Pomoc w doborze wosku

21 Paź 2018, 17:06

Witam, zbliżają się chłodniejsze dni, dlatego czas zadbać o nadwozie. Zwracam się do Was z pytaniem jakie woski lub inne kosmetyki zabezpieczające lakier przed mrozem, solą i zanieczyszczeniami polecacie do srebrnego lakieru? Może dodam że chodzi o mitsubishi Carisma. Zależy mi na dobrym zabezpieczeniu nadwozia przed brudem, solą, mrozem i woda. Jakie środki polecacie w rozsądnych pieniądzach? A dodatkowo czym zabezpieczyć go od dołu? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) Pozdrawiam.
karcio246
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 07 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mitsubishi Carisma
Silnik: 1.8 GDI 121
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

22 Paź 2018, 12:49

Jaki masz budżet na takie zabezpieczenie nadwozia i jaki na podwozie?
Z podwoziem będzie trudniej.

Chcesz wszystko zrobić sam?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

22 Paź 2018, 20:12

Ja polecę taki cuś Soft99 musso coat. Bardzo fajny wosk, super się aplikuje łatwo ściera i jest mega wydajny. Na podwozie można by użyć czegoś w sprysku ale czy to w czymś pomoże? nie wiem :?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Paź 2018, 22:45

Tak chciałbym zrobić sam o ile to możliwe. Co do budżetu to myślę żeby w 150 zł się zmieścić. Wiadomo +/- 50 zł :)
karcio246
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 07 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mitsubishi Carisma
Silnik: 1.8 GDI 121
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

23 Paź 2018, 10:10

Jeżeli lakier jest w dobrym stanie to można go dobrze umyć odtłuścić i nałożyć powłokę hydrofobową np. https://allegro.pl/nano-powloka-hydrofo ... 13129.html Ja stosuję podobne powłoki na szyby i jestem bardzo zadowolony. Bardzo często podczas jazdy powyżej nawet 60km/h jak pada nie używam wycieraczek. Wszystko zależy od tego jak mocno pada. Fajnie to wygląda bo mam naprawdę dobrą widoczność :) Taka powłoka którą co jakiś czas nanosisz będzie dosyć dobrze zabezpieczała lakier ale musi być on dobrze przygotowany i musi być w dobrym stanie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Lut 2019, 10:47

Mi się sprawdza K2, faktycznie ładnie działa, auto wygląda jak nowe, testowałem też inne i były dobre, ale tutaj trzeba przyznać, że jednak k2 jest tańszy, a jakoś ta sama, więc dla mnie wybór jest jasny. :D
Michau64
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 07 1986
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Fundacja Audi dla Środowiska wyróżniona przez ONZ
    Centrum Ekologii "Pracownia Natura" w Breitengüßbach zyskało międzynarodowe uznanie. W imieniu Agencji ONZ ds. dziesięcioletniego Ekologicznego Planu Strategicznego, Melanie Huml, bawarska Sekretarz Stanu ds. Środowiska, ...