Pomoc w wyborze.Auto dla rodzinki

16 Sty 2016, 10:48

Witam Was serdecznie.Dylemat mam.
Szukam 7 osobowego samochodu w cenie max 15tyś zł raczej z silnikiem benzynowym.
Krąg poszukiwań został zawężony do:
Renault Espace IV 2.0T benz (03-05r)
Renault Grand Scenic 1.6benz (04-06r)
Opel Zafira A lift 1.8benz (05r)

Znajomy odradza Renówki zachwalając Zafirkę A pomimo jej "przestarzałego" wyglądu wnętrza.

Ja mam straszny dylemat co kupić.

Proszę o rady,za i przeciw a może ktoś podsunie inny ciekawy model 7 osobowego samochodziku w tym budżecie
jedynak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 04 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A2
Silnik: 1.4 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

16 Sty 2016, 10:53

Ja również odradzałbym Renówki, to nie był najlepszy okres i elektronika może płatać figle. :/
Zafirka rzeczywiście przestarzała chociaż w tym budżecie można kupić fajną OPC :mrgreen:
Ode mnie coś z trójki - Sharan, Galaxy, Alhambra
Oraz z mniej znanych - Mazda MPV oraz Hyundai Trajet
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Sty 2016, 11:01

Benzynowy Espace nie ma takich złych opinii, nie wiem tylko czy te z początku produkcji są tak dopracowane. Tutaj ładny egzemplarz:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Sty 2016, 11:07

Do tej pory miałem Megane II grandtour w której sie obróciły panewki :-(
Ten srebrny Espace bardzo ciekawy,z prywatnych rak a nie jak 99% od handlarzy
jedynak
Nowicjusz

16 Sty 2016, 11:23

jedynak napisał(a):Do tej pory miałem Megane II grandtour w której sie obróciły panewki

Pewnie miałeś 1.5/1.9 dCi ze skręconym przebiegiem, w którym ktoś wcześniej wymieniał olej co 30 tys. km, a ten silnik jest delikatny.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

16 Sty 2016, 11:30

Dokładnie.Miałem 1.9 dCi z przebiegiem niby w momencie awarii 230tys gdzie jak mechanik otworzył silnik,powiedział ze byl skręcony wg niego co najmniej o 100tys. Opiłki poszły rowniez w turbinę,auto ogólnie było po gradobiciu wiec naprawa okazała sie nieoplacalna i poszedł na czesci
jedynak
Nowicjusz

20 Kwi 2016, 17:25

Witam i się podkleję :-)
Oglądam ostatnio te same autka w rocznikach po 2002r. w różnych ogłoszeniach z przymiarką kupna po sprzedaży mojej e46 (robi się w niej ciasno pomimo kombi).

Moje typy to również:
* Renault Espace IV 2.0T benz (02-05r.) lub od 06r. lift tylko nie wiem czy podołam z finansami
* Renault Grand Scenic 1.6 2.0 benz - tu roczników jeszcze nie sprawdzałem...
* Opel Zafira A lift 1.8benz, może 2.0, coś powyżej VIII.2003r.

Do listy kolegi dodam jeszcze:
* Espace III z końcówki produkcji (01-02r.)

Zdążyłem już skreślić:
* Chrysler Voyager Grand z systemem Stow n go (od 2005r). - fajne autko, a w szczególności system chowanych foteli wręcz idealny, ale silniki nie dla mnie (słabe możliwości montażu gazu)

Czy coś można wybrać sensownego w tym przedziale? Zależy mi na żwawym silniku benzynowym do zagazowania oraz braku korozji.
Kojotass
Nowicjusz

Auto: Renault Espace
Silnik: 2.0 dCi 150KM
Typ: MPV
Rok produkcji: 2008

19 Sie 2016, 17:46

Kojotass napisał(a):Zdążyłem już skreślić:
* Chrysler Voyager Grand z systemem Stow n go (od 2005r). - fajne autko, a w szczególności system chowanych foteli wręcz idealny, ale silniki nie dla mnie (słabe możliwości montażu gazu)
Trochę odkopuję temat ale nie bardzo rozumiem dlaczego słabe możliwości montażu instalacji LPG. Silniki 2.4, 3.3 i 3.8 (montowane w Dodge Grand Caravan) dobrze znoszą instalację i nie mają z nią problemów. Przy modelu z chowanymi fotelami w podłogę można zamontować dwa zbiorniki w miejscu (podłodze) gdzie chowają się fotele. Minusem jest tylko brak możliwości złożenia tych foteli.

Jakie auto w końcu kupiłeś?
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

14 Wrz 2016, 20:12

Właśnie dlatego, że są problemy z chowaniem foteli w podłogę skreśliłem gaz w Chryslerach, bo po co mi taka fajna funkcja jak nie będę mógł jej używać (chodzi o stow'n'go)... Zresztą ceny gazu zaczynają wariować i nie robi się ciekawie w tym kierunku :no:

Co kupiłem...
No właśnie, na forum tym niewiele pomocy otrzymałem, ale nadarzyła się okazja i wpadł w zasięg piękny doinwestowany Renault Espace rocznik '08 z 2 litrowym dieselkiem 150KM. Zapożyczyłem się, ale przynajmniej wiem na czym stoję :-) Auto idealne do moich potrzeb i nr. 1 na MOJEJ liście, a wierzcie mi, lub nie (jak tam chcecie) przejrzałem masę magicznych Tdi z niewiarygodnym przebiegiem 220tys. BUHAHAHA (nawiasem mówiąc to czy auto ma 7, czy 17 lat, to każde ma około 220 tys. przebiegu - zauważyliście to???)
Przeglądałem również niejedną Mazdę MPV, ale ta korozja wcześniej czy później wyskoczy koledzy na naszych drogach...
Ogólnie szrot sprzedawany w komisach, a picowany do zdjęć to norma. Oglądając te wszystkie "okazje" stwierdziłem, że mam zajefajne auto i zostanę przy nim, a na pewno za tanio chcę je sprzedać! Jednak przestrzeń w środku nadal zmuszała do poszukiwań i jeeest!
Tak więc nie poddawać się, bo jestem żywym przykładem na to, że jak nie będziemy mieli ciśnienia na zakup/zmiany auta to w końcu trafimy na Tą swoją perełkę :D (mi to zajęło ponad pół roku)
Teraz przynajmniej jestem oczytany w segmencie używanych mini-vanów na rynku i mogę niejednemu coś tam poradzić...

Pozdrawiam wszystkich poszukujących - nie traćcie nadziei! Ten Wasz jedyny, gdzieś tam stoi i czeka na Was :-)

P.E.A.C.E.
Kojotass
Nowicjusz

Auto: Renault Espace
Silnik: 2.0 dCi 150KM
Typ: MPV
Rok produkcji: 2008