Pomoc w wyborze - sedan w benzynie do 95 tys.

31 Sty 2022, 21:15

Hej, szukam jakiegoś pojazdu (zapewne będzie on brany na firmę), głównie szukam czegoś sedanowego, ew. kombi. Obowiązkowo benzyna, ze względu na to, że głównie będzie on użytkowany po mieście, ale żeby to też nie było jakieś wyżyłowane 1.0. Manual/automat dowolność, rok myślę że po 2017/18 i nowsze. Co do ceny to celowałem w coś między 85-95 tysięcy.
Myślałem o jakimś Audi A4 B9, Mazda 3/6, Kia Proceed, Skoda Octavia/Superb, Volvo S60/V60.
Natomiast nie ograniczam się do tego i jestem otwarty też na inne propozycje.

Dzięki :)
johndoee
Nowicjusz

31 Sty 2022, 22:42

Za niecałe 100 tys masz nową Corolle w hybrydzie.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

01 Lut 2022, 13:49

To byłby dobry wybór? Większej styczności z hybrydą wcześniej w sumie nie miałem.

+ zastanawiałem się czy lepiej wziąć coś delikatnie starszego, ale troszkę bardziej z modeli "premium"? Jak wygląda sytuacja z tą Corollą?
johndoee
Nowicjusz

01 Lut 2022, 15:36

Gdybym uważał, że niedobry, to bym o niej nie wspominał. Ale jest to kwestia względna.

Przede wszystkim masz nowe, objęte kilkuletnią gwarancją auto. Trwały oraz bezawaryjny napęd, który powinien służyć bez problemów przez setki tysięcy km. Do tego gratis automat i bardzo niskie spalanie w mieście. Co prawda do ecvt trzeba się przyzwyczaić i zaakceptować (lub nie), to według mnie w warunkach miejskich sprawdza się idealnie.

Wolałbym nowe niż kilkuletnie premium, które może na dzień dobry generwać niemałe koszty.

Jeśli szukasz czegoś to chwilę, to możesz zerknąć np na Octavię 1.5tsi w automacie, ale dojechać do końca gwarancji i się pozbyć zanim zaczną się problemy.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

01 Lut 2022, 19:45

johndoee napisał(a):+ zastanawiałem się czy lepiej wziąć coś delikatnie starszego, ale troszkę bardziej z modeli "premium"?

Najpierw musiałbyś sobie przeanalizować co ci daje "premium" co ci będzie w tym mieście potrzebne :ok:
Osobiście chyba nic takiego bym nie znalazł. Hybrydą z cvt po mieście jeździ się świetnie, raczej się nie psuje (a jednak nowe to nowe, masz gwarancję), do tego przy aucie z salonu dostaniesz korzystniejsze warunki finansowania
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Lut 2022, 20:57

W takim razie muszę się zainteresować tematem hybryd. Tylko jeszcze pytanie, nowy samochód z salonu to obecnie chyba dość długi okres oczekiwania, prawda? Ja mimo wszystko ten samochód chciałbym mieć możliwość dość szybko. No i według cenników Corolla w hybrydzie w najsłabszym zestawie to 97 tysięcy, czy coś źle przeglądam?

Czyli z tego co wyżej wymieniłem to nic zbytnio nie ma sensu? Co do zalet "premium" to jednak zapewne im bliżej wakacji, tym więcej będzie też jakichś dłuższych tras niż samo miasto, czasami przyda się dość przyzwoita pojemność. No i ważne żeby w środku była wygoda jazdy :ok:
johndoee
Nowicjusz