Pompa abs astra III

09 Paź 2013, 20:07

Rok temu w salonie nabyłem nowego Opla Astre III Kombi przed pierwszym przeglądem po przejechaniu 100 m usłyszałem głośne kliknięcie dalej jazda jest ok, ale gdy ponownie uruchamiam silnik i jadę jest to samo, na postoju gdy silnik pracuje nic takiego się nie dzieje. Na przeglądzie gwarancyjnym stwierdzono, że to pompa ABSu i sterownik sprawdza czujność działania, powiedziano mi, że ma się to uspokoić. Po 2 tyg pojawiłem się w salonie ponownie, bo stało się to głośniejsze, wymieniono prawdopodobnie agregat hydrauliczny ale niczego to nie poprawiło. Mam obawy, że coś może się wydarzyć z układem hamulcowym i ABSem, w serwisie twierdzą, że kontrolka się nie pali więc jest ok. Może ktoś miał podobny problem i mógłby mi poradzić co z tym robić? Auto jest na gwarancji.

Pozdrawiam i proszę o pomoc
Astra3
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 1-1926
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Opel astra 3

10 Paź 2013, 15:59

Co zrobić..? Atakować serwis do skutku! Udać się do rzeczoznawcy PZM-ot i uzyskać opinię. Z tą opinią iść do ASO,a jak nie usuną tej "przypadłości" ,to sprawę poprowadzić tak,żeby ASO wiedział,że trafi do sądu. To ich zmobilizuje do naprawy auta. Jeśli tego nie zrobisz ,będziesz za własną kasę później to po gwarancji naprawiał... :roll:
Z ASO kontaktować się na piśmie (za potwierdzeniem odbioru) .Niech wiedzą,że zbierasz dokumentacje. Pewnie zadziała..!Daj znać co dalej,bo przecież po to jest gwarancja ! Wątpię,żeby podobne objawy miały inne Astry niż Twoja. w konia cię robią i próbują się pozbyć problemu.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Ekomobilność - podróżowanie wymyślone na nowo
    Pojęcie ekomobilności obejmuje nie tylko niskoemisyjne pojazdy, lecz także wszystko, co ułatwia korzystanie z nich, np. zróżnicowanie środków transportu i dostosowanie ich do potrzeb użytkowników, nowe ...