Pomoc w wyborze auto do 90 tysięcy

17 Mar 2022, 15:24

Witam,

Potrzebuję pomocy w woborze auta tak jak w tytule do 90 tysięcy.
Zależy mi na większym aucie typie SUV, żeby było wyższe (po operacji kolana) oraz żeby bagażnik był większy ponieważ wkładam do niego codziennie wózek oraz większe zakupy.
Auto do jazdy po mieście plus raz na jakiś czas wyjazd za miasto.
Największy problem jest taki, że zależy mi tylko na aucie ze skrzynią automatyczną.

Obecnie w tym przedziale cenowym znalazłam:
Dacie Duster za 90 tys
Dacie Stapway za 71 tys.

Patrzyłam też kie oraz skody, jednak ceny ze skrzynią automatyczną są rzadko dostępne, a jak już to jest koszt powyżej 120tys. Zastanawiam się czy auta powyżej (z automatyczną skrzynią) są awaryjne oraz czy nie lepiej zainwestowac w auto z drugiej ręki.

Pozdrawiam
ppppatrycja
Nowicjusz

17 Mar 2022, 17:14

To ma być nowe auto bo jak tak to masz trochę niski budżet jak na SUVa z automatem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Mar 2022, 10:47

Zdaję sobie z tego sprawę, jednak wolałabym auto nowe ponieważ chce wymienić dwa auta, które mam obecnie na jedno dobre nowe, które nie będzie potrzebować nakładu finansowego (z czego jedno stoi w garażu prawie nie uzywane).

Jednak tak jak napisałam wyżej znalazłam dacie Sandero Stapway w automacie w cenie 70 tys. Nie mam wielkich wymagań co do wyposażenia (obecnie jeźdze chevroletem Cruze z 2014 roku). Tutaj jest pytanie, którą Dacie wybrać czy może warto się wstrzymać i kupić jakaś kie?
ppppatrycja
Nowicjusz

18 Mar 2022, 11:07

W budżecie który masz założony kupisz Dustera z silnikiem TCe 150KM ze skrzynią automatyczną całkiem dobrze wyposażonego. Chyba tu lepiej celować w ten model niż w Sandero.

Zależy Ci na sporym bagażniku więc tu wszystkie Crossovery odpadają. Tak naprawdę pozostaje jakieś sensowne kombi lub SUV. To pierwsze znowu odpada bo za nisko się wsiada więc pozostaje ten SUV. Patrząc na to wszystko ciężko jest tu coś innego doradzić jeżeli chodzi o nowe auto.
Rokiko
Forumowicz VIP

19 Mar 2022, 14:03

Po wstępnym obejrzeniu aut rezygnuje z Daci i wybiorę Skodę Kamiq 1.0 TSI 110KM 7 DSG, hyunadai Bayern 1.0 TGDI (100KM) 7 DCT lub Kie Stonic 1.0 TGDI (100KM) 7 DCT
I teraz mam jeszcze wiekszy dylemat. Na Skodę sie czeka 4 miesiące a na reszte 10-12 miesięcy.
ppppatrycja
Nowicjusz

19 Mar 2022, 16:29

Bagażniki w tych autach są przynajmniej o 1/3 mniejsze niż w Dusterze. Rozumiem że skoro oglądałaś to ich wielkość jest do zaakceptowania :) Największy jest w Hyundaiu a najmniejszy w Kii.

Hyundai i Kia to bliźniacze auta i silniki ze skrzynią mają identyczne.

Kupujesz samochód dla siebie więc powinnaś przejechać się wszystkimi trzema modelami i dopiero wtedy podjąć decyzję który ostatecznie wybrać. Ja osobiście celowałbym pewnie w Hyundaia jak bym miał kupować dla siebie.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS 430 - prekursor serii F
    Był 2003 rok, w kalifornijskim Huntington Beach ekipa mechaników Rod Millen Special Vehicles przygotowywała pokazowy egzemplarz Lexusa IS do targów SEMA. Ostatecznie z warsztatu wyjechał sportowy sedan z V-ósemką ...

20 Mar 2022, 10:01

Można jeszcze sprawdzić Suzuki-Vitara, albo SX-4 Cross
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

20 Mar 2022, 14:06

Jak na razie najbardziej wygodna jest Skoda. Jeśli chodzi o bagażnik to doszłam do wniosku, że nie można mieć wszystkiego.. na dłuższe wypady kupie bagażnik na dach bo wszystkie to opcje maja relingi. Dzięki bardzo za podpowiedzi. Jak cos wybiorę to dam znac co :)
ppppatrycja
Nowicjusz