Pomoc w wyborze cabrio

17 Kwi 2010, 09:36

Witam. Niedawno zdobyłem prawko i wacham się jakie autko wybrać. Interesują mnie tylko cabriolety. Cena max 55tys. Autko nie musi być nowe ale nie chcę żeby bylo specjalnie stare (2006 max). Nie wymagam jakiegoś super szybkiego przyspieszenia do setki, chodzi mi o coś w stylu ,,żeby sąsiada trafił szlak'' chyba każdy wie o co chodzi xD . Zastanawiam się na peugeotem 207 cc/audi tt(wiem, że będzie ciężko), nissan 350z. Nie siedzę w autach zbyt głęboko więc jeśli znacie jakieś inne fajne samochodziki chętnie je obejrzę.
PS. co to za samochód peugeot RCZ?
kristoff222
Nowicjusz

Miejscowość: tychy

17 Kwi 2010, 09:54

kur.. kolejny do kolekcji , nie masz auta a juz mnie trafil szlak, zmień mentalnosc , a pozniej kup auto.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

17 Kwi 2010, 11:32

jak już chcesz cabrio to kub saaba 9-3 np. takiego> [link do oferty na Allegro wygasł]
z dieslem i będziesz miał chociaż w miare bezpieczne auto
luck112
Początkujący

Miejscowość: Wręczyca Wielka
Prawo jazdy: 10 02 2013
Auto: Renault Scenic III

17 Kwi 2010, 12:03

Peugeot 207CC jest dobrą propozycją bo ma składany metalowy dach. Unikaj w miarę możliwości aut z płóciennym dachem - szczególnie jeśli nie masz garażu, bo wtedy po kilku zimach będzie cię czekała kosztowna wymiana. A Audi TT i Saab 9-3 mają płócienne, zapłacisz mnóstwo kasy za wymianę, chociaż faktycznie Saab to fajne auto
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

17 Kwi 2010, 19:35

@illusion a co miałem napisać? Jak już mówiłem nie znam się na autach tak bardzo a nauka pochłania cały mój czas i nie mam czasu by uzupełnić braki. Jedyne auta jakie naprawdę dobrze znam to honda accord mamy i elka punto z elką na dachu(na nich się uczyłem jeździć). Kupując to auto kieruję się wyglądem a takie auta mi się poprostu podobają. Mm jeszcze kilka pytań:
1) Tapicerka- czekoladowa lub beżowa skóra- czy szybko się brudzi i jak to jest z tym odciskaniem pośladków?
2) Kolor- najlepiej, żeby był: biały/czerwony/srebrny/jasno zielony(ale takich jest chyba mało)/srebrny/ pomarańczowy; jeśli chodzi o ciemne kolory to nigdy takowych nie lubiłem. Pytanie odnośnie białego- czy naprawdę wszystkie są matowe?:( słyszałem o jakimś white pearl, który stanowi wyjątek- bardzo zależy mi na tym zależy bo nie chcę skończyć w matowym aucie
3) Czy kupno samochodzu przez internet jest bezpieczne bo tak naprawdę nie będę miał pewności czy dane auo naprawdę było bezwypadkowe
4) Jak to jest z tym dachem? Czy płocienny dach jest naprawdę taki zły bo bardzo niewiele samochodów ma metalowy składany. Jeśli chodzi o garaż to będzie ciężko bo rodzice zajęli.
5) oglądałem tego saaba z postu wyżej i kilka innych ale słyszałem, że saaba wykupili Chińczycy co nie jest dla mnie zbyt pokrzepiające.
Dziękuję tym, którzy już mi pomogli i pozdrawiam wszystkich
kristoff222
Nowicjusz

17 Kwi 2010, 19:56

1. Tapicerka zależy od tego jak się o nią dba, ja np mam bardzo jasną skórę a jest czysta jak by z salonu wyjechał.
2. Nie wiem w czym masz problem? Jak Ci się jakiś kolor nie podoba to go nie kupuj. Proste chyba :)
3. Nie kupuje się samochodu przez internet. W internecie są ogłoszenia, tak samo jak w gazecie. Dzwonisz, umawiasz się, oglądasz, kupujesz.
4. Blacha nie zniszczy się w przeciwieństwie do szmaty. No i co najważniejsze, w przypadku dachowania na szmacie nie daję dużych szans. Blacha jednak lepiej chroni.
5. Nie żadni Chińczycy tylko holenderski Spyker, słynący z ręcznie produkowanych samochodów sportowych. Poza tym, to nie te lata. Przejęcie Saaba nastąpiło w 2010 roku, a Ty chcesz auto używane.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Alpine A110
    Przez kilka ostatnich lat słyszało się tylko o znikaniu kolejnych marek. W końcu mamy jakąś reaktywację. Francuski Alpine (nie, nie producent car audio) przedstawił model A110 nawiązujący do protoplasty. Technicznie - 1,8 ...

17 Kwi 2010, 20:05

Co do Peugeota RCZ to tak ma zaledwie 1.36m wysokości,technicznie bazuje na 308,RCZ to wkońcu prawdziwy sportowiec Peugeota.Silnik 1.6 200KM podobno jest fascynujący i ma dobrego kopa.Niestety prezentacja auta nastąpi u nas przed wakacjami a więc trzeba jeszcze troche poczekać.Moje propozycje to:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
albo coś w tym stylu [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Kwi 2010, 20:23

To Volvo kupili chińczycy :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Kwi 2010, 19:56

Krótko - Mazda MX-5, lub może uda się znaleźć Hondę S2000. Tylko te dwa auta brałbym od uwagę.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

20 Kwi 2010, 00:21

Nie wiem jak Mazda MX-5, ale Honda S2000 to bardzo drakońskie i barbażyńskie auto. Niebezpieczna (o ile się nie mylę nie ma ESP), twarda, głośna. Owszem moc 240 brzmi fajnie, ale jest dostępna w górnym zakresie obrotów. A biorąc pod uwagę że kręci się do 9-10tys. obrotów na minutę, jest słabo wyciszona, to szybko przechodzi ochota na wykorzystywanie całej mocy...

Jeśli nie masz garażu to naprawdę odradzałbym ci auto z płóciennym dachem, no chyba że chcesz na rok-dwa.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Kwi 2010, 17:05

Sorki, że tak późno ale musiałem się uczyć. O to auta, które byłbym skłonny kupić:
1) peugeot 207 cc
2) saab 9-3
3) audi tt
4) mazda mx-5(ale tylko czerwona)
5) porshe boxter( niekiedy da się coś znaleźć)
Auta, które po dłuższych rozważaniach odrzuciłem:
honda s2000( przeraża mnie to zaniedbanie bezpieczeństwa)
astra twin top(nie podoba mi się)
307cc( nie podoba mi się przód)
Więc tak, który z samochodów 1-5 będzie najlepszym zakupem.
Jeszcze to ostatnie i już was więcej nie męcze. Pozdro
kristoff222
Nowicjusz

26 Kwi 2010, 13:30

207cc bo jest 5-miejscowy i ma metalowy dach (a mówisz że garaż zajęty)
Porsche Boxter o ile byś znalazł bezwypadkowe też warto nawet jeśli będzie z płóciennym dachem :)

Audi TT oprócz fajnego silnika 1.8 turbo nie zachwyca (kiepskie prowadzenie, z tego co kojarzę to po prostu Golf albo Passat jeśli chodzi o zawieszenie), poza tym ma płócienny dach i jest 2-miejsowe (ok, Porsche niby też, ale Porsche to Porsche :P ). Saab 9-3 podobnie jak Audi ma płócienny dach i fajny silnik z turbinką, ale jest wprawdzie 5-miejscowy.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika