Pomóżcie co wybrać ? Duże, pakowne, 4x4 do lasu jak i na trasy.

07 Kwi 2023, 14:38

Witam,
otóż szukam od dłuższego czasu auta dla siebie. Przeglądam otomoto olx allegro, czytam fora, pytam ludzi na grupach i dalej nie wiem na co się zdecydować.

A mianowicie, wymagania które chciałbym by auto miało:
-rocznik najlepiej tak po 2005 roku, żeby nie był to jakiś 25 letni dziadek
-napęd 4x4 ( stały lub dołączany bez róznicy)
-pakowny, żeby miał duży bagażnik i przestrzeń dla kierowcy i pasażerów.
-Benzyna lub LPG, żadnego diesla
-skrzynie preferuje bardziej manualną, chyba że będzie idealne auto to może być automat.
-silnik jakiś V6 lub R6 z 180+ KM ewentualnie może być jakiś mniejszy z turbo. Generalnie żeby nie był zawalidrogą. V8 odpadają.
-cena to chciałbym tak 30-40 tyś zł chyba że będzie coś konkretnego to do 50 mógłbym zwiększyć budżet ale już nie więcej.
- marka i model najlepiej nie jakaś egzotyczna typu dodge czy ssanyong żeby na części nie trzeba było czekać miesiącami.

Z aut które niby brałem pod uwage to Rav4 III z V6, superb II gen 3.5, volvo XC 70 lub XC90. Może jakieś suzuki grand vitara V6. Może jakiś Jeep?

Generalnie jak już mi się spodoba jakieś auto zaczynam pytacz, czytać i zawsze jest coś co przekreśla auto w moich oczach.

Macie jakieś pomysły które auto kupić?
Podsumowując auto ma być do wszystkiego ( tak wiem czyli do niczego) uniwersalne, normalne w eksploatacji i spalaniu.

czekam na wasze sugestie :ok:
Otello22
Nowicjusz

07 Kwi 2023, 14:58

Grand Vitara 3,2 V6 :lol: 233KM
toyman40
Stały forumowicz

07 Kwi 2023, 15:37

Tak jak pisałem wyżej biorę ją pod uwagę :D
aczkolwiek wyczytałem że to biały kruk, bardzo mało ich jest. Aktualnie chyba jedna na otomoto.

Znajde mechanika który ogarnie to auto z tym silnikiem ?
Otello22
Nowicjusz

07 Kwi 2023, 15:42

kiedyś miałem taką :D

Potworek ...fakt :lol:
toyman40
Stały forumowicz

07 Kwi 2023, 15:56

Gitara, opowiesz mi coś o tym aucie?
Jak części cena dostep, spalanie wygoda, plastiki, typowe bolączki etc :D
Wszystko co wiesz
Otello22
Nowicjusz

08 Kwi 2023, 09:33

Otello22 napisał(a):Generalnie jak już mi się spodoba jakieś auto zaczynam pytacz, czytać i zawsze jest coś co przekreśla auto w moich oczach.

To może napisz co było powodem skreślenia i przy jakiej marce/modelu bo będzie łatwiej coś wybrać :D
Tym bardziej że trochę jest sprzeczności w Twoim temacie np. piszesz że nie chcesz v8 i egzotyków typu dodge a pojawia się jeep,
Chcesz manual z opcją automatu gdzie manuał jest w tych autach egzotykiem, ma być pojemny bagażnik i wielkość a pojawia się rav i interesujesz się vitarą.
Pewnie jeszcze by coś się znalazło.

Trochę mi tu pachnie tematem pt.mieć ciastko zjeść ciastko :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

08 Kwi 2023, 11:51

No własnie w tym sęk :D wiem ze odzywa sie we mnie takie typowe polskie myslenie, zeby auto bylo bezawaryjne tanie szybkie i ładne :D

Miałem w swoim zyciu pare aut, były to kombi sedany coupe, szybkie wolne diesle lpg pb i cały czas szukam takiego którego będe miał dłużej niż poł roku :lol:
Co do odpowiedzi to jeep chyba nie jest jakaś mega egzotyką, dośc sporo ich jeździ w Polsce.
Co do automatu, to miałem dwa w swoim zyciu i w zime zawsze byl problem jak gdzieś sie zakopałem. Manuala zawsze możesz rozbujać a w automacie 3 chłopów mnie pchało i mercedes z tylnym napedem nie mógł wyjechać :D a nie było 50 cm śniegu tylko dół w którym sie zrobiła szklanka.
Automat pewnie lepiej sobie radzi w 4x4 dlatego ewentualnie biorę go pod uwage :D aczkolwiek ceny napraw takich skrzyń przerażają. W szczególnosci że to nie będzie ani nowe auto ani z przebiegiem 50 tyś. Wiec prędzej czy później coś trzeba będzie zrobić.

Co do wielkości bagażnika i auta to taka Rav4 i viatara to już są większe auta które miałem, wiec są dla mnie stosunkowo duże :D
Jedynie chryser 300c w kombii którego miałem bije na głowe jezeli chodzi o bagażnik :D

Auta które miałem na oku to:
-Jeep liberty 3.7 podoba mi sie bryła samochodu, taki typowy kanciak. Jednak podobno pali zbyt dużo PB bo nawet 20l z tego co chłopaki mówią na grupie a do najszybszych też nie należy. Wiem wiem ze to nie wyścigówka :D
- Volvo xc90 xc70 2.5T fajne motory, ładny dzwiek i osiagi, wyglad całkiem spoko ale moim zdaniem rocznik aut plus przebiegi ( większosć 300k km+) nie są warte ceny 40-50 tyś zł. plus słyszałem też ze volvo są droższe w utrzymaniu niż inne auto tego segmenty
-Mitsubishi Pajero III 3.5 V6 GDI wyglad mega mi sie podoba ale czytając opinie użytkowników, dostęp do cześci dość ciężki
-Nissan navara pathfinder, fajne silniki ale mialem znajomego co serwisowal pathfindera. Jak go sprzedał skakał z radości że pozbył sie tego strucla :D

Już nawet myśle o sprowadzeniu jakiegos rozbitka z ameryki z małym przebiegiem i młodym rocznikiem.
Chyba że doradzisz coś.
Otello22
Nowicjusz

08 Kwi 2023, 12:41

Otello22 napisał(a):Co do wielkości bagażnika i auta to taka Rav4 i viatara to już są większe

poważnie? w Vitarze bagażnika w zasadzie NIE MA :lol:
toyman40
Stały forumowicz

08 Kwi 2023, 13:00

W porównaniu do innych dużych aut to tak :D aktualnie porównując do mojej cupry to 70 litrów wiecej hah
Otello22
Nowicjusz

08 Kwi 2023, 13:10

Otello22 napisał(a):Już nawet myśle o sprowadzeniu jakiegos rozbitka z ameryki z małym przebiegiem i młodym rocznikiem.

Z USA byłoby fajnie ale budżet bida. Oczywiście wsjo rozłoży się w czasie.

Ogólnie mi trudno coś zaproponować bo jeszcze więcej się pojawiło ???

Jakieś nissany/mitsu później się boisz się v8 i dodga :lol:

To będzie serial "Trudne sprawy" z neverending story :D
szybki
Moderator - Tuning

08 Kwi 2023, 13:35

I tak sie bujam już rok czasu :D
Otello22
Nowicjusz

08 Kwi 2023, 14:32

to się pobujasz jeszcze drugi rok spokojnie :lol:

a może nie ma dla Ciebie auta ? :lol:
toyman40
Stały forumowicz

08 Kwi 2023, 14:40

Oczywiste ze nie ma :D ale musze coś wybrac
Otello22
Nowicjusz

08 Kwi 2023, 14:55

A ja się cieszę że mam wyczucie tematu :D
Zresztą jak znajomym doradzam auto jest podobnie najpierw marketing mix a potem werdykt :ok:
Tu werdykt jest prosty " aut brak" "zapraszamy w następnym terminie"
"oddzwonimy hmm ale nie macie do mnie numeru to znajdziemy" itd... :happy:
szybki
Moderator - Tuning

08 Kwi 2023, 15:02

To co byś ty wybrał? Jak dla szwagra :D
Otello22
Nowicjusz