Pomoc przy zakupie samochodu, wymiana 3 za 1

27 Cze 2021, 08:07

Witam,

Aktualnie sie zastanawiam nad zamiana trzech samochodow. Ja jestem z Krakowa, i spodobal mi sie samochod. Rozmawialem z posrednikiem, I po ustaleniach posrednika i wlasciciela. Posrednik jest niby znajomy z wlascicielem, i zgodl sie na taka zamiana. W dalszej formie;

Spiszemy 4 umowy KS (3x za moje, 1x za jego)

I tu mnie to troche zmartwilo, jesli posrednik ma komis to dlaczego nie umowa komisowa badz inny format. Czy brzmi tutaj cos dziwnego ? :?:
Rikktor
Nowicjusz

27 Cze 2021, 09:01

a co tutaj ci nie pasuje ,jak bierze, płaci gotówką, piszecie kwit na auto to co jeszcze chcesz?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

27 Cze 2021, 09:36

Wiesz chodzi mi o to ze sa 3 umowy KS za moje auta a jedna umowa KS za jego auto gotowki nie ma w tej transakcji.

Zastanawia mnie tez to czemu jesli gosc ma komis nie woli umowe komisowa.

Moze przesadzam, aczkolwiek dla tego pisze.
Rikktor
Nowicjusz

27 Cze 2021, 10:38

Umowy kupna sprzedaży zawierasz z osobą fizyczną, żadnego "komisu" w nich nie będzie. Zresztą to gość bierze na siebie problem upłynnienia 3 aut zamiast jednego, skoro sobie wymyślił, że tak mu się to lepiej zepnie to się nie doszukuj problemów tam gdzie ich nie ma
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Cze 2021, 13:18

Dzieki za odpowieddz,

Ja sie zastanawiam, ze o ile reprezentuje osoba sprzedajaca posrednik ktory ma komis I handluje autami to dlaczego nie chce zawrzec umowy komisowej ale KS bezposrednio z obecnym wlascicielem.
Rikktor
Nowicjusz

27 Cze 2021, 13:19

Dzieki za odpowieddz,

Ja sie zastanawiam, ze o ile reprezentuje osoba sprzedajaca posrednik ktory ma komis I handluje autami to dlaczego nie chce zawrzec umowy komisowej ale KS bezposrednio z obecnym wlascicielem.

Powod czemu sie zgodzil, jesli mu sie uda je uplynnic bez wiekszych problemow to na tym zyska. A ja z drugiej, nie musze sie meczyc ze zprzedaza aut na PL blachach za granica
Rikktor
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Płynnie, czyli rozsądnie - czy to oznacza powolną jazdę?
    Płynna jazda nie polega wbrew pozorom na jeżdżeniu powoli, bo prędkość musi być dostosowana do obowiązujących przepisów i okoliczności. To po prostu przeciwieństwo gwałtownego i pełnego emocji stylu prowadzenia samochodu, ...
    Jak radzić sobie z podstawową obsługą samochodu?
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...

28 Cze 2021, 07:37

A skąd wiesz że ma komis? może po prostu handluje autami , kupuje i sprzedaje auta za gotówkę a nie w komis.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

28 Cze 2021, 10:10

Dobre pytanie, nie wiem.

Obecny plan jest taki ze spotkamy sie w Lodzi na ogledziny, on wtedy przyjedzie z obecnym wlascicielem i znajomym. Jesli sie dogadamy to wzieliby trzy auta.

Czyli wszystko ok wg. ciebie ?
Rikktor
Nowicjusz