30 Kwi 2015, 11:30
Witam, na początku nowego roku (Styczeń, luty) zamierzam kupić nowe auto. Od roku posiadam Passata b5 2000r 1.9 TDI 115KM, ale chciałbym coś nowszego, ale również tak nie awaryjnego jak passat, lub chodź podobnie. Szukam auta do kwoty około 40 tys zł. Auto tylko i wyłącznie Diesel, bo rocznie robię ponad 30 tys Raczej więcej trasa niż miasto. Co 2/3 dzień jazda do miasta 40km(37autostrada/3km+/- miasto). Zależy mi też na tym aby auto było w miarę zrywne, wiec celuje w auta od 170km. Propozycje silników to 2.0 CR 170km(Ojciec ma w superbie 2 i silnik rewelka, zrywny i ekonomiczny), lub 3.0D(To chyba najlepszy silnik w BMW, a spalanie nie wiele większe niż 2.0D) 218km. Myślałem nad takimi autami jak:
Passat B6 2007+, bo wtedy wszedł nowy silnik CR.
Audi a4 b7 2.7TDI, bo raczej b8 w tej cenie nie dostane?
Audi A6 c6 2.7TDI(3.0TDI słyszałem, że strasznie dużo pali w Audi), ale z tego co wiem jednak trzeba tam wymieniać rozrząd, a wymiana koło 10k zł, bo trzeba silnik wyjąć.
Skoda Octavia 2 FL Vrs- chodź raczej ciężko dostać w tej cenie..
Bmw e60 3.0d max do 2006, nowszej nie dostane, albo ulep będzie.
Najbardziej interesuje mnie e60, wygląda z zewnątrz jak i wewnątrz naprawdę nieźle. Jak to jest z utrzymaniem tego auta? Na częściach nigdy nie oszczędzam, zawsze jedne z lepszym tak samo jest w passacię, rozrząd robię z wszystkimi filtrami za 1600zł, Jak mniej więcej cenowo jest z utrzymaniem e60. Rozrządu tam siś nie robi, bo na łańcuchu, ale sprzegło np? W passacie robiłem za jakoś ponad 1000zł, klocki i tarcze przód i tył 1300zł, olej motul 5w30. Mógłby mi ktoś przybliżyć mniej więcej koszty utrzymania e60. Własnie dlatego podałem swoje ceny napraw, bo chciałbym mniej więcej porównać o ile drożej mnie by to wyniosło. I ile stawiać +/- rocznie pieniędzy na wymiany 2/3 tysiące?
Pozdrawiam:)