Pomoc w wyborze auta Stilo&Golf

10 Sie 2010, 14:59

Witam,
chciałbym prosić o wasze opinie i porady odnośnie kupna samochodu
interesują mnie
Fiat Stilo 3D 1.2
VW Golf 4 1.4
i szukam jakichś konkretnych różnic które mogłyby zachęcić bądź zniechęcić do kupna tych aut?
proszę o odpowiedzi
damian.r91
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

10 Sie 2010, 18:55

he he ty chcesz fiata do VW porównywać ?? :lol: :shock:

Podam taki przykłada siostra kupiła fiata z 5 latem (fiat palio Weekend ) dała ponad 40 tyś a teraz jest warte 8-9 tyś :mrgreen:

A VW po upływie ok 10lat trzyma cenę i będzie trzymać jeszcze długo :wink:
Ale ja bym nie brał 1.4 bo ten silnik jest trochę słabawy bierz 1.6 :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

10 Sie 2010, 22:39

hmm, no rozumiem Cię, wiem co masz na myśli ;)
choć przypuszczam że gdzieś po 3 latkach go zmienię...
teraz miałem punciaka z 2000 roku i sprzedałem go o tysiąc więcej niż kupiłem...
może troche fartownie ale tak było... ;D

[ Dodano: 10 Sierpień 2010, 23:42 ]
choć dodam że użytkowałem go tylko przez rok...

[ Dodano: 10 Sierpień 2010, 23:44 ]
choć dodam że użytkowałem go tylko przez rok...
a ten Stilo to naprawde taki zły wybór?
z tego co się orientuje to Stilo jest bardzo fajnie wyposażony
bo wiem że ma głośniczki z wyższej półki w standardzie
i klimatyzowane schowki do tego, czy choćby panoramiczne szklane dachy...
damian.r91
Nowicjusz

10 Sie 2010, 23:00

Stilo to bardzo dobry wybór. Komfort jazdy o wiele wyższy niż w G4. Wiem bo miałem okazje jeździć kilkuset kilometrowe trasy G4 1.6 i 1.9tdi oraz stilo 1.9 jtd
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

11 Sie 2010, 10:19

A czemu by nie porównywać Fiata do VW? obie marki celują w tych samych klientów, są na podobnym poziomie choć osobiście Fiata cenię bardziej.
Jeśli ktoś twierdzi, że Fiat traci tak dużo to po prostu nie potrafi liczyć.
Zdecydowanie Stilo, nowsza konstrukcja, lepsze silniki, zazwyczaj bogatsze wyposażenie i atrakcyjniejszy wygląd, żadnym z nich nie da się zachwycać ale z punktu A do B wolałbym jeździć Stilo.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Sie 2010, 11:07

Zgadzam się z kolegą wyżej. Fiat i VW oferują auta na bardzo podobnym poziomie tylko Polacy mają nasrane w głowach i się zachwycają wszystkim co niemieckie. Stilo kupisz młodsze, z lepszym wyposażeniem i o wiele łatwiej będzie Ci znaleźć zadbany model od pierwszego właściciela. W przypadku diesla powiedziałbym, że Fiat ma także lepsze silniki. Golfy są masowo sprowadzane przez handlarzy, których nie interesuje w jakim stanie jest samochód tylko ile ojro kosztuje. Później przekręca się licznik, daje pokrowce na fotele, nakładki na pedały i kierownice i wciska ciemnej masie tą "niemiecką trwałość i niezawodność". Wygląd to kwestia gustu ale dla mnie Stilo 3d jest całe lata świetlne przed Golfem.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Oldsmobile F32 - historia zabytkowego samochodu
    Oldsmobile F32 to samochód osobowy produkowany przez amerykańską markę Oldsmobile w latach 1932-1933. Był to luksusowy model samochodu klasy średniej, który cieszył się popularnością ze względu na swoje wyposażenie, ...

