Stylowy, szybki samochód do 15 tysięcy złotych

25 Kwi 2010, 01:07

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem na etapie poszukiwań ładnego i szybkiego wozu (oczywiście na miarę funduszy). Moim marzeniem jest zakup rasowego, pięknego coupe, aczkolwiek sportowo stylizowany sedan również wchodzi w grę. Najważniejszą cechą auta powinna być jego bezawaryjność. O ile w kwestii spalania, nie jestem bardzo rygorystycznie nastawiony o tyle w przypadku napraw chciałbym aby te były możliwie najtańsze i najrzadsze. W takim wypadku oczywistym kierunkiem wydaje się być Japonia. Na oku mam kilka samochodów, wśród których dominują właśnie te rodem z Japonii lecz jest też kilka spoza. Na chwilę obecną najbliższy jestem zakupu Nissana 200 SX (S13) bądź Mitsubishi Eclipse (95-98). Stylistyka nie jest porywająca, aczkolwiek naczytałem się dużo dobrego na temat tych dwóch aut. Poza tym biorą pod uwagę zakup Toyoty MR2 (choć tych na naszym rynku jest na lekarstwo - interesuje mnie druga generacja) i europejskie Peugeot 406 coupe (bardzo podoba mi się stylizacja wnętrza, cenowo prezentuje się również bardzo dobrze). Jego zasadniczymi wadami w porównaniu do poprzedników jest na pewno prowadzenie i dynamika - dobra, ale odstająca od wymienionych wcześniej japońskich maszyn (nie wiem jak dokładnie przedstawia się sprawa jego awaryjności). Samochody które mnie interesują określają mniej więcej moje preferencje i chciałbym, abyście wypowiedzieli swoje opinie na temat tych aut, polecieli bądź odradzili któryś z nich i zaprezentowali inne opcje.
GLWojtek

25 Kwi 2010, 09:08

Hm moze coś takiego byś rozważył ? Jednak to są starsze roczniki...
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ( według mnie bardzo fajnie to wygląda)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] 320 koni :wink:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

25 Kwi 2010, 11:17

Jeżeli chodzi o MR2 to bardzo mi się podoba i właśnie samochodów tego typu szukam :-) 3000 GT to jednak nie ta półka która mnie interesuje, tak duży silnik zwiastuje duże wydatki związane z ewentualnymi naprawami. Wydaje mi się, że cała konstrukcja jest również dużo bardziej skomplikowana przez co droższa w remontach. Wracając do MR2 to jak powiedziałem, piękne auto, ale jakie są Wasze opinie odnośnie ceny? Ponad 10 tysięcy za samochód z rocznika 92 to sporo i pytanie, czy zakup tak starego wozu nie okaże się, że będzie to studnia bez dna jeżeli chodzi o wydatki. Przykładowy egzemplarz z linku jest co prawda w idealnym stanie, ale ceny MR2 czy choćby 200 SX z tego okresu rzadko przekraczają 10000. Wczoraj zastanawiałem się jeszcze nad jakimiś ciekawymi propozycjami wozów i do mojej 'listy życzeń' dodałem Mazdę MX-5. Co sądzicie o tym aucie? Szperając na allegro zauważyłem, że z kwotą jaką dysponuję można znaleźć oferty aut relatywnie nowych (roczniki 97-98). Jeśli jest się szczęściarzem to widziałem nawet MX-5 bez chowanych świateł, po liftingu i przyznam się szczerze, że bardzo spodobało mi się to auto.

EDIT:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

ten model wygląda ciekawie i jest dobrze wyposażony, ciekawe czemu taka cena :roll:
GLWojtek

25 Kwi 2010, 21:35

witam mam podobny dylemat tylko ja szukam typowo coupe do twojeje listy dodalbym :
Toyota Celica
Mitsu Eclipse / Galant (2.5litra V6 mhmmm)
Hyundai Coupe
Fiat Coupe
hxm
Nowicjusz

Miejscowość: jestes?

25 Kwi 2010, 21:41

Myślę, że w tej cenie mógłbyś nawet poszukać S14. I dopisuję się do słów poprzednika ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

25 Kwi 2010, 22:18

Co do S14 to bardzo trudno o jakiś sensowny egzemplarz w tej cenie, poza tym jego stylistyka nie podoba mi się zbytnio. Co do Fiata to jednak jakość wykonania nie odpowiada mi zanadto. W tej chwili wiem, że odrzucam Eclipse. Jego stylistyka po obejrzeniu na żywo wydaje mi się zbyt ociężała. W zależności od tego czy będę dysponował mniejszą kwotą czy większą mam w obu kategoriach po dwóch faworytów. Jeśli będę mógł wydać na samochód do 11-12 tysięcy to jest SX 200 i MR2, jeśli zaś uda mi się uzbierać do 15 tysięcy to bardzo mi się podoba MX-5 i dużo bardziej praktyczny lecz nie tak zadziorny 406 coupe. W przypadku pierwszych aut, wybór będzie prosty, będę kierował się pierwszą okazją, a tych jak na lekarstwo (jeśli znajdę, dobry egzemplarz, nieryzykowny to na ten się zdecyduje). W przypadku droższej opcji, rodzą się już zasadnicze pytania. MX-5 to cabrio a hardtop kosztuje kolejne 2-3 tysiące. 406 jest w dodatku trochę tańsze w zakupie (za 13 tysięcy można znaleźć wiele ciekawych ofert, MX-5 drugiej generacji to wydatek minimum 15 tysięcy). Mam zatem pytanie, jak przedstawia się awaryjność obu autek. MX-5 wydaje mi się niezniszczalne, aczkolwiek nie miałem wielu kontaktów z właścicielami tych samochodów, co do 406 coupe to dominuje opinia, że to zwykłe, niewyróżniające się pod względem awarii auto, chyba, że na tle francuskich marek, bo w tej kategorii jest ponad przeciętną.
GLWojtek

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekologiczny samochód – to może się opłacić
    Chociaż zanieczyszczenie środowiska to problem, z którym borykamy się już od lat, obecnie coraz więcej ludzi, firm i władz publicznych stara się coś z tym zrobić. Świadomość ekologiczna rośnie, a to jeden z głównych ...

25 Kwi 2010, 22:56

hmmm tak teraz przegladam aukcje itp ogloszenia to naprawde trafic cos fajnego ciezka sprawa wiwadomo ze najlepiej na zywo ocenic ale dobrze ze wykluczasz kolejne autka moze Ford Cougar 2.5 V6 :P
hxm
Nowicjusz

Miejscowość: jestes?

26 Kwi 2010, 00:00

Zastanawiałem się nad tym, ale tylko przez chwilę ;-) Fordzik ma silnik powyżej 2 litrów co na pewno pasuję do jego masy, gdyż jest to dość sporawe auto, ale to rodzi kolejne problemy przy naprawach (szczerze mówiąc, bardzo obawiam się jednostek V6, nawet jeśli są bezawaryjne, to zawsze jest ta obawa, że jak coś się popsuje, to sporo zapłacę), kolejnym wykluczającym powodem jest to, że te auto po prostu mi się nie podoba.
GLWojtek