Pomoc w wyborze auta - Mazda 6 ll and Mazda 3 ll and Honda Civic Vlll

01 Lis 2017, 14:35

szybki napisał(a):a teraz... hmmm tak naprawdę układam sobie plan do czego mi auto jest potrzebne i jak będę nim jeździł

Miałem w swoim życiu moment, kiedy ze 150-konnego turbobenzyniaka przesiadłem się do 75-konnego wolnossaka, bo "będę przecież jeździł nim wyłącznie po mieście w korkach, a wtedy spalanie będzie niższe". Życie jednak różne pisze scenariusze i nagle mój słabiutki wolnossaczek musiał regularnie pomykać po autostradach - od tamtej chwili wiem, że jedyne auto w domu musi być: a) jak najbardziej uniwersalne, b) im mocniejsze tym lepsze. Po zakupie ostatniej turbobenzyny już wiem, że więcej nie wrócę do n/a, chyba, że zmusi mnie do tego sytuacja finansowa.
Ale oczywiście zgadzam się z tym, że każdy ma swoje preferencje.

Do listy aut dorzucam Volvo S40 II/V50, silnik wedle potrzeb.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

01 Lis 2017, 16:09

Serdecznie dziekuje za odpowiedzi ale chyba nie wszyscy przeczytali uwaznie mojego posta. Oferty aut przegladam sumiennie od ok. 3/4msc.. Mazde 3 jak i 6 kupie spokojnie w cenie 28-35tys inaczej bym nie bral pod uwage tych samochodow, inni neguja wszystkie mozliwe moje typy i proponuja forda, alfe romeo i megane lub volvo 2.5L no badzmy powazni, wychodzi na to ze nie mozna kupic zadnego auta i lepiej jezdzic rowerem bo kazde ma cos, tak jak pisalem szukam auta na dluzej w miare z niezawodnym silnikiem ktore nie bedzie zarlo oleju ponad norme, benzyniaka tylko i wylacznie najlepiej wolnossacy od 140km, spalanie max 10/11L w miescie. To co znajduje sie na rynku w tej chceili w tej kwocie i tak rdzewiejaca mazda jest chyba najrozsadniejszym wyborem lub Ufol ktore przynajmniej wygladaja godnie i maja trwale jednostki, nie chce Forda bo kojarzy mi sie z autem nijakim bez duszy zreszta podobnie jak plastikowe francuzy ( sam jezdze 207)
GranTurismo
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 23 01 2012
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Peugeot 508 Allure
Silnik: 2.0 HDi 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

01 Lis 2017, 16:17

Przychodzisz do nas po rady - dostajesz je. Potem masz jeszcze pretensje? :roll:
Zaproponowałbym Ci Saaba 9-3/9-5 ale zaraz znajdziesz jakieś ale. Dlatego nawet nie zamierzam się rozpisywać. Kup sobie Mazdą albo Hondę, tylko bez pretensji potem do nas. To są dobre auta ale my wyszczególniliśmy Ci, ich wady. Tyle ode mnie. :piwo:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Lis 2017, 19:26

Jak dla mnie trochę pokrętna logika - kupić sobie auto z poważną wadą, z którą praktycznie nigdy się nie wygra (ruda w Maździe), tylko dlatego,że na temat innych marek ma się jakieś tam skojarzenia (a pewnie nigdy nie siedziałeś ani nie prowadziłeś np Forda) :unsure: ok,30k to dużo kasy, ale skoro tak, to chociaż poświęć trochę czasu na sprawdzenie tych aut organoleptycznie, a nie teoretyzując.

P.S ostatnio mam dużo do czynienia z przeróżnymi autami, toteż mogę wyrobić sobie o nich pewne zdanie jeśli chodzi m.in o plastiki i Twoja teza o tandetnych plastikach we Francuzach jakoś wydaje mi się trochę z czterech liter, no ale już nie będę się czepiać :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Lis 2017, 21:14

a czy w/w astra 1.6T toleruje LPG? bo z tego co widzę jest to wielopunktowy wtrysk paliwa, więc chyba nie powinno być problemu?
wojtasm92
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 25 05 2010
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: VW Vento
Silnik: 1.6 101KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

01 Lis 2017, 21:15

tak podejdzie bez problemu - chyba po liftingu zmienili na wtrysk bezpośredni
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LX - terenowy krążownik
    Najczęściej kupowanymi autami Lexusa są obecnie SUV-y. W Polsce klienci mogą wybrać popularnego Lexusa NX lub większego Lexusa RX, tymczasem za oceanem oferta obejmuje też dwa jeszcze większe modele – GX oraz prekursora ...

01 Lis 2017, 21:36

W 1.6t jest chyba ręczna regulacja luzów zaworowych, więc nie jest to najlepsza opcja
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

02 Lis 2017, 11:35

GranTurismo napisał(a):Serdecznie dziekuje za odpowiedzi ale chyba nie wszyscy przeczytali uwaznie mojego posta. Oferty aut przegladam sumiennie od ok. 3/4msc.. Mazde 3 jak i 6 kupie spokojnie w cenie 28-35tys inaczej bym nie bral pod uwage tych samochodow, inni neguja wszystkie mozliwe moje typy i proponuja forda, alfe romeo i megane lub volvo 2.5L no badzmy powazni, wychodzi na to ze nie mozna kupic zadnego auta i lepiej jezdzic rowerem bo kazde ma cos, tak jak pisalem szukam auta na dluzej w miare z niezawodnym silnikiem ktore nie bedzie zarlo oleju ponad norme, benzyniaka tylko i wylacznie najlepiej wolnossacy od 140km, spalanie max 10/11L w miescie. To co znajduje sie na rynku w tej chceili w tej kwocie i tak rdzewiejaca mazda jest chyba najrozsadniejszym wyborem lub Ufol ktore przynajmniej wygladaja godnie i maja trwale jednostki, nie chce Forda bo kojarzy mi sie z autem nijakim bez duszy zreszta podobnie jak plastikowe francuzy ( sam jezdze 207)

Za 28 to kupisz mazdoszrota, 35 już znajdziesz i będzie bez rudej przez kilka najbliższych lat. Warto byloby sie zainteresowac konserwacja podwozia lub dopytac czy i kiedy była robiona. Taka jest prawda każde auto ma "wady" tylko dla niektorych są one istotne a dla innych mniej. Dla Twojej informacji Mazda ma wpisaną normę spalania oleju 1L/100km :ok: a Durateci Forda to niemal identyczna konstukcja jeśli porównujemy trwałość. Wg mnie ford dobrze wygląda z zewnątrz ale mi nie pasuje środek, jak masz złe skojarzenia to nie pakuj się w tą markę ale to jest tylko twoje widzimisie. Ja na ufo nie mogę patrzeć ale byc moze ty się odnajdziesz tam juz silniki nie maja takiego apetytu na oliwę jak dawniej są bezawaryjne ale również nalezy zwrócić uwagę na blacharkę. Szóstka to spore auto z duzym bagazniekiem i przestrzenią na tylnej kanapie :mrgreen: Z reguły są bardzo fajnie wyposażone. Nie wiem czy bierzesz pod uwagę auta od handlarzy ale unikaj tych sprowadzanych z USA (zupełnie inny look) i z Szwajcarii.
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km

02 Lis 2017, 13:58

Fate, dziekuje za rzeczowa odpowiedz! A jak jest w realu jesli chodzi o to zjadanie oliwy 1L/1000km w Mazdach? Takie same dane jak przy 1.6T THP. Ford po prostu mi nie podchodzi i to bardzo, mam znajomych ktorzy maja Forda Focusa lll a inni Mondeo lV jezdzilem i nie dziekuje z zewnatrz jak i wewnatrz to nie moja bajka, co do ufo... mi to auto sie zawsze podobalo glownie z wewnatrz bo z zewnatrz to zwyczajne jajo, wybierajac to auto bym sie kierowal w duzej mierze rozsadkiem bo z kazdej strony slyszalem ze 1.8vtec to dobra jednostka ktora jest zwawa i malo pali jak na takie osiagi, czekam jeszcze na wasza opinie odnosnie

BMW serii1 i serii 3
Mercedes C180 Kompressor W204 156km
GranTurismo
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 23 01 2012
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Peugeot 508 Allure
Silnik: 2.0 HDi 140KM
Paliwo: Diesel