Pomoc w kupnie auta do 13k

09 Sie 2020, 15:12

Chcę zmienić auto i chcę kupić coś do 13k. Do pracy mam 8km i średnio 2x w tygodniu robię trasę 60km. Szukam benzyny ale nie mogę nic trafić. Samochód może być popularny - tańsze części.
Trafiłem na takie dwa
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Warto nimi się zainteresować? Ewentualnie coś w rejonie Łomży może ktoś coś ma? W tym budżecie pół Polski nie mam czasu zwiedzać
Daniel1990
Obserwowany

09 Sie 2020, 18:27

Diesel nie ma sensu na takie dystanse nawet pokroju 1.9 TDI.

Benzyna z kolei co innego, bo przy 1.6 możesz fajnie wmontować LPG i ogólnie silnik mniej problematyczny
VWpolo
Nowicjusz

10 Sie 2020, 09:05

VWpolo napisał(a):Diesel nie ma sensu na takie dystanse nawet pokroju 1.9 TDI.
z jakiego powodu? Jeszcze w dodatku 1.9...... Według mnie spokojnie możesz rozważać to auto
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Sie 2020, 12:57

W dieslu części masz tanie? :no:

Opłaca się go kupić na takich dystansach, gdzie ledwo się rozgrzeje? :no:

10 tys. km. rocznie to chyba trochę za mało na diesla :wink: Dlatego proponuję mu LPG. No cóż, ale to tylko moje zdanie, jeśli miałbym się pchać w diesla to wolałbym jeździć tylko długie dystanse :ok:
VWpolo
Nowicjusz

10 Sie 2020, 13:57

Wszystko zależy jaki diesel, nikt autorowi nie wciska 535d, tutaj dość prosty disel, a poza tym te temperatury w PL takie są, że jest wiosna lato i jesień więc przy 0 stopniach w nocy, raczej tragedii nie będzie z nagrzewaniem.
Takich zim raczej już nie ma gdzie w nocy jest -20, a w dzień -10
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

10 Sie 2020, 16:25

A co ma tutaj za znaczenie roczny przebieg? 2 razy w tyg trasa 60 km..... Tu masz w dodatku prostego starego diesla nie dramatyzuj a i podrzuć te drogie części do 1.9 tdi!!! Chętnie posłuchamy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, nie daj się wiosennemu zmęczeniu
    Choć tzw. wiosenne przesilenie nie jest jednostką chorobową, wielu kierowców właśnie o tej porze roku skarży się na gorsze samopoczucie i uczucie zmęczenia. Jak wpływa to na zdolność prowadzenia i bezpieczeństwo jazdy? ...
    Nowe stawki akcyzy w 2017 roku na samochody osobowe
    Zmiany naliczania podatku akcyzowego od samochodów osobowych najprawdopodobniej zostaną wprowadzone od nowego 2017 roku. Rząd zamierza ograniczyć import starych samochodów. Według nowych przepisów im ...

10 Sie 2020, 19:13

VWpolo napisał(a):10 tys. km. rocznie to chyba trochę za mało na diesla
argument - inwalida, bo 10k 10k nierówne. Jeśli byłby to przebieg tylko i wyłącznie miejski, to owszem, diesel nie ma większego sensu. Natomiast jeśli jest to przebieg mieszany czy też w trasie, to czemu nie?

Chociaż muszę przyznać promil racji, bo w Golfie V wchodzimy w erę podstawowego pytania - czy to ten #nieskopany :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Sie 2020, 19:44

Tylko pytanie ile było tych skopanych? bo wszystkich 1,9 to jakoś ok 8 chyba jest, raczej wszystkie nie są skopane.
1,9 90 było chyba ok, a jest ich 4?
bardziej lękałbym się 2,0 tdi :yes:
demirbiras
Zaawansowany

10 Sie 2020, 19:55

W golfie V akurat każdy jest skopany przez wynalazek zwany pompowtryskiem, tak świetny, że aż dziwne, że go nie rozwijali :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Do tego panewki w tym bkc czy cuś
I teraz, masz ładnego golfa do kupienia z tym bkc (bo oczywiście pierwszym co się robi to śledztwo jaki jest kod silnika), bierzesz czy nie?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Sie 2020, 20:15

Ostro przeginasz ale patrząc po Twoich wywodach typu praktycznie nowe auto 60 tys przebiegu i tfsi = szrot to nie dziwie się.
Takie 1,9 tdi 90 jeździ latami i się nie sypie, namacalny przykład gość u nas z roboty 350 tys+ touran i zero problemów z silnikiem.
No ale wiadomo styrany Focus ST to igła, a najtrwalsze 1,9 tdi to szrot bo pompowtryski ma które były spoko.
demirbiras
Zaawansowany

10 Sie 2020, 20:49

Tak, wiemy, jeden z najgorszych silników XXIw (z wadą fabryczną) jest całkiem ok bo ma mały przebieg :mrgreen: I w sumie nic dziwnego, że są w tym kraju firmy, które zajmują się wyłącznie kapitalnymi remontami tych cudów techniki. I nie było 60 tylko 80, poza tym ta perełka jest nadal na sprzedaż więc możesz wziąć i chwalić się na forum jaki to świetny wóz
Invi
Forumowicz VIP

10 Sie 2020, 21:07

No jasne, szkoda że 2 dni temu widziałem pięknie śmigające a4 1,8 tfsi, jakoś nie przypominam sobie żeby na poboczu właściciel czekał za lawetą, ale wiemy że lepszy styrany Focus ST po bogatym Niemcu a potem nieco biedniejszym i w końcu przyjechał do PL z przebiegiem 350+, igła tylko rozrząd za 500 zł wymieniać (chyba z używanych części :D )
demirbiras
Zaawansowany

10 Sie 2020, 21:09

Z tym dieslem to trochę macie racji, za krótkie trochę trasy i często na tym odcinku muszę zmieniać biegi, bo zakręty. Tego 1,6 warto obejrzeć? Ma jakąś ocierke na plastiku, ale to nie jakiś problem.
Daniel1990
Obserwowany

10 Sie 2020, 21:38

To, że wszystkie auta są katowane a vag'ami tylko do kościoła się jeździ też już od dawna wiemy
Invi
Forumowicz VIP

10 Sie 2020, 22:50

Jak czytam te negatywy o VAG to jest, to niesamowite uogólnianie :)

TFSI i TSI to dobre silniki i to głównie w biznesie - niestety jak oczekujesz auta (dzisiejszy Hyundai czy Lexus nawet tyle nie będą służyć) na 30 lat :no: Zwłaszcza w firmach, bo auto mało pali i ma osiągi dzięki chociażby małemu silnikowi i turbinie. Stąd Volvo 2.4 i 1.8T Audi mają dość identyczne osiągi - proste. Takie boomerskie podejście jest trochę nie na miejscu.

O 1.9 TDI nigdzie nie pisałem, że ma drogie części, jeden z lepszych silników, szkoda że zepsuto jego reputacje 2.0 TDI, ale już z CR silnik daje radę.

Przy tej ocierce nie ma co narzekać, jedź i się pytaj, jak wmontujesz butlę to kto wie? Może będziesz jechał nim częściej. Przy krótkich trasach diesel pali tyle samo co benzyna, dopiero po rozgrzaniu zaczyna przyjemnie spadać spalanie :wink:
VWpolo
Nowicjusz