Dziwny dźwięk na zimnym silniku Opel Astra 1.4T 140km

05 Maj 2020, 19:25

Witam, moje pytanie dotyczy tego słyszalnego świstu gdy uruchamiam zimny silnik. Gdy obroty spadną dźwięk przestaje być słyszalny, lecz gdy ruszę na samym sprzęgle świst znów się pojawia. Jak przejadę 100m dźwięk ustaje i nie ma już niczego podobnego gdy troszkę się zagrzeje. Co to może być i czy powinienem się martwić?

Oto filmik bezpośrednio nad silnikiem:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Gdybym miał zgadywać to stawiałbym na turbinę na zimnym. Po 30 sekundach jak na filmiku ten świst cichnie. Gdy odpalę auto z zagrzanym wcześniej silnikiem takiego dźwięku nie ma. Podczas pracy nie szarpie, nie chodzi specjalnie głośno. Auto mam od niedawna dlatego nie jestem pewny czy oznacza to coś strasznego.
NoiZuu
Nowicjusz

06 Maj 2020, 17:20

Mi to przypomina odgłos pompy powietrza wtórnego (PIERBURG). Zawór otwiera się przy zimnym silniku i pompa wtedy pompuje powietrze bezpośrednio do spalin kiedy one opuszczają silnik jeszcze przed sonda i katalizatorem. Taka pompa działa maksymalnie do 90 sekund ale w oplach raczej około 30. Kwestia tego jak szyba silnik się nagrzewa i potrzebuje domieszki takiego tlenu w spalinach :)
Wszystko przez ekologię bo przy starcie zimnego silnika komputer wtryskuje więcej paliwa, a taka mieszanka zazwyczaj nie do końca spala się w komorze cylindra gdzie następuje jej zapłon więc po otwarciu zaworów wydechowych podając trochę tlenu ma szanse się jeszcze dopalić. Tak w skrócie można to opisać.

Tak więc raczej nie masz się czym przejmować bo to normalne chyba że pompa jest już na wykończeniu :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Maj 2020, 02:36

Rozumiem, dziękuję bardzo za opinię ponieważ byłem lekko przerażony, a nigdzie nie mogłem znaleźć podobnego problemu.
NoiZuu
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roadster - bezkompromisowy kabriolet
    Tak jak określenie kabriolet dotyczy szerokiego zbioru samochodów ze zdejmowanym dachem, pod pojęciem roadster kryją się już prawdziwie emocje. "Roadstery wyewoluowały z kabrioletów. W nadwoziu tego typu, o ...