Pomocy zdarzenie drogowe

28 Lut 2018, 19:49

Witam
Było tak. Jechałam swoim samochodem za tirem . Z naprzeciwka jechał też tir. Spód kół tego tira z naprzeciwka wypadł kamień i rozbił mi szybę w aucie i porysował maskę.
Wiem na pewno i tak zeznalam na policji że to nie z tira tylko spod kół. Na długości tej drogi jest znak informujący o wybojach i rzeczywiście dziura na dziurze i kamieni pełno tam jest. Wszyscy jechali bardzo wolno.
Złożyłam zawiadomienie na policji i cisza.
Czy zarządca drogi wojewódzkiej bo taka to jest poniesie za to jakoś odpowiedzialnośc czy ktoś tu jest winien, kierowca tira czy kto??
Martwię się, że umorzą postępowanie a ja nie dostanę odszkodowania
Proszę o pomoc
Miki81
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 03 2000
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi a4
Silnik: 1,8 tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

28 Lut 2018, 21:56

Kierowca Tira nie jest sprawcą ani winnym tego zdarzenia. Tutaj tylko do zarządcy dróg możesz się udać. Czy coś zrobią? Prawdopodobnie bez sądu nic.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Mar 2018, 14:32

Tak jak pisze @Kao trzeba do zarządcy drogi składać pismo ale najpierw trzeba ustalić kto nim jest.
Tu masz informację o tym: Ważnym krokiem jest precyzyjne ustalenie właściwego zarządcy do naprawienia szkody. Podkreślić bowiem należy, że za zdarzenie szkodowe, mające miejsce na drodze odpowiedzialność będzie ponosił właściwy ze względu na miejsce zdarzenia podmiot - zarząd drogi. Nie ma tu bowiem jednego odpowiedzialnego podmiotu, bowiem utrzymywanie dróg, chodników w stanie właściwym należy do jej zarządcy, co oznacza, że zobowiązanymi do naprawienia szkody będą właściwe podmioty. I tak kolejno w świetle przepisów prawa za stan poszczególnych kategorii dróg/chodników odpowiadają:

- drogi krajowej - generalny dyrektor dróg krajowych i autostrad;

- drogi wojewódzkiej - zarząd województwa;

- drogi powiatowej - zarząd powiatu;

- drogi gminnej - wójt (burmistrz, prezydent miasta);

- autostrady płatnej - jeżeli nie określono inaczej w umowie koncesyjnej - podmiot będący koncesjonariuszem;

- drogi wewnętrznej - podmiot zarządzającego nieruchomością - może to być np. wspólnota, spółdzielnia czy też osoba (firma) będąca właścicielem danego terenu;

- chodników bezpośrednio przy granicy posesji - właściciel posesji;
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

03 Mar 2018, 21:21

Dokłądnie jak piszą koledzy - ustalić zarządcę drogi, napisać pismo z wnioskiem o odszkodowanie wraz z propozycją usunięcia szkody. Dobrze napisać kilka wersji - od najtańszej do najdroższej, czyli naprawa u normalnego mechanika, naprawa w ASO lub wypłacenie jakiejś kwoty odszkodowania. I czekać na odpowiedż. Można ich też postraszyć sądem, ale grzecznie. A jak odmówią, to skierować sprawę do sądu. Nie bać się,. Sąd nie gryzie. Dobrze by tez było zatrudnić dobrego adwokata. Dobrego, czyli takiego, który zajmuje się takimi sprawami. Generalnie zarząd ma 30 dni na ustosunkowanie się do zarzutu.
Dobrze by było oczywiście dysponować dowodami, bo trzeba udowodnić, że uszkodzenie powastało z powodu złego stanu drogi. Czyli filmik z kamery z przebiegiem zdarzenia, zdjęcia tego miejsca, gdzie się to stało. Bardzo dobrze, że sprawa trafiła na policję, bo zarządcy dróg a nawet ubezpieczyciele bardzo często żądają protokołu z policji lub straży miejskiej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Mar 2018, 22:16

Ja przy zdarzeniu drogowym (uderzenie podwoziem w nieoznakowany próg zwalniający poza terenem zabudowanym!!!) od zarządcy dowiedziałem się, że są ubezpieczeni i normalnie dostanę z tego pieniądze po wycenie powstałych szkód. Więc dowiedz się czy tamta gmina ma ubezpieczenie, bo wtedy to formalność.

Swoją drogą widzieliście kiedykolwiek gdziekolwiek próg zwalniający na drodze poza terenem zabudowanym?
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...