Pomoc w zakupie mojego pierwszego samochodu

28 Maj 2011, 20:05

s40 wizualnie ładne, ale środek mi jakoś nie podchodzi.

Jakie macie zdanie o hondzie accord i silniku diesla 2.2 i-cdti?

Czy koszty utrzymania takiej hondy są spore?
law
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

29 Maj 2011, 20:55

law napisał(a):Jakie macie zdanie o hondzie accord i silniku diesla 2.2 i-cdti?

Silnik zbiera bardzo pozytywne opinie. Jego następca DTEC już zdecydowanie gorsze. Dobra kultura pracy, dobre przyspieszenie. Awaryjność przeciętna, jak to w nowoczesnych dieslach. Koszty napraw duże, ale to tak jak w każdym turbodieslu.

law napisał(a):Czy koszty utrzymania takiej hondy są spore?

Jeżeli chodzi o ceny części, to porównywalne z częściami do BMW, Toyoty.

Zastanów się poważnie nad silnikiem. 20 tys. km to z jednej strony mało, z drugiej dużo. Diesle będą miały duże przebiegi, a to może być związane z widmem bardzo kosztownej naprawy silnika, albo np. turbiny. Benzyniaki przebieg mają mniejszy i nie ma tam tylu rzeczy, które miałyby się popsuć. Problem w tym, że 2 litry w benzynie w ciężkim aucie segmentu D będzie oznaczało wysokie spalanie. Jeżeli nie przeraża Cię 10 litrów/100 km, to dobrze.

Generalnie co do wyboru samochodu. Bardzo ciekawe propozycje. Audi, Seat Leon, BMW E46, Alfa Romeo. Auta piękne, wszystkie mają dobre silniki diesla. Poruszasz się w przedziale pieniężnym, który może zagwarantować Ci, że auto naprawdę będzie Ci dobrze służyć.

Zwróć uwagę od kogo kupujesz, jaką przeszłość ma samochód, pojedź na warsztat i zrób przegląd przedsprzedażowy. Czasami w samochód trzeba doinwestować, ale warto o tym wiedzieć wcześniej. Powodzenia.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Maj 2011, 23:02

Dzięki wielkie za bardzo pomocne słowa.

Spalanie w benzyniaku 10l/100km mnie nie przeraża, ale to maximum jakie mogę przyjąć.

Ale który silnik oferujący dobre osiągi zadowoli się w zupełności 10 litrami przy żwawej jeździe?

Po zgłębieniu tematu na forum alfy odpuszczam 159,
trzeba uważać na wadliwe auta z lat 2006/07 z kolektorem ssącym. Godne uwagi są dopiero modele z 2008r, są bardziej dopracowane, a na taką alfę już mnie nie stać, to tak po trochu, bardziej ciekawych tematu odsyłam na forum alfy romeo.

Także rozważam nadal accorda z silnikami 2.2diesel oraz 2.0 benzyna. BMW E46 z silnikiem 2.0d albo 2.2 benzyna 170km.

Myślę również nad toledo 1.9tdi 150km, tylko środek marnie wygląda.
law
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie