Pomoc - serwis pozakupowy - Toyota Verso

28 Lis 2021, 22:14

Dzień dobry. Zakupilem toyotę Verso 1.6 132km 2010r. Auto jest z Niemiec sprowadzone, książka niby wszystko serwis ASO. Przebieg auto to 125 tys. Chciałbym wykonać serwis pozakupowy, ale nie wiem co dokładnie trzeba wykonać. Na razie mam kupiony:
-olej, filtr oleju, powietrza, kabinowy.
Sprawdzony jest akumulator i ładowanie, wszystko ok.
Zastanawiam się czy wymienić także:
-płyn hamulcowy
- płyn chłodniczy ( czy musi być oryginał?)
-świece zapłonowe
- olej w skrzyni biegów, skrzynia manual( w ASO mówią, że nie wymienia się)
Proszę o poradę i pomoc.
lejto007
Początkujący

Miejscowość: janów lubelski
Prawo jazdy: 07 07 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: fiat punto 2
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

29 Lis 2021, 09:37

lejto007 napisał(a):Na razie mam kupiony:
-olej, filtr oleju, powietrza, kabinowy.
Sprawdzony jest akumulator i ładowanie, wszystko ok.
:ok:

lejto007 napisał(a):-płyn hamulcowy
Warto bo to nie jest drogie.
lejto007 napisał(a):- płyn chłodniczy ( czy musi być oryginał?)
Oryginał nie musi być ale zgodny z normą już tak.
lejto007 napisał(a):-świece zapłonowe
Na pewno warto i pomyśl o irydowych.
lejto007 napisał(a):- olej w skrzyni biegów, skrzynia manual( w ASO mówią, że nie wymienia się)
Bo nie mają tego w manualu ale olej starzeje się jak każdy inny i warto go wymienić. W skrzyni manualne co 60tkm to takie optymalne szczególnie jak się jeździ w większości po mieście.

Do tego wszystkiego warto zrobić serwis klimy jak nie teraz to na wiosnę. Chodzi o uzupełnienie ilości czynnika chłodzącego. Sprawdź też zużycie tarcz i klocków bo jak już robisz wszystko na tiptop to warto i tu zajrzeć :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Lis 2021, 12:31

Zamówiłem dzis płyn hamulcowy ATE dot.4 sl6 oraz płyn chłodniczy petrygo plus G12+. Z tymi świecami chyba wstrzymam się, jeśli był serwisowany w ASO to przy 90 tys. powinni wymienić. Autko ładnie odpala i wchodsi na obroty. Z olejem dzwoniłem do kilku mechaników i zdania podzielone, niektórzy mówią, że wymieniać co 60 tys.km a inni, że jak wszystko ok to nie ruszać.
lejto007
Początkujący

29 Lis 2021, 12:51

lejto007 napisał(a):Z olejem dzwoniłem do kilku mechaników i zdania podzielone, niektórzy mówią, że wymieniać co 60 tys.km a inni, że jak wszystko ok to nie ruszać.
To teraz zadaj sobie pytanie czy olej się starzeje? W silniku wymieniasz olej też wtedy jak już pojawia się jakiś problem? Jakie jest zadanie oleju? Czy olej nie starzeje się?

Jak już nie będzie wszystko ok to prawdopodobnie będzie za późno na wymianę oleju :ok: bo ona nie pomoże.

lejto007 napisał(a):Z tymi świecami chyba wstrzymam się, jeśli był serwisowany w ASO to przy 90 tys. powinni wymienić.
Jak były irydowe to tak powinno być według serwisu. Jeżeli faktycznie tak było to z ciekawości wykręć jedną i zobacz jak wygląda. Będzie widać po elektrodzie i kolorze w jakim jest stanie. Samochód nie był już pewnie na gwarancji przy przebiegu 90tkm więc to czy świece zostały wymienione zależało od właściciela auta :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Lis 2021, 21:23

Na pewno olej się starzeje. W 1 aucie jakie posiadam Ford c max zmieniłem olej w skrzyni manualnej pół roku temu i teraz jak idę rano odpalić auto to mam problem z przełożeniem między 1 a 2 biegiem. Wcześniej tego nie było. Jak trochę pojeżdżę po mieście, łatwiej mi włożyć 2 bieg, ale do końca nie jest płynnie. Nie wiem czy ta zmiana oleju miała na to wpływ, ale teraz mam obawy co do zmiany w tym aucie
lejto007
Początkujący

29 Lis 2021, 21:32

Więc powtarzam, jak zmieniacie olej w skrzyni to lejcie taki z jakim auto wyjechało z fabryki. Zalałem febi i był problem, w zimę ciężko biegi wchodziły, zalałem fabrycznego petronasa i była duża poprawa.
Gość114260

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Citigo - nr 1 w segmencie aut mini!
    SKODA Citigo zajęła 1. miejsce pod względem sprzedaży w segmencie A na polskim rynku w styczniu 2013 roku. Model Citigo od momentu wprowadzenia na rynek cały czas zajmował bardzo wysokie pozycje, jednak pierwszy raz udało ...
    Toyota Prius Plug-in Hybrid kontra Chevrolet Volt
    Amerykańskie media motoryzacyjne pilnie śledziły pod koniec roku walkę o pierwsze miejsce w segmencie hybryd plug-in. Od 2010 roku najpopularniejszą hybrydą ładowaną z gniazdka w USA był Chevrolet Volt, ale to się zmieniło ...