Pomoc w wybraniem samochodu

19 Wrz 2010, 17:55

Jaśku,musisz jeszcze trochę potaplać się w tematyce samochodowej,nie mam zamiaru tutaj konwersować z kimś kto nie ma racji,nie mam zamiaru sprzeczać się do jakiego segmentu wcisnąć dane auto ,jeśli już ktoś to uczynił.Jeśli komuś burzę jego świat,przekonania,mity,to cóż :!: Na te tematy już pisałem,przedstawiałem dowody.A4 przejęło płytę podłogową od Paska,niestety zawieszenie przednie trwałością nic nie przewyższa Alfę 156 ,na którą AudiA4maniacy plują z obrzydzeniem.Proszę o konkrety :!: Wtedy zacznę sypać jak z rękawa.Twardymi dowodami :!: Plusami i minusami tego i tego auta,i dlaczego Skodę jest bardziej warto kupić.Jeszcze jedno,dlaczego Skoda miała by być gorszym autem?!Ja dzielę auta na:auta małe,kompaktowe,klasy średniej,klasy wyższej,vany,terenowe,sportowe i tyle.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

19 Wrz 2010, 18:05

W takim razie większość redaktorów motoryzacyjnych nie ma racji
Fajnie Alfa i Omego motoryzacji.
Twarde dowody są takie A4 ma płytę podłogową Passata a Octavia od Golfa, jeśli to Cię nie przekonuje to sprawdź o ile większy rozstaw osi ma A4.
Paleta silników ww przypadku B7 od 1.6 do 4.2 a Octavii od 1.4 do 2.0.
A to są główne elementy decydujące o przynależności do danej klasy.
Idąc Twoim tokiem myślenia BMW 3, Mercedes C i Lexus IS to też kompakty skoro A4 konkuruje z Octavią.
A Fiat Linea to klasa d bo przecież jest długi jak BMW 3.
Tutaj forum jest na niskim poziomie więc takie wypowiedzi jeszcze przejdą ale spróbuj napisać coś takiego na autogalerii gdzie ludzie mają spore pojęcie o motoryzacji i tam dyskutuj.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Wrz 2010, 22:36

Proszę bardzo ,twarde dowody!Najpierw jak oceniają mechanicy obydwa modele za całokształt.AUDI A4 samochód dobry,Octavia dobry z plusem.Jak ocenia niemiecki TUV z kolei?!Wśród samochodów 8-9 letnich(ranking z zeszłego roku),Octavia na 100 aut 17 z poważnymi usterkami-AUDI A4 19 aut.Teraz auta 10-11 letnie----Octavia 20aut -AUDI A4 23 auta.Teraz ocena kilkudziesięciu tysięcy użytkowników w Polsce tzw.Ranking Narodowego Auto Testu z 2009 roku.Niezawodność ---OctaviaI, miejsce 11-te ,Audi A4I miejsce 17- te.Nie jestem Alfa i Omegą,przedstawiam suche fakty podparte dowodami twardymi ,z którymi ani ja ani wy nie powinni dyskutować :!: Teraz tak,gdybym miał zapłacić za AUDI A4 niewiadomego pochodzenia, dwa lata starsze, w cenie Octavii dwa lata młodszej,to?! :grin: Do tego jeszcze auto lepsze pod wieloma względami,tańsze części,serwis itd.Fakt Skoda ma tylko ten minus ,że jest mniejsza i bardzo chętnie była wykorzystywana we flotach firmowych(na to trzeba uważać),oraz ,że jest uważana za VW-agena dla biedaków,u nas w Polsce.Niemcy chętnie ją kupują.Czy daleko Octavii do AUDI A4?!Nie,to AUDI niedaleko do SKODY :!: :mrgreen:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

19 Wrz 2010, 22:38

To są dowody na co?
Więc jeszcze raz się zapytam.
Co ma ocena mechaników TUV do tego w jakiej klasie jest samochód.
Kompletnie nic.
Jasiek90
Stały forumowicz

19 Wrz 2010, 22:42

Aha,czy my oceniamy wielkość aut,czy to,które jest lepsze(niedużo ale lepsze),GOLF z tamtych lat nie powala Octavii zbytnio niezawodnością,cena jednak zupełnie inna,ja nie wiem czemu!AUTA 8-9 letnie TUV, GOLF 14.5,Octavia 17.Wyśmiewany Francuz, Citroen Xantia ,wypada od Golfa lepiej :!: Nie przeceniajmy pewnych modeli szczekających germańskim językiem,trzymajmy się faktów.

[ Dodano: 19 Wrzesień 2010, 22:46 ]
Dobra,co znaczy lepszy samochód,ja nie kwestionuję pochodzenia płyt podłogowych,dlatego Octavia atakuje i klasę Golfa i AUDI A4,chociaż klasyfikowana jest w klasie średniej.SUPERB za to atakuje wszystkich :!: :grin:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

19 Wrz 2010, 22:47

Trzymajmy się właśnie faktów, różnice w awaryjność pomiędzy samochodem który jest na 14 a który na 17 miejscu są niewyczuwalne dla zwykłego odbiorcy.
A poza tym zdecydowana większość właścicieli nawet najbardziej awaryjnych aut w najstarszej kategorii wiekowej jeździ bezawaryjnie.
http://www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec ... -2010.html .
Tak A4 jest lepsze od Octavii a ML jest lepszy od RAV4 bo niezawodność to tak jak pisałem jeden z aspektów a nie główny wyznacznik tego co jest lepsze/gorsze.
Od kiedy Octavia jest klasyfikowana w klasie średniej? nie ma ku temu absolutnie żadnych przesłanek.
Superb jest w klasie średniej.
Skąd w ogóle taka fascynacja Skodą?
Jasiek90
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skąd się biorą zniżki na OC?
    Skąd się biorą zniżki na OC? Zakres OC jest dokładnie taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Nieco inne mogą być natomiast zniżki na OC przyznawane przez konkretnych ubezpieczycieli. Ci rządzą się swoimi prawami ...

19 Wrz 2010, 22:50

Zgadzam się,tylko według niektórych ba,większości Rodaków AUDI A4I deklasuje Octavię I wszystkim,czy taki osąd jest sprawiedliwy :?: :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

20 Wrz 2010, 18:30

Phantom porponuję forum gospodyń domowych... Octavia TO GOLF Z WIĘKSZĄ DUPĄ, czaisz, czy nie? A A4 jest na podstawie Passata i choćbyś się tu zesrał, za przeproszeniem, to Octavia zostanie kompaktem, a A4 klasą średnią premium. Aha, no i jesteś jedyną znaną mi osobą, która się zastanawia do jakiej klasy zaliczyć Octavię, cała reszta wie, że to kompakt. Dziękuję, dobranoc.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

20 Wrz 2010, 18:50

jigsaw,idź się wyśpij albo wytrzeźwiej!Ja o gruszce a ty o pietruszce,jeśli lubisz sobie komplikować życie,klasa premium,klasa superpremium i klasa sremium ,to twoja sprawa!Nie imputuj mi,że czegoś nie wiem.Skoda zrobiła coś większego na czymś mniejszym.Ja Octavie klasyfikuję w klasie średniej a Golfa w klasie kompakt,bo trzeźwy rozum mi nie pozwala klasyfikować inaczej!Tak jest zresztą klasyfikowana przez myślących ludzi :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

20 Wrz 2010, 19:25

Z ciekawości przejrzałem tygodniki motoryzacyjne i podział był na:
Skoda Octavia - Klasa Kompakt
Skoda Superb - Klasa Średnia.
Smoke
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice Rzeszowa

20 Wrz 2010, 20:27

I o tym prawie wszyscy wiedzą...
benq
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnobrzeg

20 Wrz 2010, 20:32

A jeśli ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości to wystarczy usiąść w Octavii i zobaczyć jaka jest przestronna a miejsca w niej tyle co w Golfie.
To, że ma dłuższe zwisy nie oznacza, że jest większym samochodem.
Zresztą Renault Fluence, VW Jetta czy Chevrolet Cruze wcale nie są krótsze a nikt ich do klasy średniej nie wpycha.
Po prostu liftback jak Octa lub sedan jak wyżej wymienione to taki rodzaj nadwozia który jest z zasady dłuższy od hatcha.
Jasiek90
Stały forumowicz

20 Wrz 2010, 20:52

Panowie my odbieramy na zupełnie innych falach.Dla niektórych Marilyn Monroe była blondynką,dla mnie nie.Superb pierze po mordzie AUDI A6 oraz rywala wagi lżejszej,podobnie jest z Octavią,zamiata z doskoku i tu i tam!To jest największy problem konkurencji.Ja po brukowcach się nie plątam.Aha co by było bardziej jasne.Gość pytał o AUDI i Octavię,chodzi oczywiście o AUDI A4 II oraz OCTAVIĘ II,której głównym atutem jest to,że płyta pochodzi od GOLFA,dlatego z zawieszeniem nie ma problemów.Jest jeszcze jedna kwestia ,AUDI A4 II dzielą 4 lata( różnicy w cenie ),OCTAVIA jest 4 lata tańsza :!: Mechanicy,dziesiątki tysięcy mechaników w Polsce wyżej oceniło OCTAVIĘ,dlaczego?!Tego już nie napiszę,coby was panowie za bardzo nie podszkolić.Starzy Wyjadacze ,tacy jak Bodziokardasz,KUBUCH i wielu innych milczą,jak myślicie dlaczego?!Ja posiadam materiały nie brukowcowe,jak BYK stoi OCTAVIA w klasie średniej :!: SUPERB klasa wyższa,sprawdziłem to jeszcze raz nawet.To tak jakbyśmy się sprzeczali o kolor włosów MM,dla mnie ona było szatynką ,dla was blondynką!Taka jest różnica miedzy nami!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

