!Pomocy! Vectra benzyna 2.2 Direct 2008 Cosmo.Sedan

04 Maj 2020, 20:40

Dobry wieczór,post jest wart wymiany silnika 2.2 direct benzyna,której chcę uniknąć,do rzeczy.Pięcioro mechaników próbowało rozwiązać problem z silnikem w mojej vectrze.Cała piątka się poddała i stwierdziła że nie potrafi naprawić problemu.Silnik przechodzi w tryb awaryjny,czujnik na listwie wtryskowej nowy nie pomaga,komputer nowy nie pomaga,cewka zapłonowa wymieniona,świece również,pompa paliwa przy silniku nowa,nie rozwiązuje problemu trybu awaryjnego.Wiązka kabli ,kabelek po kabelku przejrzane nie znaleziono uszkodzeń,nadal włącza się tryb awaryjny silnika,łańcuszki rozrządu wraz z czujnikiem położenia wymienione.Na komputerze pokazuje podczas diagnostyki że ciśnienie i reszta parametrów prawidłowa mimo tego po odpaleniu silnik wchodzi w tryb awaryjny....Proszę o pomoc,może ktoś miał taki sam przypadek jak mój...?Za wszelką pomoc z góry dziękuje czekam na wasze sugestie i propozycje rozwiązania problemu.Pozdrawiam.
lemczyk
Nowicjusz

04 Maj 2020, 22:55

Że znaczy się nie ma żadnych błędów?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Maj 2020, 10:32

Diesle o takiej samej pojemności miewają problemy ze szczelnością dolotu,sprawdż to dokładnie.To b.dobry silnik,nie spodziewam się jakiejś poważniejszej awarii.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Maj 2020, 12:22

PhantomASA1 napisał(a):Diesle o takiej samej pojemności miewają problemy ze szczelnością dolotu
ale tu chodzi o benzyne
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Maj 2020, 12:44

Jak jest tryb awaryjny, to musi być błąd. Odczytaj jaki i napisz. Od razu dodam, że nie warto diagnozować tego auta jakimiś uniwersalnymi testerami. Dobrze by było, jakbyś znalazł kogoś z OpComem albo Tech-em.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Maj 2020, 18:53

P0301,P0304,P1191,niestety nie mam możliwości z Opcomem a nie wiem na jakim działa mój mechanik.Zaznaczę że wymieniono wszystko w silniku prócz wtrysków. Może wiązka po wyjęciu działa a jak wkłada z powrotem to zagina jakieś kable i to generuje błąd wprowadzający silnik w tryb awaryjny.?Ludzie pracujący wiele lat z Oplem czegoś takiego nie widzieli.
lemczyk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samodzielna wymiana oleju silnikowego
    Dla osób lubiących samodzielnie naprawiać samochody, wymiana oleju silnikowego nie jest żadnym problemem. Jednak coraz więcej osób wybiera profesjonalne warsztaty takie jak Euromaster. Nic dziwnego, standardy ...

05 Maj 2020, 20:07

Do sprawdzenia ciśnienie pompy paliwa w baku.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Maj 2020, 04:57

Pompa w baku nowa ciśnienie prawidłowo i w tym cały sęk,obie pompy mają ciśnienie prawidłowe a i tak po włączeniu silnika przechodzi w tryb awaryjny. Podobno z technicznych rzeczy mechanik zrobił wszystko co mógł i nie wie o co chodzi. Pozdrawiam.
lemczyk
Nowicjusz

06 Maj 2020, 14:46

No to chyba zostały tylko wtryski. Albo elektryka. Ewentualnie cewwka zapłonowa - wiem, że była wymieniana, ale pytanie czy na oryginalną czy zamiennik. Miałem już nie raz takie sytuacje, że zamiennik nie pasował. Uspokajało się dopiero przy oryginale.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Maj 2020, 15:33

Tam jest bezposredni wtrysk,sprawdzono zanagarowanie silnika?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Maj 2020, 20:17

Mechanik pow
lemczyk
Nowicjusz

06 Maj 2020, 20:36

Też powiedziano mi że zostały wtryski i elektryka... A co z regulatorem jeśli jest z 2005roku może generować taki problem z trybem awaryjnym.?
lemczyk
Nowicjusz

06 Maj 2020, 20:37

Zapytam i o cewke czy oryginalna i o zagarowanie.Pozdrawiam.
lemczyk
Nowicjusz