11 Sie 2010, 11:16

Stilo będzie dobry. Dzięki temu że w Polsce panuje kult VW, a o Fiatach krąży dużo stereotypów że niby są złej jakości, to Stilo kupisz nowsze, lepiej wyposażone i z lepszym silnikiem niż Golfa IV za tą samą cenę, który jest dosyć stary a ceny ma takie że powinien być znacznie młodszy.

Nie patrz na bajery typu klimatyzowany schowek albo panoramiczny dach, w Hyundaiu mam klimatyzowany schowek i śmiało mogę ci powiedzieć że się z tego nie korzysta - w schowku i tak wozisz mapy, karty parkingowe itp - co im za różnica czy jadą w mrozie czy w upale? :razz: A z napojami jest taki problem że jak włożysz ciepłą colę, to zanim się schłodzi do tych kilkunastu stopni zdążysz już wysiąść. No chyba że jedziesz w trasę, ale wtedy to schłodzi się i w kabinie. Ważne żeby była klima, wspomaganie, centralny zamek, ABS, radio najlepiej mp3/USB/AUX ze sterowniem w kierownicy i tego typu rzeczy.

Pomyśl o Stilo w dieslu, Włosi produkują całkiem niezłe
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

11 Sie 2010, 12:34

a właśnie,
naprawdę Stilo 1.9 JTD lepiej się spisze
niż gdybym kupił 1.6 i wrzucił sobie GAZ??
damian.r91
Nowicjusz

11 Sie 2010, 13:08

W związku z tym, że moje fundusze uległy zmianie pozwolę sobie wtrącić się tu na chwilę...

Wcześniej szukałem samochodu za 5-6 tyś zł, teraz mam do przeznaczenia min. 10 000 zł (sądzę, że w porywach do 13 tyś na sam samochód). Natknąłem się na kilka ogłoszeń Fiata Stilo 1.9 JTD w granicach 12k zł dosyć dobrze wyposażonych, otrzymanych (na zdjęciach odcienie poszczególnych elementów i szczeliny wyglądały na równe) i tu pojawia się moje pytanie, czy za tę cenę faktycznie można dostać dobry egzemplarz tego auta z 1.9 JTD pod maską?

Ewentualnie ile $ musiałbym liczyć na dobre Stilo?
Laciek69
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

11 Sie 2010, 13:15

Myśle że za 10 nic dobrego nie wyniknie ze stilo w dieslu. ok 14-16 tys jak dla mnie trzeba wydać
Za 10 to zerknij na fiata brava 1.9jtd
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

11 Sie 2010, 20:47

Ale fiat nigdy nie będzie tak dobrze wykonany jak VW i nie będzie tak nie awaryjny :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

11 Sie 2010, 22:38

Patrząc na nowe silniki diesla Fiata i Volkswagena to pod względem awaryjności akurat ten drugi ma spore problemy :lol:
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

12 Sie 2010, 15:16

znalazłem coś takiego
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tylko troche ma podejrzany przebieg... co o tym sądzicie?

i znalazłem do tego
[link do oferty na Allegro wygasł]

wizualnie podoba mi się Stilo, jest młodsze, wręcz podejrzanie młodsze za tą cenę ()jak dla mnie ;P)
damian.r91
Nowicjusz

12 Sie 2010, 15:26

Stilo ma mało wiarygodny przebieg, ale poza tym chyba nic mu nie dolega - na pierwszy rzut oka. Sądzę że warto pojechać i obejrzeć pod kątem ewentualnych przygód oraz stanu technicznego
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

14 Sie 2010, 22:24

byłem dziś oglądać auto, i co się okazało
nie tylko przegląd był zbyt atrakcyjny, ale i cena
do tego było to anglik,
choć przyznać trzeba że był naprawdę ładnie zrobiony
gdybym nie pojechał z menchanikiem i lakiernikiem to nigdy bym nie powiedział, że auto było po przekładce...nie wspominając ile miał na sobie szpachli... ;/
damian.r91
Nowicjusz