Pomocy w zakupie Auta

03 Sie 2009, 20:03

Witam serdecznie!!!!

POMOCY

Chce sprowadzic sama samochód z Belgii, samochód ma być od włąsciciela a nie tam jakieś komisy, nie wiem jakie mam dostać dokumenty od właściciela abym mogła bez żadnego problemu zarejestrować samochód w polsce i przejechać nim przez granicę do Polski, nie wiem też co z tablicami zastępczymi czy wogóle sa potrzebne ? i ubezpieczenie ?
Proszę o POMOC!!!!
Bedę wdzięczna za szybka odpowiedź,
Pozdrawiam,
Ewa
Ewuś
Ewuśka
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

03 Sie 2009, 20:18

jest podobnie jak w niemczech, no może troszkę inaczej się to wszystko nazywa

dowód rejestracyjny - inschrijvingsbewijs D.I.V. taki różowy papier 4stronicowy, zostaje z autem,
+ umowa kupna sprzedaży
Co do tablic to prubój się dogadać z wlaścicielem żeby jechać na jego tablicach z ubezpieczeniem z tego co wiem to trzeba zrobić na siebie

tutaj masz wzory jak wygląda belgijski dowód rej

http://www.mi.gov.pl/2-483e63267314c.htm
andrewb25

03 Sie 2009, 23:19

Dzięki za pomoc ale mam jeszcze kilka pytań ubezpieczam go w Belgi tak??? a jeżeli własciciel sie nie zgodzi na zostawienie tablic??? co wtedy ??/ niechaciałabym zostac z przysłowiową Ręką w nocniku :wink:

[ Dodano: Pon Sie 03, 2009 23:48 ]
jeszcze mam małąwatpliwość poczytałam sobie o sprowadzaniu auta z niemiec ale pojawiło sie tam słowo karta pojazdu czy to to samo co dowód rejestracyjny - inschrijvingsbewijs D.I.V. taki różowy papier 4stronicowy??? czy to kolejny dokument który powinnam przywieść do Polski?

Pozdrawiam
Ewuś
Ewuśka
Nowicjusz

04 Sie 2009, 19:39

Jeżeli chodzi o niemcy to
do rejestracji potrzebne są 2 dokumenty FahrzeugSchein czyli dowód rejestracyjny taki mały wielkości jak polski dowód oraz 2 część dowodu tzw. Fahrzeugbrief czyli karta pojazdu (wielkości kartki A4- gdzie wpisani są m.in. wcześniejsi właściciele pojazdu) -są to dokumenty niezbędne do rejestracji w polsce.

Ubezpieczenie(taka zielona karta) , tablice wyjazdowe (czasowe) i czasowy dowód rejestracyjny kupuje się razem w wydziale komunikacji (Zullasung) i kosztuje to ok. 70-100Euro w zależności od Landu, załatwia się to od ręki w 15 minut.

a i jeszcze trzeba auto wymeldować.

Dodatkowo umowa kupna sprzedaży (najlepiej dwujęzyczna wtedy nie trzeba tłumaczyć).

Jeżeli chodzi o Belgię to zapytaj w swoim wydziale komunikacji, akurat raz tylko byliśmy w Belgii po auto ale to kolega brał na siebie i za bardzo nie pamiętam bo to już dawno było ale będzie podobnie jak w Niemczech
andrewb25

31 Sie 2009, 23:24

Dzięki za pomoc, i przepraszam że tak dlugo z odpowiedzią
Auto sprowadzone :) :)

Jeszcze raz dzięki za cenne rady bardzo się przydaly :)

Pozdrawiam,
Ewuśka
Ewuś
Ewuśka
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi RS Q3 - pierwszy RS linii modelowej Q
    Na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie, marka z Ingolstadt zaprezentuje Audi RS Q3, pierwszy model RS w cieszącej się ogromnym zainteresowaniem rodzinie Q. Ten wyjątkowy samochód łączy w sobie przemyślaną ...