Pomocy - hamulce nagle przestały działać

24 Kwi 2016, 07:25

proszę o pomoc co moge sprawdzić aby dojechać do warsztatu:
wczoraj zaparkowałam auto i wszystko było ok ale po kilku godzinach gdy chciałam odjechać nagle pedał hamulca zrobił się taki miękki (można wciskać go do podłogi) i hamowanie jest bardzo delikatne dopiero przy samym wcisnieciu na sam duł pedała hamulca

Proszę o pomoc co mogę sprawdzić i co może być przyczyną usterki
Auto to FIAT Siena (nigdy wczesniej nie było problemów z hamulcami stało się to nagle)

Druga sprawa to 3 dni temy mechanik wymienił mi komplet sprzęgła czy to może być przyczyną (może po montażu coś źle skręcił)
izulek077
Obserwowany

Auto: Siena
Silnik: 1.2

24 Kwi 2016, 10:27

izulek077 napisał(a):gdy chciałam odjechać nagle pedał hamulca zrobił się taki miękki (można wciskać go do podłogi) i hamowanie jest bardzo delikatne dopiero przy samym wcisnieciu na sam duł pedała hamulca
Nie wykluczam ze pękł przewód hamulcowy...
izulek077 napisał(a):Druga sprawa to 3 dni temy mechanik wymienił mi komplet sprzęgła czy to może być przyczyną (może po montażu coś źle skręcił)
Całkiem mozliwe...Sprawdziłeś stan płynu hamulcowego w zbiorniczku... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Kwi 2016, 13:19

tak, płynu hamulcowego nie ma w zbiorniku, nie widzę też plam ale wczoraj intensywnie padało wiec ciężko zlokalizować gdzie wyciekło

proszę o info co mam sprawdzić u mechanika aby mnie podwójnie nie skasował (parę dni temu wymieniał mi sprzęgło wiec usterka może jest z jego winy)
izulek077
Obserwowany

Auto: Siena
Silnik: 1.2

24 Kwi 2016, 17:45

Nie wiem jakie masz sprzęgło.Jezeli ma pompkę hydrauliczną to byc moze ze coś mechanik niewłasciwie poskładał-niedokręcił i stąd ten ubytek płynu.. :?:
Natomiast jezeli jest to sprzęgło mechaniczne,na lince to mógł strzelić przewód hamulcowy.Jezeli chcesz uzyskac obiektywną opinię to zalecam wizytę u innego mechanika lub SKP.Oczywiście tylko w celu uzyskania obiektywnej opinii...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

25 Kwi 2016, 09:24

Nie próbuj nawet jeździć tym samochodem dopóki nie zostanie naprawiona ta usterka ponieważ brak hamulcy jest bardzo niebezpieczny zarówno dla ciebie jak i innych uczestników ruchu. Może mechanik nie dokręcił jednego z odpowietrzników i po pewnym czasie płyn hamulcowy wyleciał pod ciśnieniem lub to co napisał poprzednik.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

25 Kwi 2016, 17:37

Można łatwo sprawdzić - nalej do zbiorniczka płyn hamulcowy ( musisz wiedzieć jaki miałeś wcześniej ). Musisz mieć drugą osobę do pomocy - ty naciskaj pedał hamulca, a druga osoba niech patrzy skąd wycieka płyn. I będziesz wiedział co jest grane.
Oczywiście tym samochodem nie możesz nigdzie jechać - do mechanika TYLKO laweta. Nawet na hol nie możesz wziąść.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jakie silniki wybierają Europejczycy?
    Analitycy sygnalizują, że październik 2017 r. był momentem przełomowym pod względem wybieranego przez kierowców rodzaju paliwa. W ciągu tego miesiąca zarejestrowano ponad 619 tys. pojazdów z silnikami benzynowymi, ...

25 Kwi 2016, 22:01

izulek077 napisał(a):(parę dni temu wymieniał mi sprzęgło wiec usterka może jest z jego winy)
Podejrzewam że mechanik nie winny. Zbieg okoliczności , szukanie winnego na siłę . Masz do remontu układ hamulcowy.
Migi60 napisał(a):Jezeli ma pompkę hydrauliczną to byc moze ze coś mechanik niewłasciwie poskładał-niedokręcił i stąd ten ubytek płynu.. :?:
Tia oczywiście pomka sprzęgła bierze płyn z samego dołu zbiorniczka płynu hamulcowego i jest tam świstak co zawija w sreberka :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi