Pomoc w przebieraniu ofert do 7tys, Mazowieckie

29 Paź 2010, 13:44

Witam,

Bardzo dobrze wspominam rady na tym forum, niecały rok temu kupiłem Uno od zaprzyjaźnionej firmy, jednak zamierzam je sprzedać przed upływem OC i znaleźć sobie coś nowego, może i nic mu poważnego nie jest ale drobne sprawy typu chłód (włosi nie słyną ze szczelności + brak klimy zaczyna dawać się we znaki) no i rdza.

Dysponuję teraz większą kwotą, chciałbym znaleźć coś za 4-6 tysięcy, jeżeli byłoby to tego warte - do 7000. Jestem w stanie wyłożyć nawet wyższe kwoty, jeżeli naprawdę byłoby to tego warte (np. za 1000 więcej móc mieć duży przeskok w jakości).

Kryteria:
- Warszawa i jej zachodnie okolice
- Ekonomia, mieszkam pod Warszawą i niemal codziennie dojeżdżam około 20km w jedną stronę, a jestem dorabiającym studentem i nie chcę liczyć każdego km...
- Typ nadwozia dowolny, preferuję jednak hatchback
- Gotowa instalacja audio mile widziana (trasę mam monotonną, rano muszę czegoś słuchać by nie zasnąć), ale to rzecz jasna dodatek który mogę sam zamontować
- możliwie duża bezawaryjność. Muszę móc na nim polegać z uwagi na pokonywane ogległości, planuję też kilka wyjazdów w roku
- Mile widziana możliwość zmieszczenia roweru (np. po złożeniu tylnej kanapy, w Uno się dało).

Czego nie musi mieć (znaczy może, ale tym się nie kieruję):
- wspomagania kierownicy
- dużej mocy, silnik 1.0 w zupełności mi wystarcza. Rzecz jasna może być większy z wielką chęcią, ale tylko jeżeli będzie ekonomiczny

Jeżeli chodzi o model/markę, to naprawdę nie kieruje się tu żadnymi stereotypami "psuje się", "dresiarskie", "wieśniackie", może to być Lanos na gazie, może to być francuz, może być i VW, BMW, Audi nie tym się kieruje i takich rad "nie bierz tego to dresiarskie" nie chcę - szukam dobrego, konkretnego egzemplarza. Oczywiście, pewne walory estetyczne wolałbym aby były zachowane, np. Ford KA albo Nissan Micra odpadają dla mnie ;) Marzy mi się Volvo, no ale to wiem że niełatwo o fajny egzemplarz w tej cenie i w dodatku ekonomiczny (czyli pewnie gaz).

Doradźcie też, czy warto szukać aut w tej cenie w komisach, czy lepiej szukać u osób prywatnych?

Proszę was o konkretne linki, ewentualnie opinie o tych zamieszczanych. Szukam od tygodnia po najpopularniejszych portalach, jednak nie mam jeszcze doświadczenia i nie wiem jak patrzeć na takie zdjęcia/opisy.

Może zacznę:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
GK
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

29 Paź 2010, 14:07

Bezwypadkowa to ta Corsa nie jest (zarówno z przodu jak i z tyłu), do tego ma najgorszy możliwy silnik - 3 cylindrówka o fatalnej kulturze pracy, marnych osiągach i wysokim spalaniu. Auto wyprane, wypolerowane, wyplakowane - po prostu na maxa odpicowane - jak to w komisie.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

29 Paź 2010, 17:03

Kubuch napisał(a):Bezwypadkowa to ta Corsa nie jest (zarówno z przodu jak i z tyłu), do tego ma najgorszy możliwy silnik - 3 cylindrówka o fatalnej kulturze pracy, marnych osiągach i wysokim spalaniu. Auto wyprane, wypolerowane, wyplakowane - po prostu na maxa odpicowane - jak to w komisie.

Ano właśnie dzięki, ja takich rzeczy nie widzę - ale to była tylko przykładowa oferta, będę wdzięczny za lepsze ;)

Aha, do kryteriów dorzuciłbym też klimatyzację, mile widziana - jako że sporo czasu zajmuje mi dojazd/powrót na codzień, to jednak komfort jest dla mnie istotny.
GK
Nowicjusz

29 Paź 2010, 17:16

No i wogóle ta Corsa to jest prawie golas z wyposażenia,za te pieniądze możesz znaleść Corse z dużo lepszym wyposażeniem.Kurde troche za póżno sie odezwałeś bo przed paroma dniami poszedł doinwestowany Lanos (z forum Lanosa) z gazem,klimą,poduchą,wspomaganiem itp.czarny sedan na alumach,cudo :roll: ale dobra nie rozczulajmy sie tak :mrgreen:

dobra moje propozycje dla Ciebie :mrgreen:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - bardzo ciekawa oferta moim zdaniem no i opłaty masz długo ważne bo do czerwca 2011r.
no i tutaj może Cie zainteresuje [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Paź 2010, 22:29

Do Tigry i komisu pana Grzegorza K. to bym podchodził z dystansem :)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

29 Paź 2010, 22:31

No wsumie jak to auto komis.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

29 Paź 2010, 23:18

Nissan Almera czy Honda Civic z silnikami 1400 na benzynę to aby nie palą zbyt wiele?

Co do Almery to Gostynin jest jednak trochę daleko na wycieczki, bardzo natomiast podoba mi się ta Honda (rzadko widuje Civic VI-gen coś w ofertach). Matiza niestety dopisuje do FordaKA i Micry, nie w moim guście po prostu.

Co do Swifta to też mi się bardzo podoba, ale nie rozumiem trochę logiki w tym - auto sprowadzone pół roku temu z Niemiec, opłacone (rejestracje + OC to przecież pod 2000zł będzie), włożone w niego jeszcze 1800zł na naprawy... a sprzedawane jest za 4000zł. Ale może zbyt podejrzliwy jestem, hm? ;)

No ale ja tu się nie znam, tego Civica i Swifta biorę pod uwagę. Tego Opla to ze względu na komis odradzacie?
GK
Nowicjusz

30 Paź 2010, 08:17

Taki Civic z 1.4 dużo nie spala,średnio to jest ok 8l/100km ale wiadomo wszystko zależy od nogi jaką sie ma.
A co do Swifta ktoś może poprostu sprzedaje bo chce zmienić auto na większe lub inne a to autko robił pod siebie i wie czym jezdzi i dlatego taka cena.
Barol
Awatar użytkownika

30 Paź 2010, 13:35

Najlepiej zawsze obejrzeć autko na żywo,zdjęcia niestety nie oddadzą jego wyglądu w 100%. civic z silnikiem 1.4 spala średnio 7,5-8,5 litra co jest dosyć dużo w porównaniu do osiagów. Swift jakoś mnie nie przekonuje :wink:
Mechanic
Początkujący

30 Paź 2010, 15:50

No tak ale zauważ że ten Civic dysponuje 115KM więc takie spalanie moim zdaniem będzie na poziomie.
Barol
Awatar użytkownika

30 Paź 2010, 19:07

Wolałbym coś bardziej ekonomicznego... No ale wybrzydzać nie będę, pewnie zerknę na tamte. Proszę, zerknijcie jeszcze na te oferty:

Znalazłem też takiego japońca:

Clio (2000 rok, nie za tanio?):

Volvo (coś mi się sformułowanie "na codzień się nie psuje" nie przekonuje... no ale Volvo, eh!)

Civic na dieslu, do opłat jeszcze... ale może warto?

Ta oferta bardzo mi się spodobała (Swift z 2003), powiedzcie czy lepiej to wygląda od tej poprzedniej oferty ze Swiftem? Rocznik dużo młodszy...
GK
Nowicjusz

30 Paź 2010, 19:39

Nie patrz na rocznik tylko na stan :wink:
Barol
Awatar użytkownika

02 Lis 2010, 14:14

A jeszcze proszę, zerknijcie na to:

(Lanos, proszę o opinię eksperta :) - tutaj jakaś wersja mocno stuningowana pod względem audio, sam nie wiem czy to dobrze mówi o historii auta... )

(mimo iż reaguje alergicznie na hasła "okazja" to sama "Meganka" jakoś bardzo mi zawsze się podobała, tutaj z gazem wydawała mi się ciekawa
[link do oferty na Allegro wygasł]

(tutaj cena podejrzanie niska...)

(mam jakąś słabość do skandynawskich marek)
[link do oferty na Allegro wygasł]
GK
Nowicjusz

02 Lis 2010, 14:28

1.No ten Lanosik wygląda całkiem ładnie tylko szkoda że nie ma elektryki,co jak co ale by sie jednak przydała.Silnik 8zaworowy więc dobrze będzie tolerował gaz.
2.Szczerze?Ja bym odpuścił,cena coś za niska i auto po fotkach raczej dobrze nie wygląda..
3.Dostała w lewy przód napewno i pozatym picowana na sprzedaż co widać.
4.Żle nie wygląda ale cena coś za niska mi sie widzi.
Barol
Awatar użytkownika

02 Lis 2010, 14:41

barol91 napisał(a):1.No ten Lanosik wygląda całkiem ładnie tylko szkoda że nie ma elektryki,co jak co ale by sie jednak przydała.Silnik 8zaworowy więc dobrze będzie tolerował gaz.
2.Szczerze?Ja bym odpuścił,cena coś za niska i auto po fotkach raczej dobrze nie wygląda..
3.Dostała w lewy przód napewno i pozatym picowana na sprzedaż co widać.
4.Żle nie wygląda ale cena coś za niska mi sie widzi.

A cena tego Lanosa jest odpowiednia, polecałbyś? No, jeżeli byłby faktycznie w dobrym stanie to brak el. lusterek i szyb jestem w stanie znieść mając takie "wypasione" audio w zamian... Niewątpliwy plus, z uwagi na to że jak pisałem drogę mam monotonną i długą, no ale to równie dobrze mogę sobie sam pomontować mam warunki ku temu. No i w razie czego będę wdzięczny za lepsze oferty!

Z tym Saabem to spytam skąd taka cena i poproszę o listę ewentualnych wad auta.
GK
Nowicjusz