Pomoc Toyota Yaris II 1.33 widoczny olej na dywaniku pasażera ??

15 Mar 2022, 13:47

Cześć,
Dość dziwna sprawa od 2 dni widze na dywaniku pasazera krople oleju. Zauwazylem ,że "idzie" ona polewej czesci od schowka pasazera. Pytanie moje jaka moze byc tego przyczyna...?? I gdzie szukać ?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Adhd
Nowicjusz

• 15 Mar 2022, 14:21

Hm... musisz zdjęć schowek. W tym samochodzie to bardzo prosta sprawa z tego co pamiętam i przyjrzeć się skąd te krople.

Ja tu nie bardzo widzę do rozpatrywania rożnych możliwości i może to być olej z układu klimatyzacji. Nic innego nie przychodzi mi do głowy co by mogło spowodować pojawienie się oleju w takim miejscu.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Mar 2022, 15:59

Hmm a moze odplyw klimatyzacji / skroplin? Ewentualnie jak go wyczyscic ?
    Adhd
    Nowicjusz

15 Mar 2022, 16:46

Odpływ skroplin jest niżej i na pewno w tym miejscu by z niego nie kapało. Odwiń dywanik od strony konsoli środkowej pod deską i powinieneś tam gdzieś znaleźć rurkę odprowadzającą skropliny na zewnątrz.

Co do czyszczenia to najlepiej kupić taki preparat do dezynfekcji klimatyzacji w sprayu z sondą którą można wprowadzić np. przez taki odpływ.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

15 Mar 2022, 18:32

Ok. Zobacze ten odplyw.
    Zastanawia mnie jaki jest tego powód. Bo to leci siła grawitacji czyli cos powyzej schowka i jest to substancja tłusta. Hmmm ?
    Adhd
    Nowicjusz

17 Mar 2022, 13:49

Zdejmij schowek i popatrz co tam jest wyżej. Jeżeli tu coś kapie to musi być widoczne skąd pochodzi ten wyciek. Chociaż jakoś nie wydaje mi się żeby tam akurat w tym miejscu było coś takiego skąd mogło by tak kapać.

Wrzuć może jakieś zdjęcia jak zdejmiesz schowek.
    Rokiko
    Forumowicz VIP