Skoda superb 3.6 4x4 DSG ogolna opinia użytkowników

09 Kwi 2023, 12:07

Witam ponownie,

Otóż przemyślałem sprawę i chyba trzeba będzie się posłuchać tym razem rozumem a nie sercem :D więc raczej wybór padnie na superba 3.6 własnie.

Miałem kolege który mial taki egzemplarz i był mega zadowolony, cały czas mi go poleca. Duże, wygodne, pakowne, dobre wyposażenie, moc, dzwięk, osiągi. Wszystko to ma. Ale...
Czy jest na forum jakiś użytkownik takiej skody i opowiedział by co nie o co o tym modelu?
Co może mnie najgorszego spotkać? Słyszałem że rozrząd drogi i DSG kosztowny i remoncie. Jak znosi lpg? Jakie są koszty eksploatacji, Ile pali PB jak i LPG.

Wszystkie komentarze mile widziane :)
Otello22
Nowicjusz

09 Kwi 2023, 12:14

Otello22 napisał(a):Miałem kolege który mial taki egzemplarz i był mega zadowolony

Tia i pewnie chciał Tobie sprzedać swoje szczęście a potem wyjechać za granicę :D

Twoje pomysły są coraz grubsze :ok: pt. Mam mało kasy i chce mieć jeszcze mniej :D

Tak myślę jak już interesujesz się takimi "ambitnymi" typami to pomyśl o legacy/outback 3,0 przynajmniej Twoja kieszeń będzie czuć się bezpiecznie :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Kwi 2023, 12:26

Taaaa kolega miał, kiedyś, jak był nowy ale sprzedał bo zaczynał się sypać i było to już kilka lat temu. Ale teraz kup sobie taki sam, w magiczny sposób się odmłodziły, przebiegi spadły i już się nie będą psuć
Jaki znowu gaz do fsi
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Kwi 2023, 12:44

A czemu niby nie gaz do FSI
Otello22
Nowicjusz

09 Kwi 2023, 13:00

Temu że się to ekonomicznie nie spina
franccc
Stały forumowicz

09 Kwi 2023, 13:10

No ale myslałem już kupic z lpg. Na pewno nie zakładać.
A co dokładnie Twojemu znajomemu sie tam działo?
Otello22
Nowicjusz

09 Kwi 2023, 13:19

Otello22 napisał(a): co dokładnie Twojemu znajomemu sie tam działo?

Zastanów się co Ty piszesz ? W jednym temacie v8 nie, wynalazków nie a potem chcesz zakładać LPG do 6garów z wtryskiem bezpośrednim w silniku który jest bardzo drogi w obsłudze a potrafi się wykrzaczyć na grubo w zależności od rocznika. Do tego dochodzi wieczna walka z elektromechaniką przypieczętowana DSG które lubi $$$.

Po co to wszystko ? dla skody ?

To kup sobie coś na grubo jakieś fajne v8 z USA jak popłyniesz to paliwowo a przynajmniej będziesz miał kozackie auto a nie kurę na masce :D
szybki
Moderator - Tuning

09 Kwi 2023, 13:39

V6 R6 to jest max
Co do reszty to z czegoś musze zrezygnowac bo wszystkiego miec sie nie da
Otello22
Nowicjusz

09 Kwi 2023, 14:08

DSG akurat w tak mocnym silniku jest trwałe, aż dziwne że po takim czasie nie widzi się różnic pomiędzy 100 konnym silnikiem z DSG a prawie 300 konnym. Swoją drogą w Pl jeździ Superb 500 konny z DSG

Na pewno fajna zabawka z kozackim brzmieniem, ciekawszym niż r4 turbo
Ostatnio edytowany przez Trevor, 09 Kwi 2023, 14:12, edytowano w sumie 1 raz
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

09 Kwi 2023, 14:10

Otello22 napisał(a):No ale myslałem już kupic z lpg. Na pewno nie zakładać.
A co dokładnie Twojemu znajomemu sie tam działo?

to już instalacja może być wyeksploatowana, nikt nie sprzeda z nową lub prawie nową instalacją, lepiej jest samemu założyć instalację, pewnie by kosztowała z 6-7 tys zł , 3,6 będzie spalał około 14L LPG plus około 2L Benzyny
toyman40
Stały forumowicz

09 Kwi 2023, 14:47

Otello22 napisał(a):będzie się posłuchać tym razem rozumem a nie sercem więc raczej wybór padnie na superba 3.6 własnie.

:cry:

Otello22 napisał(a):V6 R6 to jest max

Powiem Ci jak szwagrowi :mrgreen:
Dla mnie masz jakieś fixum dyrdum :o i tak na prawdę chyba sam nie wiesz o co Ci chodzi.
Z jednej strony dusisz temat kosztów, piszesz o jakimś lesie, zapodajesz auta wyższe zawieszeniowo a potem proponujesz opcje szybszego, nudnego, bezjajecznego zwyklaka którego serwis jest drogi a jego stabilność mechaniczna jest na bardzo wątłym poziomie.

P.s.

Ostatnio koledze walnął silniczek w skodzie 3,6 to za słupek płacił coś koło 14k + wymienił rozrząd. Czyli tyle samo co 5,7hemi v8 do którego rozrząd kosztuje 800zł i 3 szt.silników v8 3uz np.lexus LS. Jak to powiedziałeś bardzo "rozumny" jest zakup kury na masce :happy:
szybki
Moderator - Tuning

09 Kwi 2023, 20:27

Otello22 napisał(a):No ale myslałem już kupic z lpg. Na pewno nie zakładać.

Świetny pomysł! A sprawdziłeś czy choćby jedna sztuka w takiej konfiguracji jest w ogóle na rynku?
franccc
Stały forumowicz