Cena E46 320i i wyższych

29 Kwi 2015, 14:37

Witam. Przychodzę na forum w związku z rozbieżnością cen na portalach aukcyjnych. Interesuje mnie kupno BMW E46 Coupe (ostatecznie Sedan) przynajmniej w wersji 320i (bo niższe 4 cylindrowce to ponoć "nie BMW"). Z tego co zdążyłem sprawdzić ceny zaczynają się już od 11 tysięcy, najbardziej popularne jest 14-15 tysięcy, ale są także sztuki za prawie 20 kawałków. Jak to wygląda w rzeczywistości ? Najlepiej gdyby auto nie było w najbiedniejszej wersji, mile widziana skóra i dobra felga, jeszcze milej LPG.
Painballer
Nowicjusz

Auto: Nie

29 Kwi 2015, 15:03

Przy autach używanych (obojętnie jakich) w zasadzie nie ma reguły, no może poza dwiema - lepiej z góry odrzucać te skrajnie tanie (bo na 99% to zajechane trupy) i te przesadnie drogie (bo przepłacanie za stosunkowo stary samochód też jest bez sensu - o wiele taniej wyjdzie doprowadzenie do dobrego stanu zaniedbanego, dużo niżej wycenionego egzemplarza). Wszystko wychodzi na żywo podczas oględzin, często tańszy egzemplarz może być lepszy od droższego, różniącego się od tego pierwszego wypicowanym wnętrzem, ale gorszego mechanicznie.
Ostatnie E46 mój kuzyn kupił po pół roku poszukiwań, w trakcie których przerzucił masę szrotów. Przygotuj się na to, że nie jest łatwo o dobry egzemplarz w dobrym stanie i za dobre pieniądze, ale szukać oczywiście warto, bo auto jest tego warte. Gdyby nie powiększająca się rodzina sam chętnie sprawiłbym sobie jakieś E46 w coupe :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

29 Kwi 2015, 16:00

Z 15 tysięcy. A unikaj aut, które mają LPG poniżej roku. Kto by zakładał do sprzedaży auta. Tylko oszuści. Nikt wtedy nie założy porządnie drogiej instalki. Z drugiej strony LPG (butla) ma 10 lat ważności więc i za starej nie szukaj.
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: Mercedes W169

29 Kwi 2015, 21:28

A jakieś konkretne moce silników, czy wszystkie są dobre? Może jakiś konkretny model jest mniej podatny na eksploatację etc.?

Co sądzicie o 318'stce? Bardzo dużo ich, niby 4 cylindry ale często kupowana
Painballer
Nowicjusz

29 Kwi 2015, 21:32

Painballer napisał(a):Co sądzicie o 318'stce? Bardzo dużo ich, niby 4 cylindry ale często kupowana

jeśli chodzi o wersję po lifcie (143KM) to cierpi na rozciągający się łańcuch rozrządu. Często jest kupowana, bo akcyza niższa (poniżej 2l) i świadomość, że mniejszy silnik to i mniej spali mimo, że naprawy takie same.

Ja w tej kasie szukałbym 323i/170KM. Na nic lepszego w e46 nie wystarczy raczej (np 328i).
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Kwi 2015, 21:50

Ogólnie z tego co wiem to auto dość bezawaryjne, ale może jest coś na co powinno zwracać się uwagę przy kupnie tego modelu? Jakieś charakterystyczne usterki, przypadłości?
Painballer
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus GX 460 - bezpieczny i bardziej terenowy
    To już koniec plotek. Lexus zaprezentował właśnie odświeżony model GX 460. Zmiany nie są rewolucyjne, ale wyraźnie widoczne - samochód otrzymał nową stylistykę przodu, systemy bezpieczeństwa czynnego Lexus Safety System ...

29 Kwi 2015, 21:57

na pewno układ chłodzenia w silnikach R6, bo często zaniedbywany jest ten element. Jak wskazówka nie stoi idealnie pionowo to jest coś nie tak
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Kwi 2015, 22:03

yyy napisał(a):Z 15 tysięcy. A unikaj aut, które mają LPG poniżej roku. Kto by zakładał do sprzedaży auta. Tylko oszuści.

Na prawdę jesteś jakiś upośledzony ;/
Sam 2 lata temu sprzedałem samochód z półroczną instalacją LPG za 3600zł ;)
Sprzedaż samochodu ze świeżym gazem o niczym złym nie świadczy. Powodów sprzedaży mogą być tysiące i teorii spiskowych nie ma co się doszukiwać.

Painballer napisał(a):Co sądzicie o 318'stce?

Jak nie zależy ci zbytnio na osiągach, na elastyczności silnika i na fajnym brzmieniu to nawet 1.8 może być całkiem ok. Jednak wiem z doświadczenia i sprawdza się to w 100%. Apetyt rośnie w miarę jedzenia...mocy bardzo szybko zacznie brakować. Praktycznie 100% moich znajomych którzy kupili 4 cylindrowe bmw szybko żałowało, że nie wzięli większych silników. To samo sam osobiście przerabiałem.
Taki przykład sprzed 2 tyg.
Namówiłem kumpla żeby pozbył się nudnego passata w tedeiku z 2003r. i kupił BMW. W końcu wybór padł na e46 1.8, fakt faktem w ekstra stanie ale tylko 1.8. Mówiłem mu, kup coś z R6 pod maską. Nie posłuchał.
Po 2 tyg. od zakupu przyznał mi rację, że jednak lepiej było brac coś mocniejszego. e46 niebawem wyląduje na allegro a kumpel rusza w poszukiwanie e46 a.e już ze słuszną liczba cylindrów i poj. 2.8 :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995