Pomoc w wyborze autka do ok 13k

29 Lip 2010, 16:45

Witam wszystkich forumowiczow i milosnikow motoryzacji :) Na wstepie chcialbym zaznaczyc ze jestem tu nowy i z gory sorry dzieki wszystkim za pomoc.

Tak jak w temacie napisalem przymierzam sie do kupna 'nowego' autka do ok 13 tys. Obecnie jezdze Oplem Astra I 1.6 z 92 roku ale powoli idzie w odstawke bo rdza go calkowicie pozarla :D mam tez renault megane 1.4 z 97 roku ktory wczesniej byl moich rodzicow, ale teraz chcialbym go sprzedac i kupic cos nowszego i mocniejszego :)
Szukam czegos okolo z 2000 roku, raczej benzyna,moze byc z LPG, ale diesli tez nie odrzucam, koniecznie z klima, szukam tzw. auta z charakterkiem :D wiec z gory odrzucam golfy oraz stare beemki :)

Oto kilka samochodow, ktore spodobaly mi sie (kolejnosc przypadkowa):
- peugeot 206 s16
- peugeot 406 coupe
- ford cougar
- opel astra bertone
- alfa romeo 147 (ale czytalem ze tylko w dieslu jezeli alfa :) )
- mg zr (nie wiem nic o tej marce, ale z wygladu calkiem calkiem)
- fiat stilo 3d

To chyba na tyle, jezeli macie jakies inne propozycje to prosze o podanie :) dzieki i pozdro dla wszystkich forumowiczow
steziu
Nowicjusz

Miejscowość: Nysa

29 Lip 2010, 16:50

Za 13k byś nie kupił beemki z okolic 2000r, a te Twoje propozycje to dopiero mają charakter... same rupcie albo gnijowozy. Pomyśl nad jakimś japońcem albo jednak niemieckim autem.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

29 Lip 2010, 16:58

jiGsaw napisał(a):Za 13k byś nie kupił beemki z okolic 2000r, a te Twoje propozycje to dopiero mają charakter... same rupcie albo gnijowozy. Pomyśl nad jakimś japońcem albo jednak niemieckim autem.

ALe ja doskonale wiem ze beemki z tego rocznika nie dostane za ta kwote, a za okolo 15 tys moge miec jakas beemke typu e36, za ktorymi nigdy nie przepadalem. a jezeli japońće to jakie na przyklad?? bo niemieckie to chyba tylko golfy badz a3/4 zostaly ktore w tej kwocie beda strasznie wykonczone.
steziu
Nowicjusz

29 Lip 2010, 16:58

auta ktore wymieniles strasznie są z charakterem i nie dorownuja nawet starym "beemkom".
Alfy odrzuc bo awaryjne,reszta rdzewista,MG nawet ciekawy wybor ale malo tego u nas i wiadomo jak z czesciami.
mitura
Początkujący

Miejscowość: Łuków

29 Lip 2010, 17:03

mitura napisał(a):auta ktore wymieniles strasznie są z charakterem i nie dorownuja nawet starym "beemkom".
Alfy odrzuc bo awaryjne,reszta rdzewista,MG nawet ciekawy wybor ale malo tego u nas i wiadomo jak z czesciami.

Odnosnie tego charakteru to bardziej chodzilo mi o wyglad niz o moc, ale wiadomo o wygladzie i urodzie samochodow sie nie dyskutuje :)

No wlasnie czytalem wiele o alfach i rozne opinie slyszalem. odnosnie MG to one nie maja czescie wspolnych z Honda?? bo ten ZR bazuje chyba na Civicu, ale moge sie mylic.