20 Wrz 2010, 21:07

MM była naturalnie brunetką a, że przemalowała się na blondynkę to już inna sprawa.
Tak jak Octavia jest naturalnie Golfem z doklejonym bagażnikiem a SuperB Passatem.
Nie porównuj nawet Superba z A6 czy tym bardziej 5-er lub E-klasą.
Wiesz co jest w tym najśmieszniejsze? to, że obecny Superb rozstaw osi ma o 1 centymetr!(słownie jeden) od BMW 3 czy Mercedesa C-klasy czyli samochodami które Ty klasyfikujesz jako komapkty.
Poza tym nie rozumiem Twojego tonu wyższości w stylu"każdy myślący człowiek o tym wie".
Obrażasz w ten sposób innych a nie masz żadnych konkretnych argumentó by poprzeć swą tezę.
Podaje Ci konkretne dane świadczące o tym, że Octavia jest kompaktem a Ty wyskakujesz z opinią mechaników, ze Octavia jest lepszym samochodem od A4 ok niech Ci i tym mechaniką będzie może jest i lepsza ale nadal jest samochodem pozycjonowanym o klasę niżej niż A4.
Zresztą: [link do AutoGaleria wygasł] tu masz dyskusję nt pozycjonowania tyle, że na innym przykładzie.
Nowy Saab 9-5 ma długość bardzo zbliżoną do A8 czy S-klasy a jakoś dla wszystkich naturalne jest to, że jest konkurentem dla A6 i E-klasy.
Kubuch milczy pewnie dlatego, że już napisał o Octavii to co ja Ci imputuje od dwóch stron:
"Octavia jest DUŻO mniejsza od Mondeo. To po prostu Golf 4 kombi"
"Nie bardzo wiem skąd ta różnica w litrach między Octavią a Golfem. Nie zmienia to faktu, że Octavia do Mondka nie ma startu "
Mondeo to typowy samochód segmentu D.
z tematu: https://www.forumsamochodowe.pl/jakie-au ... 143-15.htm
Jasiek90
Stały forumowicz

21 Wrz 2010, 11:57

No to teraz jestem zmuszony Was znokautować ,tylko zastanawiam się jakim ciosem,shuto czy tetsui :wink: Skoda zorientowała się,że płyta Golfa nadaje się do auta o klasę wyższą,tak też zrobili.OCTAVIA I długość 4507mm,szer.1731mm,rozstaw osi 2512mm-AUDI A4 I 4479/1733/2617.OCTAVIAII4572/1769/2578.AUDI A4II4548/1772/2650------GOLF IV4149/1665/2511.Teraz HONDA CIVIC VII(compact!)hatchback4285 a rozstaw osi 2680 :!: :!: AUDI A4 waszym rozumowaniem trza przenieść do compactów!temat ja zamykam ,szkoda mojego czasu :!:

[ Dodano: 21 Wrzesień 2010, 12:42 ]
Ach Skoda Superb I I i AUDI A6I,ta sama klasa aut?! Skoda długość 4805mm/rozstaw osi2803mmm/szerokość1765mm---AUDi?4796/2760/1810.Nie wiem o co wam Panowie chodzi,o wnętrza?!Mogę podać wymiary ale to jeszcze bardziej pogłębi wasze tezy :!: Po prostu prawie wszyscy,którzy jeżdżą AUDI plują na Skody,słusznie?!Każdy kto kupi Skodę zamiast AUDI ,duuuuuuużo taniej,do tego gdy zacznie ją serwisować to się cieszy.Natomiast niejeden właściciel AUDI robi dobrą minę do złej gry i przygryza zęby.Kupujcie Skody,taka moja rada :!: Bo spieranie się ,które auta są lepsze nie ma sensu.Lepsze to pojęcie względne,jeden nie potrzebuje wielkiego wnętrza ,drugi potrzebuje.SKODA atakuje obydwie klasy jednocześnie,tylko złośliwcy będą się z niej naśmiewać a tak naprawdę naśmiewają się tym samym z tego czym sami jeżdżą,gdyż pytanie ,które auta lepsze VW-gena czy SKODY dla mnie jest kuriozalne,chyba że ktoś ma na myśli Skodę 105 -tkę. :grin: Zachowujecie się tak jak PiS-owcy szukający dziury w całym :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP