Pomoc w wyborze opon do Matiza

02 Paź 2019, 10:09

Bardzo dziękuje za poradę. Pierwszy raz będę zmieniał opony na zimę więc nie miałem o tym pojęcia a "radę" odnoście takiego błędnego jak się okazało sposobu zmiany opon dostałem od brata który prawo jazdy ma blisko 8 lat. Jeszcze raz dziękuje.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

02 Paź 2019, 15:07

ineedl napisał(a):Bardzo dziękuje za poradę. Pierwszy raz będę zmieniał opony na zimę więc nie miałem o tym pojęcia a "radę" odnoście takiego błędnego jak się okazało sposobu zmiany opon dostałem od brata który prawo jazdy ma blisko 8 lat. Jeszcze raz dziękuje.

To co napisał Barol, to wszystko prawda, tylko matizem raczej nie szalejesz w zakrętach, a pod górkę bardziej chyba liczy się uciąg, który w nowych oponach jest znacznie większy. Przy rozsądnej jeździe, w ciężkich warunkach lepiej jest mieć nowe opony na osi napędzanej. Ale to już sam musisz zdecydować co jest dla ciebie ważniejsze.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

04 Paź 2019, 11:43

yeti65 napisał(a):To co napisał Barol, to wszystko prawda
Tak i w przypadku Matiza sprawdzi się takie założenie i innego samochodu z napędem na przód. Przy napędzie na tył lub przy 4x4 będzie inaczej.

Problem jest jeden :) zakładając tak opony co roku dużo szybciej skończy nam się bieżnik na tych które pracują cały czas na osi napędowej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 1966 rok
    Toyota Corolla jest modelem przełomowym dla marki. Nie tylko dlatego, że do dziś sprzedano ich ponad 45 milionów na przestrzeni 12 generacji, ale też dlatego, że to ten model spowodował, że Toyota stała się masowym ...