X-Type & IS 200

07 Wrz 2016, 18:32

Cześć wszystkim.

Zastanawiam się nad zakupem Jaguara X-type, albo Lexusa IS 200.
Na wstępie zaznaczę, że spalanie gra drugorzędną rolę. Zakładam, że wyjdzie ok 13l benzyny. Kupuję oczami więc spalanie jestem w stanie przeboleć. Diesel ani gaz mnie nie interesują.
Oba samochody mają podobne silniki - 2.0 i ok. 150 KM i taki byłbym skłonny wybrać.

Nie wiem jak wyglądają koszty serwisowania tych pojazdów, z tego co czytałem utrzymanie Jaguara X-type jest drogie. Dlatego kieruje do Was kilka pytań.

1. Czy w rzeczywistości koszty utrzymania Jaguara są 'tak' wysokie?

Nigdzie niestety nie znalazłem żadnych konkretów - i wiem, że o nie będzie ciężko. Z tego co widziałem na intercars sporo kosztuje przekładnia kierownicza (prawie 5tyś). Ale to chyba element, który raczej się nie psuje. Wizualnie jest bardzo ładny, a nawet piękny.

2. Drugie pytanie, czy jest sens kupować X-type za ok. 15tyś czy musiałbym przygotować większą sumę? Jaki musiałbym mieć budżet na naprawy po zakupie? Rozrządu się nie wymienia, bo jest na łańcuchu. Wydaje mi się, że 5tyś to wystarczająca kwota, ale być może porywam się z motyką na słońce.. Nie ukrywam, że nie znam się na tym. Wiem tylko to co udało mi się znaleźć w sieci.

Przykładowa oferta, wydaje się zadbany.
[link do oferty na Allegro wygasł]

3. Czy IS 200 jest lepszym wyborem? Wydaje mi się, że rozsądniejszym ze względu na koszty utrzymania. I tylko tyle. Warto brać pod uwagę te samochody?

Przykładowa oferta:
[link do oferty na Allegro wygasł]

To na razie tyle.
Za każdą pomocną wypowiedź z góry dziękuję :)
Salut
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 07 2014
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Honda Civic VIII
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

08 Wrz 2016, 16:59

Bez szans? :?
Salut
Nowicjusz

08 Wrz 2016, 17:08

Ogólnie o Jagu mało kto coś wie tutaj poza tym, że samochód jest oparty na Fordzie Mondeo ale niektóre części mogą być drogie. W dodatku z 4-cyl. silnikiem trochę szkoda zachodu. Wg mnie lepiej szukać Forda Mondeo mk3 ST.

Lexusa mam i z Lexusa jestem zadowolony, bo to coś innego, nie psuje się, a ludzie myślą, że części są bardzo drogie.

Tw dwa samochody mimo tego samego segmentu są różne, ponieważ mamy przednionapedówkę nastawioną na komfort i tylnoapędówkę nastawioną na sport.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

08 Wrz 2016, 17:16

X-Type niby zrobiony na Mondeo III płyta podłogowa to tanio nie będzie.
Ciężko będzie znaleźć zadbanego dżaguara z PL bez wkładu moim zdaniem.

Oba auta z linków po przygodach,dżaguar z zagłębia handlarzy (wpisz Gubin handlarze albo Visio - nick otomoto i poczytaj sobie)

W Lexusie mi nie pasuje przód jaśniejszy od reszty i zaznaczona opcja "Bezwypadkowy".
Lexus w tym budżecie do znalezienia,szukaj z początku produkcji najlepiej automat choć manual też daje radę lecz jest droższy w eksploatacji,.
Lexa możesz szukać na klubowym forum - jest 2 chyba klubowiczów którzy sprowadzają osobiście Lexusy na sprzedaż i to dość ładne.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

08 Wrz 2016, 17:35

Zastanawia mnie jak wyglądają koszty napraw Lexusa w porównaniu do Jaguara.
Czy to jakaś ogromna różnica, czy raczej niewielka. Zdaję sobie, że na początku trzeba będzie coś włożyć. Kwestia tego jakie to mogą być kwoty w przypadku X-type.
Nie ukrywam, że Jaguar bardzo mi się podoba. Silnik najmniejszy ze względu na napęd, zakładam że jest najtańszy.

Poważnie automat w IS 200 jest lepszym wyborem? W używanym i dość starym aucie? :shock:
Salut
Nowicjusz

08 Wrz 2016, 17:44

Problem w tym, że nie wiele osób podejmie się naprawy Jaguara, a Lexusa każdy naprawi co ma pojęcie o motoryzacji.

Tak, automaty w ISach są pancerne i nic w tym dziwnego, że klasyczne automaty są trwalsze od manualnych skrzyń.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poczekaj z odpięciem pasa bezpieczeństwa
    W zeszłym roku 8% wszystkich wypadków drogowych zakończyło się wywróceniem się pojazdu. Zostało w nich rannych aż 2037 osób, a 146 poniosło śmierć(1). Co zrobić po wywróceniu się auta? Jeśli jesteśmy ...

08 Wrz 2016, 17:49

Czyli pierwszy lepszy warsztat nie będzie w stanie zabrać się za X-type?
Spowodowane jest to marką, brakiem wiedzy, czy Jag jest taki skomplikowany? :cry:

Czy skrzynia w IS 200 powinna być wyznacznikiem wyboru?

Dzięki :)
Salut
Nowicjusz

08 Wrz 2016, 18:18

Nie tyle "nie będzie w stanie" co boją się tego co nie znają. To nie passat, który przyjeżdża codziennie. Sytuacja podobna jak np. znalezienie kogoś kto wymieni uszczelniacze w wanklu.
Ale taka już mentalność ludzi w tym kraju, wolą schabowego niż krewetki
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Wrz 2016, 18:38

Szkoda że tak jest bo Jag jest bardzo ładny.
Z drugiej strony słabo słono przepłacać za zwykłe naprawy tylko ze względu na markę. Przydałoby się jakieś porównanie cenowe napraw, bo jeśli to różnice liczone w tysiącach to zdecydowanie odpada.
Wiem, że nikt mi tego nie wyliczy bo się nie da ale lepiej być przygotowanym :)
Gdyby miał stać bez przerwy w warsztacie to szkoda zachodu.
Przecież nie każdemu odpowiada Passat, czy jakiś inny Golf :/
Salut
Nowicjusz

08 Wrz 2016, 18:41

Salut napisał(a):Spowodowane jest to marką, brakiem wiedzy, czy Jag jest taki skomplikowany? :cry:

Niektóre części są dostępne tylko OEM, a usterki są trudne do zdiagnozowania nawet z pomocą internetu.

Salut napisał(a):Czy skrzynia w IS 200 powinna być wyznacznikiem wyboru?

Automat obniża koszta eksloatacji, bo nie ma dwumasy i jest trwalszy ale zamula i podwyższa spalanie.
W manualu szwankują łożyska i synchronizatory ale za to precyzja wbijania biegów z metalicznym oporem sprawia przyjemność.

Wg mnie jak iść w Jaguara to prawdziwego, a nie opartego na Mondeo z małym silnikiem, którego nie uznają fani marki.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Wrz 2016, 18:49

Jeśli chodzi o uznanie etc. to mnie to nie interesuje.
Ważne żeby mi się podobał i sprawiał przyjemność z samego posiadania i z jazdy.
Moim zdaniem to Jaguar, a płyta podłogowa dzielona z mondeo raczej na plus.
Nie będzie to muscle car, ale bez względu na wszystko jest ladny :)
Mały silnik ze względu na koszty, które i tak nie byłyby niskie (jeszcze nie wiem jakie, ale spróbuję się dowiedzieć) :)
Salut
Nowicjusz

13 Wrz 2016, 19:41

A Civic Coupe VII? :?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Salut
Nowicjusz

14 Wrz 2016, 20:09

Jeśli mam się do czegoś przyczepić to popatrz na ranty felg. IMO jeśli dbasz o samochód to uważasz też na krawężniki ;P Czyli stan może nie być do końca perfekcyjny. No-name'owe opony. Poza tym handlarz, odpuściłbym - dodatkowo ściema z możliwym powrotem na kołach.

Jeśli coupe to 406 albo volvo c70
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km