25 Kwi 2010, 22:18
Co do S14 to bardzo trudno o jakiś sensowny egzemplarz w tej cenie, poza tym jego stylistyka nie podoba mi się zbytnio. Co do Fiata to jednak jakość wykonania nie odpowiada mi zanadto. W tej chwili wiem, że odrzucam Eclipse. Jego stylistyka po obejrzeniu na żywo wydaje mi się zbyt ociężała. W zależności od tego czy będę dysponował mniejszą kwotą czy większą mam w obu kategoriach po dwóch faworytów. Jeśli będę mógł wydać na samochód do 11-12 tysięcy to jest SX 200 i MR2, jeśli zaś uda mi się uzbierać do 15 tysięcy to bardzo mi się podoba MX-5 i dużo bardziej praktyczny lecz nie tak zadziorny 406 coupe. W przypadku pierwszych aut, wybór będzie prosty, będę kierował się pierwszą okazją, a tych jak na lekarstwo (jeśli znajdę, dobry egzemplarz, nieryzykowny to na ten się zdecyduje). W przypadku droższej opcji, rodzą się już zasadnicze pytania. MX-5 to cabrio a hardtop kosztuje kolejne 2-3 tysiące. 406 jest w dodatku trochę tańsze w zakupie (za 13 tysięcy można znaleźć wiele ciekawych ofert, MX-5 drugiej generacji to wydatek minimum 15 tysięcy). Mam zatem pytanie, jak przedstawia się awaryjność obu autek. MX-5 wydaje mi się niezniszczalne, aczkolwiek nie miałem wielu kontaktów z właścicielami tych samochodów, co do 406 coupe to dominuje opinia, że to zwykłe, niewyróżniające się pod względem awarii auto, chyba, że na tle francuskich marek, bo w tej kategorii jest ponad przeciętną.