Zakup pierwszej w życiu używanej hybrydy - co wybrać, porady?

30 Sty 2022, 00:21

Rozważam zakup pierwszej w życiu hybrydy używanej. Wcześniej jeździłem Mondeo Mk4 w dieslu. Małe przebiegi robię i postanowiłem zamienić na benzynę ale czegoś brakuje - mocy. Paliwo drogie i szukam alternatywy. Plusem jest skrzynia automatyczna.

Wiedzę mam "jakąś" nad hybrydami.

Największą wadą HYBRYDA będzie "wyprzedzanie TIR -ów. Aczkolwiek jestem wstanie to zaakceptować. Moje przebiegi to ok 15 tys. km. rocznie (50/50 - miasto/trasa).

Rozważam wypożyczenie hybrydy i przetestowania w swoich warunkach.
Na mocniejszą corollę mnie nie stać, SZKODA bo fajnie się prezentuje.
Kiler2196
Nowicjusz

30 Sty 2022, 11:26

Czytałeś mój temat odnośnie Toyota Auris TS 1.8 Hybrid dodatkowo warto żebyś też zerknął do tematu "Jak sprawdza się Hybryda na bardzo krótkich dystansach 3-5km?".

Kiler2196 napisał(a):Rozważam wypożyczenie hybrydy i przetestowania w swoich warunkach.
To chyba najlepsza opcja sprawdzenia jak samochód z takim napędem sprawdzi Ci się na dystansach które pokonujesz. Warto tu wypożyczyć auto na przynajmniej tydzień.

Kolejna sprawa to dobrze by było jak byś podał swój budżet na zakup takiego samochodu.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

30 Sty 2022, 11:56

Mam hybrydę hondę jazz, wcale nie jest problem cokolwiek wyprzedzić, co za bzdury ludzie piszą
toyman40
Stały forumowicz

30 Sty 2022, 12:41

Ja mam jeden problem z wyprzedzeniem. Miałem turbo diesla 140km. Teraz mam wolnossący motor z 145km. Ta sama buda.
Przywzyczailem się do turbiny i mam teraz niedosyt w autach wolnossących.
Ale się przyzwyczajam powoli i dostosowuję się do warunków.
Kiler2196
Nowicjusz

30 Sty 2022, 12:43

to widocznie nie umiesz jeździć, redukcja o 2 biegi w dół, gaz w podłogę i co to ma nie jechać :lol:
toyman40
Stały forumowicz

30 Sty 2022, 13:10

Generalnie porównując hybrydę z konwencjonalnym napędem benzynowym z taką samą mocą to hybrydą przyspieszysz szybciej szczególnie jak używasz całej mocy wciskając przycisk SPORT lub POWER.

Uturbionego diesla do benzyny wolnossącej ciężko porównać bo tu powinno się porównywać benzyny w turbo.

W hybrydzie przyspieszenie reguluje skrzynia bo jest ona tak zaprojektowana żeby przy pełnym wciśnięciu pedału gazu silnik utrzymywał przez cały czas maksymalną sprawność wykorzystując pełną moc. Dlatego silnik w hybrydzie wchodzi na wysokie obroty przy takim przyspieszaniu a przyspieszenie regulowane jest przez skrzynię tak żeby obroty silnika były w miarę stałe.

Kiler2196 napisał(a):Ja mam jeden problem z wyprzedzeniem. Miałem turbo diesla 140km. Teraz mam wolnossący motor z 145km. Ta sama buda
Teraz takie małe porównanie. Jechałem ostatnio Corollą 1.8 122KM w hybrydzie i włączyłem sobie SPORT z ciekawości przy jeździe w mieście. Przy ruszaniu z pod świateł myślę że Mondeo które miałeś w dieslu do tych 60km/h by się mocno spociło i nie dorównało temu przyspieszeniu w Corolli. Później wiadomo było by odwrotnie :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Technika jazdy i nasze nowe drogowe postanowienia
    Technikę, umiejętności oraz kulturę jazdy można poznawać i doskonalić latami. Początek roku jest dobrym czasem, żeby zastanowić się, co jako kierowcy możemy zmienić, aby za kierownicą czuć się bezpieczniej, pewniej i jak ...

31 Sty 2022, 11:08

Wczoraj pojeździłem trochę AURIS -em 1.8 z 2015 roku. Jestem pod wrażeniem przyspieszenia! Naprawdę daje radę! Zdecydowanie lepiej od mojego Mondeo 145km. Dlatego poważnie się zastanawiam nad zakupem.
Ogólnie mam budżet maksymalnie do 50tys zł. Potrząc na ogłoszenia to kupię auto z przebiegiem ok 190-250tys km.
Bać się takiego przebiegu? Głównie mi chodzi o sprawność bateria hybrydowej.
Kiler2196
Nowicjusz

31 Sty 2022, 11:30

Kiler2196 napisał(a):Wczoraj pojeździłem trochę AURIS -em 1.8 z 2015 roku. Jestem pod wrażeniem przyspieszenia! Naprawdę daje radę! Zdecydowanie lepiej od mojego Mondeo 145km.

Może jedź tym Mondeo na hamownię? Wątpię że jest sprawny (albo nie potrafisz jeździć dieslem).

Hybryda 1.8 będzie szybsza spod świateł, bo nie puszczasz sprzęgła i nie zmieniasz biegów. Jak w Mondeo dojdziesz do końca drugiego biegu i wbijesz trójkę, to hybryda powie dziękuje dobranoc.

Ostatnio młodziak z laską chciał się popisać i na lewym pasie stanął Corollą. Początkowo wygrywał to oczywiste, ale potem grzecznie zajął miejsce za mną bo mu się pas skończył :lol:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

31 Sty 2022, 11:48

Mondeo ze 145 ps to benzyniak a nie diesel
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Sty 2022, 11:54

Faktycznie sorry.

Czyli w Mondeo zbyt szybko zmienia biegi, a hybryda sama się wkręca na wyższe obroty + ma wspomaganie silnika elektrycznego. Stąd różnica.

Niech zobaczy w trasie i na autostradzie...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

31 Sty 2022, 12:29

Orientowaliście się jaki są koszty wymiany baterii?
Kiler2196
Nowicjusz

31 Sty 2022, 13:39

Wymiana baterii to ostateczność, zresztą masa 25 letnich już dzisiaj priusów jeździ na fabrycznej. Jest też zawsze możliwość regeneracji

BTW jak zgłębiałem temat jakiś rok temu to oem w zależności od modelu (prius, aucie, roczniki itd) 8-11k
franccc
Stały forumowicz

31 Sty 2022, 16:13

franccc napisał(a):BTW jak zgłębiałem temat jakiś rok temu to oem w zależności od modelu (prius, aucie, roczniki itd) 8-11k

Coś chyba sporo :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

31 Sty 2022, 16:48

W miarę "świeże" czyt. 5 letnie używki na allegro pojawiają się czasami od 5k w górę
franccc
Stały forumowicz

31 Sty 2022, 18:36

franccc napisał(a):W miarę "świeże" czyt. 5 letnie używki na allegro pojawiają się czasami od 5k w górę

Dowiem się dokładnie ale coś mi tu nie gra :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe