np. dowiem się czegoś o przebiegu, naprawach lub bezwypadkowości?
Pozdrawiam serdecznie,
Kuba