A jakie inne auta polecacie?
steziu
Nowicjusz

29 Lip 2010, 17:17

MG to marka Rovera.
Może Honda Civic/Accord? nie podobaja ci sie? maja niezly wyglad,super silniki i niezle wyposazenie.
mitura
Początkujący

Miejscowość: Łuków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy spada temperatura, spada też ciśnienie w kołach!
    Zbyt małe lub zbyt duże ciśnienie w oponach to dłuższa droga hamowania i gorsza przyczepność na zakrętach. Za niskie ciśnienie w oponach wpływa na przyspieszone zużycie opon. Ubytek o tylko 0,5 bara wydłuża drogę hamowania ...

29 Lip 2010, 17:24

Mitsubishi Galant (tzw rekin)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

29 Lip 2010, 17:27

Co do tej Hondy Accord to wolalbym jakies autko 3d badz coupe, a nie typu sedan :) ale dzieki za propozycje.

Podoba mi sie Civic ale VII generacji ( ale niestety w dobrym stanie bedzie mi trudno znalezc godny kupna egzemplarz) a Vi wersja Civica tak srednio do mnie przemawia ( mowie oczywiscie o wygladzie, bo nie zaprzeczam ze jest wart uwagi pod wzgledem technicznym). Dzieki za propozycje.
steziu
Nowicjusz

29 Lip 2010, 18:33

206 s16 - ma bardzo duże kopyto co daje dużo emocji podczas jazdą tak małym autkiem :) Polecam 2.0 hdi (CR) 90 (takim obecnie śmigam) który po czipie jest w stanie objechać 2.0 bene spalając prawie 2 razy mniej paliwa. Autko do jazdy w max. 4 osoby gdyż z tyłu jest bardzo mało miejsca (z przodu całkiem komfortowo jak na tą klase)
406 coupe - auto typowo stworzone do sportowej jazdy, 4 miejscowe
cougar - ford ..... wort :), osobiście bym odpuścił ze względu na słabe blachy, choć wizualnie podoba mi się
astra - nawet, nawet ...
alfa - tylko 1.9jtd (sprawdzona konstrukcja fiata na common railu z niezłą dynamiką i kulturą pracy), alfa nie należy do aut bezawaryjnych
mg zr (sportowy produkt rovera, nie mam zdania)
stilo - ciekawa sylwetka, przepalające się wiecznie żarówki co jest dość kłopotliwe, problemy z elektryką, silnik jtd bardzo dobry tj. w alfie, no i to fiat chyba, że Ci nie przeszkadza, słaba zawiecha jak w 206
konrad1422
Początkujący

Miejscowość: PL

30 Lip 2010, 08:46

Bede jezdzil glownie sam, albo w 2 osoby takze nie potrzebuje duzo miejsca na tylnej kanapie dlatego wydaje mi sie,ze te auta ktore wymienilem sprawdza sie odnoisnie tego :) zna ktos moze opinie na temat tego MG ? bo oferta wydaje sie byc calkiem atrakcyjna.
co do fiata to nie mam wiekszych uprzedzen :D

macie jeszcze jakies inne auta, nad ktorymi mozna sie zastanowic?? :)

jeszcze raz dzieki za uwagi i propozycje :)
steziu
Nowicjusz

30 Lip 2010, 09:26

konrad1422 napisał(a): ford ..... wort

Napisał właściciel Peugeota 206 :lol:

Z propozycji przedstawionych przez autora najlepiej wypada 406 ale zwykły hatchback i Stilo najlepiej w JTD.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

30 Lip 2010, 11:07

A co myslicie nad Fordem Focusem I?? Chodzi mi o wersje 3d, jakie silniki polecacie? bo wydaje mi sie ze w tej kwocie znajde cos z tego modelu.
steziu
Nowicjusz

30 Lip 2010, 11:21

2,0 LPG :mrgreen:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Lip 2010, 18:10

peugeot jest dużo lepszy od forda..... lepsze blachy blachy, świetne silniki hdi w porówaniu do dość awaryjnych tdci czy klekoczących tddi
konrad1422
Początkujący

Miejscowość: PL

30 Lip 2010, 19:43

Oraz awaryjne i drogie w naprawie tylne zawiesznie i padająca elektornika...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika