Pomoc w kupnie auta do 10tys.

31 Sty 2015, 13:23

Witam was drodzy forumowicze.
Chciałbym prosić was o pomoc w zakupie nowego (używanego) auta do 10tys złotych.
Auto chciałbym zakupić na terenie województwa Łódzkiego lub po prostu około 200km od Łodzi.
Do tej pory jeździłem Toyota Yaris 1.4 D4D i auto dobrze się spisywało, żadnych napraw ani problemów.
Jednak z powodów osobistych oraz takich iż auto okazuje się za małe jestem zmuszony je wymienić.
Dlatego też liczę na waszą pomoc, drodzy forumowicze.
Autem codziennie nie robię dużo kilometrów, maksymalnie 20. Jednak raz na dwa tygodnie jeżdżę w rodzinne strony
I tam nabijam kilometry około 400km w obie strony. Wiec stosunek roczny wychodzi mi koło 20000tys km.
Jeżeli chodzi o auto które bym chciał kupić to zależy mi na tym żeby to był sedan, coś żwawszego, na przebieg nie patrzę
Gdyż wiadomo jak z tym jest. Bardziej zależy mi na względnym stanie technicznym pojazdu. Myślałem też iż ze względu na
Niskie przebiegi dzienne najlepiej by było jak by auto jeździło na tzw "gaz".
Osobiście nie będę na razie podawał własnych typów gdyż mogą okazać się wgl nie trafione, liczę na waszą znajomość tematu i chęć pomocy.
Dalsze szczegóły tematu rozwiną się zapewne z nowymi wątkami.
Serdecznie pozdrawiam.
kubekzbroda
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 03 1993
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1.4 D4D
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

31 Sty 2015, 13:29

Toyota Avensis, Honda Accord, Mazda 626. Z opinii osób użytkujących wychodzi na to, że Toyota Avensis 2.0 byłaby dobrym wyborem. Masz do czynienia z tą marką więc podejrzewam, że darzysz ją zaufaniem.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

31 Sty 2015, 19:32

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Z tych aut najbardziej przypada do gustu mi Toyotka. Muszę jeszcze o niej trochę poczytać. Jeżeli mogę spytać co sądzicie o BMW E36 ? Osobiście znajomy ma to auto, dość zadbane. Jechałem nim parę razy i przypadł mi do gustu, zapewne bądź co bądź przez walory prowadzenia auta i dynamiki. Jeżeli chodzi o wielkość auta byłaby ona "ok", jednak wolalbym się was spytać czy to auto jest godne uwagi?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
kubekzbroda
Nowicjusz

31 Sty 2015, 19:41

Jak najbardziej, ale problemem jest stan większości egzemplarzy na naszym rynku, bo szczególnie upodobała go sobie młodzież, której nie stać na porządne serwisowanie auta. Mając taki budżet jak Twój nie należy ograniczać się do jednej marki. Zadbane E36 z 6 - cylindrową benzyną niewątpliwie byłoby jedną z lepszych opcji, w tej kasie trudno o fajniej prowadzący się samochód.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

31 Sty 2015, 19:48

Okej, dziękuję bardzo za informacje.
Jeżeli już miałbym szukać tak jak w/w egzemplarza to jaki motor najlepiej wybrać?
Zapewne jeżeli różnica w spalaniu wyniesie ok.2l to wolałbym silniejsza jednostkę wybrać aniżeli tą słabszą.
Na co zwracać uwagę przy kupnie tego modelu ? Ma jakieś szczególne miejsca na które warto spojrzeć ?
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
kubekzbroda
Nowicjusz

31 Sty 2015, 20:29

kubekzbroda napisał(a):Jeżeli mogę spytać co sądzicie o BMW E36 ?

To przeżytek który lata świetności ma dawno za sobą.
Mając do dyspozycji 10 tys zł w ogóle bym tego nie brał pod uwagę.
Trochę więcej ambicji i znajdziesz E46, bo kasy masz tyle.

[link do oferty na Olx wygasł]

Ostatnio edytowany przez krikus, 31 Sty 2015, 20:33, edytowano w sumie 1 raz
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodem w góry na narty
    W górach jeszcze zima więc wiele osób wybiera się w tym czasie w góry, by pojeździć na nartach czy snowboardzie. Kierowcy powinni jednak odpowiednio przygotować się do takiej podróży, aby w bezpieczny ...

31 Sty 2015, 20:32

krikus napisał(a):
kubekzbroda napisał(a):Jeżeli mogę spytać co sądzicie o BMW E36 ?

To przeżytek który lata świetności ma dawno za sobą.
Mając do dyspozycji 10 tys zł w ogóle bym tego nie brał pod uwagę.
Trochę więcej ambicji i znajdziesz E46, bo kasy masz tyle.

Znajdziesz E46 ale to będzie jeden ze słabszych silników i nie mów krikus że E36 to przeżytek bo nie jednego nowszego objedzie kilka razy. No i wstawiłeś kiepską 316 która słabo jedzie choć by przemieścić się z pkt A do B starczy ale do niczego więcej.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Rok produkcji: 2010

31 Sty 2015, 20:34

Tu nie mówię o upalaniu gum, tylko o "świeżości" technicznej i wizualnej.

Krzychu napisał(a):No i wstawiłeś kiepską 316 która słabo jedzie

Słabo to kolego jeżdżą właśnie te zajechane stare powypadkowe E36 z kręconymi wielokrotnie licznikami. W nich żywot silników już sie kończy. Ja dałem propozycje aut do normalnej jazdy a nie do driftowania.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

31 Sty 2015, 20:50

Ja też nie mówię o paleniu gum tylko o dynamiczniej jeździe i wiem że ja bym wolał stare ale jare E36 325 lub 328i niż nowsze E46 316i lub 318i głównie ze względu na to, że R6 lepiej brzmi i jedzie od zwykłego R4.
I po resztą przeczytaj tą wypowiedź z innego tematu:
pawel93 napisał(a):Kumpel ma e46 328i spalanie średnie z tego co widziałem na kompie nie przekroczyło nigdy 11l - jazda typu 7km do pracy i z powrotem etc :) W mojej e46 316i średnie spalanie na tej samej trasie nie przekracza 9l. Jak jechaliśmy nad morze na dwa auta, to jego 328i miało spalanie - wg komputera o 0.3l mniejsze, a wyobraź se jak wyglądała jazda załadowanym 316i z pełnym bagażnikiem i 4 pasażerów a jazda 328i :P Więc tak jak chłopaki radzą, brać największą pojemność przy R6 czyli 328i albo 528i/530i :)

I teraz powiedz co byś wolał tylko że tu opis dwóch E46 a tu E36 ale z tym samym silnikiem.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2015, 20:57

krikus wkleiłeś najgorsze wybory silników do e46...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

31 Sty 2015, 22:52

Witam.
Od razu powiem iż cieszę się że dyskusja trochę się rozwinęła.
Powiem tak, na pewno model e46 jest autem o wiele bardziej atrakcyjnym jeżeli chodzi o design.
Jednakże obawiam się iż znalezienie dobrego auta w tej cenie może okazać się cudem.
Logicznie myśląc kupując starsza siostrę, czyli model E36 powinienem dostać auto w lepszym stanie,
Choć i tu może być ciężko. Zaś jeśli chodzi o nowszy model, zapewne dostał bym go w podstawowej wersji.
Z resztą jak widzę na załączonych linkach, suma około 120km też spokojnie by mi wystarczyła.
Teraz rodzi się pytanie. Czy lepiej szukać przysłowiowej "świeczki" z modelu e46 czy lepiej poszukać starszej siostry, czyli BMW e36.
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi.
Pozdrawiam
kubekzbroda
Nowicjusz

31 Sty 2015, 23:59

W tej cenie o wiele lepiej szukać e36 z rzędową szóstką ale ja osobiście bym jej nie kupił, bo po prostu mi nie leży. Kupiłbym e30 lub coś zupełnie innej marki jak wyżej podane Honda Accord lub Toyota Avensis mimo, że to całkiem inny charakter samochodu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

01 Lut 2015, 00:06

Proponuje przejedź się avenem1 2,0 palącym 9l lpg a potem przejedź się podstawowym e46 ze słabym r4 zobaczysz czy będziesz chciał dopłacać do tego że jedziesz BMW i czy Cię to usatysfakcjonuje.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Lut 2015, 00:15

Ja bym wybrał BMW E36 bo za tą kasę trafisz 2,8 które świetnie jedzie i pięknie brzmi a nie E46 z R4 pod machą który pali sporo a jedzie kiepsko. :)
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lut 2015, 01:07

szybki napisał(a):Proponuje przejedź się avenem1 2,0 palącym 9l lpg a potem przejedź się podstawowym e46 ze słabym r4 zobaczysz czy będziesz chciał dopłacać do tego że jedziesz BMW i czy Cię to usatysfakcjonuje.
szybki idź do tematu gdzie autor szuka ekonomii w Polo :cry:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra