Witam,
Przymierzam się do zmiany mojej Hondy Civic 1.5 VI 114km liftback 1998r, zastanawiam się nad czymś z LPG gdyż moja honda takowej instalacji nie posiada, i podczas jazdy w mieście na odcinkach 4km w jedną stronę spala mi około 9l.
Samochód głównie ma mi służyć do:
dojazdów na uczelnie 4km x2
dojazdów do pracy 10km x2
czasami jakaś trasa w wakacje i średnio raz na 2 miesiące trasa 200km x2
Może przedstawię moją sytuację jak wyglądam z hondą, i czy faktycznie jest sens zmieniać samochód.
W hondzie ostatnio wymieniałem przewody paliwowe, hamulcowe, wszystkie tuleje w zawieszeniu, robiłem reperaturki progów oraz nadkoli. Jednym słowem, autko bez rdzy w dobrym stanie technicznym, na dzień dzisiejszy wystarczy wymienić w nim przeguby i ewentyalnie tylne amortyzatory.
Tak jak pisałem, spalanie autka to ok 9l w mieście, i 6.5-7,5l w trasie.
Hanka posiada sprawną klimę, elektrykę na przodzie, oraz przednie szyby elektryczne, 2 poduszki, fajne audio, abs, i inne bajery.
Gdyby faktycznie okazało się że autko zmienię, nie chciałbym przesiadać się do czegoś gorszego niż mam teraz, aczkolwiek zastanawiam się czy nie przesiąść się w lupo z lpg, zacisnąć zęby rok, i za rok kupić coś fajnego.
Kwota jaką miałbym wydać na ewentualne nowe autko to coś około 7 tys + 1tys na pakiet startowy
Czy jest sens wymieniać auto na coś z lpg w moim przypadku ?
Zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam serdecznie
![Wink ;)]()