POMOCY Kupuję auto sprowadzone z niemiec

09 Lut 2009, 13:46

Hej. facet ma przygotować auto do rejestracji moje pytanie jest następujące: Jakie dokumenty musi mi koleś pokazać, przekazać, wogle się w tym nie orientuję,
nadmienię że to mój pierwszy samochód jaki w życiu kupuję.
Pomocy z góry dzięki[/b]
robertosg
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk, Gliwice

09 Lut 2009, 14:05

Dowody rejestracyjne
Umowa kupna sprzedazy
Typenschein
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

09 Lut 2009, 14:23

typenshein???
co to takiego
robertosg
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk, Gliwice

09 Lut 2009, 14:56

Jeszcze karte pojazdu jesli była wydana
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

09 Lut 2009, 15:40

Jest to ksiazka w której sa wszystkie dane samochodu a na koncu znajduja sie tabelki a w tabelkach sa wypisani wszyscy własciciele pojazdu od nowosci.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Lut 2009, 16:18

Na pewno:
-Fahrzeugbrief- czyli dowod rejestracyjna pojazdu. w starszych typach tego dokumentu wymienieni sa wszyscy wlasciciele. Starszy typ jest wielkosci A5 i otwiera sie-lacznie 4 strony. Nowy typ to jedna kartka formatu A4. Podana w nim jest liczba poprzednich wlascicieli, ale bez ich danych personalnych. Tobie jest obojetne, ktory typ otrzymasz.
-Zulassung- druga czesc dowodu rejestracyjnego-mala, skladana na trzy, odpowiednik dowodu polskiego ktory zawsze trzeba miec przy sobie, np okazujac policji. Na nim znajduje sie pieczatka, ze auto jest wymeldowane a co za tym idzie wykluczone z ruchu i przygotowane do ponownej rejestracji.
-kaufvertrag- czyli umowa kupna-sprzedazy, z danymi adresowami kupujacego i sprzedajacego, marka i modelem auta, numerem nadwozia, numerem dowodu rejestracyjnego, przebiegiem i kolorem.
-Nigdy nie slyszalam o typeschein- zamiast tego funkcjonuje servicebook oder po niemiecku scheckheft. I tam sa wszystkie inspekcje, naprawy i kontrole powpisywane.
Mam prosty gust - zadowala mnie to co najlepsze
ameering
Nowicjusz

Miejscowość: PL/DE/LUX
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris GRMN - sportowy wydech
    Obecność miejskiego hatchbacka wśród supersamochodów nie jest przypadkowa. Toyota Yaris GRMN nie jest zwykłym autem do jazdy między pracą, centrum handlowym, a osiedlem. Chyba, że po drodze przejeżdżamy przez ...

13 Lut 2009, 17:59

ameering napisał(a):-Nigdy nie slyszalam o typeschein- zamiast tego funkcjonuje servicebook oder po niemiecku scheckheft. I tam sa wszystkie inspekcje, naprawy i kontrole powpisywane.

Tak wyglada Typenschein - [link wygasł]
jak rejestrowałem auto i zapomniałem Typenschein-u to powiedział, że moga byc problemy w urzedzie celnym ale szybko pojechałem do domu i było ok.
A co do Service Heft to mam osobna ksiązek - [link wygasł]
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Lut 2009, 18:48

To inaczej EWG-Bescheinigung lub inaczej EG-Ubereinstimmungsbescheinigung albo i wystawia je fabryka! Zawarte w nim sa dane techniczne odnosnie auta- moze troche bardziej szczegolowe niz w scheckheft. takie informacje jak np. nazwa systemu hamulcowego, kody podatkowe poszczegolnych krajow dla danego modelu, emisje CO2 i wiele, wiele innych technicznych rzeczy.Te najwazniejsze( ktore moga byc istotne przy rejestracji) sa jednak zawarte i tak w ksiazce lub Briefie.. BARDZO rzadko dostaje sie to jako zalacznik do dokumentow kupujac uzywane auto- mowie z wlasnego doswiadczenia.
Absolutnie nie jest to wymagane do rejestracji samochodu w Polsce.
ameering
Nowicjusz

13 Lut 2009, 20:16

No nie wiem czy nie jest to absolutnie potrzebne bo dokumety do urzedu celnego i skarbówki wypełniała mi firma która zajmoje sie tym od x lat i ma siedzibe przy samym UC i tam mi powiedzieli że musze to miec.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Lut 2009, 13:31

Najważniejsze żebyś miał brif (z niemieckiego to się chyba brief pisze), dowód zakupu, auto na tabliczkach tymczasowych.Później to tylko akcyza, przegląd(zależnie od roku), rejestracja, ubezpieczenie i jesteś szczęśliwy.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

14 Lut 2009, 13:39

koledzy wymienili wszystko perfekcyjnie. Jeżeli auto ma być przygotowane do rejestracji to pamiętaj też o polskim przeglądzie w którym jest niemal cała specyfikacja. dowód opłaty akcyzowej no i tłumaczenia dokumentów ( umowa k-sprz, karta poj i dowód rej). Ważne jest żebyś w niemieckiej umowie widniały twoje dane bo jeżeli są dane polaka który ci go sprzedaje to piszecie kolejną polską umowe no i do opłaty należy jeszcze skarbówka. Ale to skrajne przypadki większość zostawia miejsce na dane kupującego i to wygląda tak jakbyś to ty kupił od niemca.
tylko motocykle!
pablo21
Nowicjusz

14 Lut 2009, 14:21

[quote="PrezesArtek"]No nie wiem czy nie jest to absolutnie potrzebne bo dokumety do urzedu celnego i skarbówki wypełniała mi firma która zajmoje sie tym od x lat i ma siedzibe przy samym UC i tam mi powiedzieli że musze to miec.[/quote

A musiales tlumaczyc ten typenschein??
ameering
Nowicjusz

14 Lut 2009, 17:16

ameering napisał(a):A musiales tlumaczyc ten typenschein??

Nie on był tylko do wgladu.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika