Pomóżcie proszę w kupnie: kombi, 16tys, gaz

27 Maj 2012, 12:48

Kolego jak masz czas to zerknij na następujące linki. Siedziałem wczoraj i już kur... sam nie wiem ;-) zgłupiałem już

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Wiem,że dupę zawracam przy niedzieli, ale byłoby mi miło ;-)
pzdr
Krzych1984
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

27 Maj 2012, 15:53

Focus na pewno fajnie lata z tym silnikiem. Jedyną frapująca mnie sprawą to ten gaz...Jaki stary gaz i czy instalacja z lubryfikacją ale ze zdjęć widzę,że instalacja zwykła.
Astra ok ale nie jest za tania... Poza tym ten 1,4 mało pali ale jak się jeździ po dziadkowemu. jak chcesz jeździć normalnie,to trzeba go kręcić na wyższych obrotach,bo 16v nie ciągnie w tym wypadku od samego dołu.Wtedy też wzrasta spalanie. Brat miał taką służbówkę i stwierdził to bardzo szybko.Generalnie jednak ładne auto tyle tylko że coś mało przejechane jak na 8 lat z lpg... Trzeba by zajrzeć w książeczkę od montażu gazu przy jakim przebiegu i jak dawno była montowana ta instalacja ale jeśli to nie sekwencja,to zapewne 5-6 lat temu.Wtedy przebieg tym bardziej jest podejrzany... Jeśli zaś sprzedający nie ma tej książeczki,to należy zakup tego auta od razu sobie odpuścić,bo jest wałek.Tyczy się to każdego auta z lpg już założonym,a nie tylko tej Astry.
Co do Astry z CNG to ...ciekawe gdzie i ile masz stacji na miejscu do napełniania gazu ziemnego. U mnie w Poznaniu jest 1...a u ciebie? Tę auto z CNG był odpuścił.

Octavia jak na razie najlepsza chociaż auto sprowadzone i przygotowane "do sprzedaży" .Poza tym gaz instalacja nie montowana w Polsce i trzeba zobaczyć co to za ustrojstwo,żeby nie było problemu z serwisem.Przebieg pewnie trochę skorygowany przed 200 tys. ale tego nie unikniesz. Ładne auto ale to tylko zdjęcia.

Co do ostatniej Astry,to nie podobają mi się zdjęcia. Są kiepskie i może to nie być przypadek. Z tego co pamiętam ta wersją miała na tylnej klapie napis 16 16v,a ta ma chyba coś doklejone. Możliwe jednak,że w tym roczniku było 1,6 twinport. Jakkolwiek...każde zmiany napisów na nieoryginalne sugerować mogą naprawę lakierniczą .
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

27 Maj 2012, 17:56

@artur: Zaczynam dochodzić do wniosku, że muszę zacząć myśleć, nie żeby nie dać zrobić się w wała, tylko dać się zrobić, ale jak najmniej :-/ wszyscy kombinują jak opchnąć byle g...o! Pewnie do momentu jak nie zrobię jakimkolwiek z tych aut z 10tys km to się nie przekonam :-/

W takim razie jaki w ogóle samochód mógłbyś mi polecić z własnego doświadczenia biorąc pod uwagę napisane w tytule kryteria?
Krzych1984
Nowicjusz

27 Maj 2012, 18:39

@artur: a to ;-)

Coś za tanie te mondeo jak na moje "wprawne" oko :-/
Krzych1984
Nowicjusz

28 Maj 2012, 08:28

jesli moge wtracic swoje trzy grosze to mondeo z linku sobie odpusc, bo jest ono z roku 2005 czyli juz po lifcie, natomiast przod wyglada jak przed liftem ( okragle halogeny) pozatym wystrzelona poducha pasazera sugeruje juz ze byl strzal..., aha no jeszcze cena za niecale 13 tysi to bys kupil mondeo z poczatku produkcji gdzies 2002, 2003 przed liftem ( mowie tu o mondziakach w dobrym stanie) bo oczywiscie znajdziesz mk 3 za 8 - 9 tysi tylko pytanie ile ty tym bys pojezdzil. Przebieg forda z Twojego linku tez daje mi do myslenia 100 tysiecy auto sprowadzone z danii w srodku po lifcie na zewnatrz przed liftem niezly skladak :)

To mondeo z 2003 roku z twojej liny całkiem ladne , jezeli wlasciciel jezdzil nim okolo 15 tysi rocznie to i przebieg realny ... jechac ogladac i podzielic sie wrazeniami ....
piotr1848
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 01 2006

28 Maj 2012, 18:59

piotr1848 napisał(a):jesli moge wtracic swoje trzy grosze

Cenne uwagi i każda zdrowo-rozsądkowa opina jest pomocna. :)

Słuchaj Krzychu... Zanim pooglądam twoje linki,to musisz się dowiedzieć kilku spraw.
Przede wszystkim dobrze,że masz wątpliwości.To znaczy że się nie napalasz i myślisz,a to 80% sukcesu. Reszta jak już pewnie zauważyłeś zależy od szczęścia. :) Twoje mieszane uczucia przy szukaniu auta przejdą za chwilę w splot frustracji i zniechęcenia.Tak ma każdy,kto chce kupić dobre auto używane. Nawet jak je znajdzie,kupi to i tak ma wątpliwości...To jednak przed Tobą !!! :D Również naturalną sprawą jest uczucie któremu za chwilę ulegniesz czyli...że im więcej się zagłębiasz i więcej aut oglądasz tym mniej wiesz... I sam już nie wiesz co masz kupić!!! :D
Cały problem który już dostrzegłeś polega na tym,że aut wystawionych na sprzedaż jest ogromna ilość ale...do kupna nadaje się 5-10 %... :? Reszta to syf i to nie zależnie czy auto ma 7 czy 15 lat. Cały zabieg polega na znalezieniu zadbanego egzemplarza,a na to potrzeba czasu i szczęścia !!! :lol:
Czy kupiłeś dobre auto,to odgadnąłeś sam że się dowiesz jak nim pojeździsz,bo kupowanie używanego auta,to zawsze loteria a cała sztuka w tym,żeby zminimalizować ryzyko władowania się w g...o.
Dlatego ja zawsze jako uniwersalną zasadę przyjmuję,że najlepiej kupić auto w najlepszym stanie technicznym,zadbane i utrzymane od normalnego człowieka.Niekoniecznie silę się na jak najmłodszy rocznik,bo będę jeździł autem a nie rocznikiem czy kolorem.Oczywiście wybieraj kilka modeli jakie ci się podobają i kupuj któreś z aut z tej grupy,jakie znajdziesz w najlepszym stanie.
Dlaczego polecam Octavię z 1,6..? Bo nie wierzę,że jeździł tym jakiś łysy solar i je katował wieczorem po osiedlu... Inaczej jest BMW... Mój kuzyn szukał A4 przez 4,5 miesiąca i ...znalazł piękne !!! Proponuję i zalecam cierpliwość,bo emocje i działanie pod wpływem impulsu jest nie wskazane w przypadku kupowania auta. Pod wpływem impulsu,to można kupić żonie kwiaty za 20 zł,a nie auto za kilkanaście tysięcy... :)
Teraz linki...
A4-link nie chodzi
Mondeo tak jak napisał Piotrek,a tej Toyocie to zapomnij od razu. Ile to ma przejechane że silnik Toyoty musiał mieć kapitalkę i nowy (niby wieczny) łańcuch rozrządu..? Wszystko wskazuje,że to białe pofirmowe kombi z wielosettysięcznym przebiegiem. :|
Szukaj i wklejaj.
Ostatnio edytowany przez artur73, 28 Maj 2012, 19:35, edytowano w sumie 1 raz
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda CR-V - SUV średniej wielkości
    Pierwszą dziesiątkę zamyka SUV średniej wielkości od Hondy. Consumer Reports przetestował ten model ze słabszym, turbodoładowanym silnikiem 1,5 l o mocy 192 KM, uzyskując średnie spalanie 28 mpg, w mieście 20 mpg, a na trasie ...

28 Maj 2012, 19:34

:D

to tylko trochę aut które bym obejrzał ale to niewykonalne,bo za duży rozrzut po PL...
Łatwiej byłoby coś podrzucać gdybyś określił skąd jesteś tak mniej więcej. :)
artur73
Awatar użytkownika

28 Maj 2012, 20:34

Szczerze mówiąc to trochę za mało podałeś czynników ograniczających.
Za 16 tys. , benzyna (lub z gazem), kombi - to może być 20-letni Mercedes, 9-letni VW Bora, lub 5-letnia Skoda Fabia.
Zależy czy chcesz patrzeć na wiek (przebieg) samochodu, czy markę (model).

Polecam nową podstronę: http://darmowa-wycena-aut.pl/index10.php
szerpa
Nowicjusz

28 Maj 2012, 21:38

Ta Laguna którą mi wysyłałeś była ok.
Benzyniak w dość ubogiej wersji po poprawkach z 2003r to naprawdę przyzwoity samochód.
Komfortowy, bezpieczny i z paru zestawień wynika, że o najniższych kosztach utrzymania w klasie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Maj 2012, 09:34

Chłopaki! Przede wszystkim dziękuję za zaangażowanie, bo to miłe jak totalnie obcy ludzie mogą i chcą sobie pomóc :-) widać duch w narodzie nie zginął :-)

W sumie to skłaniam się coraz bardziej na Octavię 1.8T, kolega ma w seacie taki silnik, robi ogromne ilości km i jest wszystko git. Mówił, żeby nie oszczędzać na instalacji gazowej (bo to ponoć klucz) i śmiga bez zarzutów.

@artur73: w 100% się zgadzam, już we mnie coś pęka, bo każdy zachwala swoje, a tak naprawdę to kupa na kółkach. Dzięki za miłe słowa :-)
@piotr: nawet ja ;-) już widzę, że coś z tym autem jest nie tak, bo po prostu jest za tanie! Najgorsze jest to, że ja nie wiem czy auto jest po liftingu czy nie, że wnętrze jest, a z zewnątrz nie. Prawda jest brutalna, znam się na tym jak świnia na gwiazdach i gdyby nie pomoc między innymi Wasza to byłbym w czarnej d... ;-)
@szerpa: więcej szczegółów? proszę bardzo:
auto będzie prawdopodobnie w ciągłym ruchu - rozkręcam własny biznes i na razie nie jestem w stanie określić ile będę robił, ale muszę już teraz się nastawić na to, że będzie tego sporo. Po drugie, z pewnością będzie załadowane około 100kg sprzętu, alkoholu itp (taka branża ;) ). Nie zależy mi jakoś specjalnie na wyglądzie, chociaż nie powiem chciałbym się czuć dobrze i nie musieć się wstydzić, że jadę Pandą :-) bez urazy dla Pandy oczywiście!
Krzych1984
Nowicjusz

30 Maj 2012, 18:04

Ja z kolei zaproponowałbym Mitsubishi Galant. barzdo niezawodne auto. Bardzo pakowne, po złożeniu siedzeń jak mała ciężarówka :) Auto w miare rzadko spotykane i niedocenione. Jeśli trafisz na zadbany egzeplarz masz spokój na lata. Silniki 2.0 i 2.5V6 ale w większości auta z LPG, nie polecam diesla. Wbrew opiniom wcale częsci nie są drogie. Bardzo fajny komfort i wyposarzenie.
Przykład (sprzedany):
Bluecard88
Początkujący
Awatar użytkownika